ARA

Yöresel Tatlar

Muğla ve ilçeleri zengin yemek çeşitleri ile Türk Mutfağı'nın özelliklerini yansıtır. Özellikle sebze yemeklerinde ve hamur işlerinde görülen çeşitlilik şaşırtıcıdır. Tadılmaya değer lezzetteki yöreye has mutfak kültürü ürünlerinden bazıları:

ÇORBALAR

Dutmeş, Arap Aşı Çorbası, Un Tarhanası, Topak Tarhana, Çopur, İşkembe, Üzüm Hoşafı, Makarna Çorbası, Börülce Çorbası, Terbiyeli Börülce Çorbası, Kuru Bakla Çorbası, Ekmek Dökmesi Çorbası, Un Çorbası, Sütlü Çorba, Soğan Çorbası, Bacaklı Çorba, Bayat Ekmek Çorbası, Bulgur Çorbası, Mantar Çorbası

 

SALATALAR

Bakla Yaprağı Salatası, Börülce Salatası, Taratorlu Börülce Salatası, Patlıcan Salatası, Ebegümeci Salatası, Semizotu Salatası, Patates Salatası, Kuru Patlıcan Salatası, Çingene Pilavı, Turp Otu Salatası, Pancar Salatası, Kuru Biber Salatası, Marul Salatası, Lahana Salatası, Çoban Salatası, Yaz Salatası, Bahar Salatası, Kırmızı Biber Salatası, Çılbır, Mantar Salatası, Semizotu Ezmesi, Su Otu Salatası, Taze Nane Ezmesi

               

İÇECEKLER

Şıra, Gül Şurubu, Vişne Şurubu, Filiskin Suyu, Ihlamur, Boza, Nar Ekşisi, Kekik Suyu, Koruk Suyu, Ada Çayı, Dağ Çayı, Mercanköşkü, Portakal Kabuğu Şurubu

               

REÇELLER

Üzüm Reçeli, Domates Reçeli, Patlıcan Reçeli, Erik Reçeli, Vişne Reçeli, Kayısı Reçeli, Ayva Reçeli, Turunç Reçeli, Elma Reçeli, Bergamut Reçeli, Kabak Reçeli, Karpuz Reçeli, İncir Reçeli, Portakal Reçeli, Çilek Reçeli, Gül Reçeli, Kayısı Reçeli, Şeftali Reçeli

 

ETLİ YEMEKLER

Büryan Kebabı, Mumbar Dolması, Piliçli Bamya, Muğla Kebabı, Ekşili Tavuk, Tavuk Yahni, Et Yahni, Tavuk Dolması, Kanlı Kavurma, Muğla Tavası, Muğla Güveci, Ciğer Bahar, Döş Dolması, Ballı Kavurma, Dövme Köfte, Orman Kebabı, Bıldırcın Kebabı, Kapama, Üzüm Köftesi, Sucuk, İşkembe Dolması, Tandır, Muğla Köftesi, Yoğurtlu Köfte, Patıska, Balıklen, Çökertme Kebabı, Etli Nohut, Ekşili Et, Köy Tavuğu, Kavurma, Mıhlama, Sıdırma, Sulu Kebap, Topan, Şevket-i Bostan, Patates Kavurması

 

TURŞULAR

Biber Turşusu, Salamura, Dolma Salamura, Lahana Turşusu, Asma Yaprağı Salamurası, Düğlek Turşusu, Salatalık Turşusu, Dolma Biber Turşusu, Kırmızı Tatlı Biber Turşusu, Yaz Turşusu, Patlıcan Turşusu

 

TAHILA DAYALI YEMEKLER

Keşkek

               

SEBZELİ YEMEKLER

Galli Patlıcan, Yağlı Patlıcan, Yumurtalı Patlıcan, Taze Patlıcan Dolması, Nohutlu Pırasa, Taze Bakla, İç Bakla, Bakla Yoğurtlaması, Bakla Kavurması, Börülce Kavurması, Börülce Ekşilemesi, Lahana Silkmesi, Lahana Kapuskası, Lahana Bastısı, Lahana Dolması, Lahana Sarması, Asma Yaprağı Sarması, Göbek Dolması, Kabak Çiçeği Dolması, Kabak Çiçeği Kızartması, Zeytinyağlı Bamya, Yeşil Fasulye, Bezelye, Enginar, Ispanak Kavurma, Biber Tıkıratması, Biber Kızartması, Biber Teltoru, Domatesli Aş, Patlıcanlı Aş, Ekşili Biber, Hardal Haşlaması, Tarator, Silkime, Goruk Ekşili Bamya, Kabak Kavurması, Kabak Köftesi, Kabak Mücver, Karnıbahar Kızartması, Taratorlu Börülce, Bademli Pilav, Börülceli Aş, Domatesli Bulgur Pilavı, Domatesli Pirinç Pilavı, Kavurmalı Bulgur Aşı, Lokum Pilavı, Patlıcanlı Bulgur Pilavı, Patlıcanlı Pirinç Pilavı, Tavuklu İç Pilav

               

OTLU YEMEKLER

Otlu Kavurma, Ot Silkmesi, Turp Otu Kavurması, Turp Otu Ekşilemesi, Tilkişen Kavurma, Sirken Otlu Aş, Semiz Otu Yoğurtlaması, Ebegümeci, Sığır Dili, Gelincik, Kuzu Kulağı, Tavuk Tırnağı, Kaz Ayağı, Yoğurtlu Kaz Ayağı, Deniz Börülcesi, Sirken Otlaşı, Sincan, Kişniş Aşı (Kişkiş), Radika, Devetabanı, Gelincik, Tekesakalı, Kuş Yüreği, Dalgan Kavurması, Kapçık, Ballık

 

HAMUR İŞLERİ

Cızdırma, Muğla Simidi, Mayalı Ekmek, Mayasız Ekmek, Ekmek Dolması, Kaba Hamurlu Böreği, Tepsi Böreği, Sac Böreği, Tek Yufkalı Sac Böreği, Ekmek Makarnası, Hıdrellez Halkası, Lelengi, Say Bezime, Yepiştirme, Otlu Börek, Katmer, Katmerli Sac Böreği, Tatar, Ekmek Avkulaması, Kavurmalı Börek, Erişte, Külür, Tuzlu Halka, Çarşı Böreği, Çaykama, Ekmek Dökmesi, Kabak Böreği, Makarna Kavurması, Muğla Makarnası

               

MANTARLI YEMEKLER

Çıntar Kavurması, Çıntar Köftesi, Çıntar Kızartması, Çıntar Közlemesi, Çıntar Teltoru, Kuzu Göbeği Kavurması, Yumurtalı Çıntar

 

TATLILAR

Ballı Kabak, Hoşmerim, Bestel, Aşure, Cevizli Sucuk, Bademli Sucuk, Çıtırmak, Muğla Helvası, Tahin Helvası, İrmik Helvası, Pekmez Helvası, Un Helvası, Kaşık Helvası, Nişasta Helvası, Zerde, Susam Dövmesi, Muğla Saraylısı, Sütlaç, Kalburbastı, Kadayıf, Güllaç, Komposto, Lokma, Lokum, Muhallebi, Sütlü Kabak, Üzüm Köhtüsü, Bulamaç, Muğla Sinisi, Oklava Çekmesi, Şekerli Katmer, Ballı Katmer, Pelte, Ekmek Tatlısı, Burma Tatlısı, Donma, Köy Baklavası, Yuf


 
Yayınlanma Tarihi: 4.11.2015