Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin 36 Milyon 369 bin TL yatırımla filosuna kazandırdığı 27 yeni itfaiye aracı düzenlenen törenle Muğlaların hizmetine sunuldu. Törende konuşan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, “İtfaiye’nin orman yangınlarına müdahale etmek gibi bir yetki ve görevi yok. Biz sadece lojistik destek veriyoruz” dedi.
Muğla’da 13 ilçe 569 mahallede 482 personel ile görev yapan Muğla Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı, vatandaşların can ve mal güvenliğini korumak için araç filosunu genişletmeye devam ediyor. Bu kapsamda Muğla Büyükşehir Belediyesi, il genelinde yangınlardan trafik kazalarına, sel baskınlarından çeşitli kurtarma operasyonlarına kadar daha etkin ve daha hızlı müdahalede bulunabilmek için filosuna 27 yeni itfaiye aracı ekledi.
Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin 36 Milyon 369 bin 485 TL yatırımla aldığı 27 yeni itfaiye aracı düzenlenen törenle hizmete başladı. İtfaiye Dairesi Başkanlığı’nda düzenlenen törene Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, CHP Parti Meclis Üyesi Gizem Sayar Özcan, CHP Muğla Milletvekilleri Süleyman Girgin ve Suat Özcan, CHP İl Başkanı Adem Zeybekoğlu, İYİ Parti Muğla İl Başkanı Davut Cumhur Akmeşe, Saadet Partisi İl Başkan Vekili Salih Çiftçi, CHP Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, CHP Menteşe İlçe Başkanı Mustafa Aytaç Kavak, CHP Ula İlçe Başkanı Hüseyin Özcan, Saadet Partisi Menteşe İlçe Başkanı Fatih Salih Mehmet Kocabıyık, vatandaşlar ve muhtarlar katıldı.
Büyükşehir yeni itfaiye araçlarından yüzde 102 tasarruf sağladı
Muğla Büyükşehir Belediyesi, kur artışı öncesinde yaptığı itfaiye araçları alımlarında, araçların herhangi bir fiyat artışından etkilenmesini önlemek için yapılan çalışma sayesinde bugünkü fiyatlara oranla yüzde 102 tasarruf sağladı. Her türlü kaza ve kurtarma, olası depremlerde göçük, toprak kayması gibi olaylara müdahale edilebilecek ekipmanlarla donatılan Büyükşehir Belediyesi’nin yeni itfaiye araçları şunlardan oluyor; 2 adet Tam Donanımlı İtfaiye Afet ve Kaza Kurtarma Aracı, 4 adet 7.000 lt Su Taşıma Kapasiteli İtfaiye Arazözü, 3 adet 18.000 lt Su Taşıma Kapasiteli İtfaiye Arazözü, 3 adet 6.000 lt Su Taşıma Kapasiteli İtfaiye Arazözü, 4 adet 6.000 lt Su Taşıma Kapasiteli Çift Kabinli İtfaiye Arazözü, 3 adet 11.000 lt Su Taşıma Kapasiteli 6x4 İtfaiye Arazözü, 3 adet 3.000 lt Su Taşıma Kapasiteli Dar Alan Müdahale İtfaiye Arazözü, 5 Adet Hidrolik Merdivenli İtfaiye Arazözü Yapılmak Üzere Şasi Kamyon.
”İtfaiye araç sayımızı 167’ye çıkardık”
Konuşmasına itfaiye teşkilatında çalışan personelin İtfaiye Haftasını kutlayarak başlayan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, İtfaiye filosunu genişletmeye ve yenilemeye devam ettiklerini söyledi. Başkan Gürün, “Öncelikle tüm itfaiye teşkilatında çalışan değerli evlatlarımın itfaiye haftasını kutluyorum. Geldiğimiz günden itibaren ilçelerden devraldığımız araçların yaşları ve kapasiteleri itibariyle bazı zafiyetler vardı. Bizde bunu süratle gidermek için çalışıyoruz. Göreve geldiğimiz 2014 yılında 110 araç bulunurken bugün167 aracımız var. Bu kapsamda 11 Büyükşehir belediyesi arasında araç sayısı bakımından İstanbul’u, Ankara’yı, İzmir’i ve diğer illeri göz önüne aldığınızda 5’nci sıraya geldik. İtfaiye yönetmeliğine göre asgari araç sayımızın sadece 49 olması gerekli. Ancak biz şu anda bu sayıyı 167’ye çıkardık. Çünkü Muğla’nın coğrafyası İstanbul’un 2 buçuk katı büyüklüğünde. Biz bütün araçlarımızla yangına en kısa sürede ulaşmak durumundayız. Bu bakımdan araç sayımızı arttırıyor her bölgede etkin ve yetkin hale getirmeye çalışıyoruz” dedi.
“Kırsal mahallelerimize 151 adet tanker dağıttık”
İtfaiye teşkilatı olarak 13 ilçede 25 istasyonda görev yaptıklarını vurgulayan Başkan Gürün, şunları ifade etti: “Orman köylüsü olarak ormanla iç içe yaşayan köylerimiz var. Dolayısıyla ilk müdahale bazı köylere ulaşmak mesafe olarak uzun olduğu için mahalle muhtarlıklarımıza 151 adet 3 tonluk tankerler dağıttık. Bu araçlarımız ilk yangın çıktığı anda anında müdahale edecek ve diğer araçlar gelinceye kadar da o yangın büyümeden söndürülmesi sağlanacak. Bu tankerlerimizin sayısını arttırmaya devam ediyoruz. Çünkü ilimizin yüzde 68’i orman ve köylülerimizin de büyük kısmı orman köylüsü. Onların ve ormanların açan ve mal güvenliğini korumamız gerekiyor. Bütün bunlar erken tespit ve yerinde müdahale kuralıyla hareket ediyoruz.”
“İtfaiyenin orman yangınlarına müdahale etmek gibi bir yetki ve görevi yok”
İtfaiye teşkilatlarının orman yangınlarına müdahale etmek gibi bir görevlerinin olmadığını söyleyen Başkan Gürün, son 2 yıldır itfaiye teşkilatının orman yangınları ile anıldığını ifade etti. Başkan Gürün, “Sanki yangın teşkilatı sadece yangınlara müdahale eder gibi bir varsayım var. Halbuki öyle değil. Bütün felaketlerde itfaiye teşkilatının her türlü donanıma, bilgiye ve birikime sahip olması lazım. İtfaiye teşkilatımızın yangının dışında depremlerde ve sel felaketinde de görevi var. Bu nedenle biz eğitimlerimizi ve donanımlarımızı 3 felaket üzerinden yapıyoruz. Yani itfaiye teşkilatı değdiğimizde sadece yangınlar değil bütün diğer felaketlerde de etkin ve yetkin şekilde müdahale edilmesi için hem araç gerek hem eğitim olarak her türlü imkanı sağlamaya çalışıyoruz. Yangınlarda itfaiyenin görev alanı meskûn alanlar. Bizim orman yangınlarına müdahale etmek gibi bir görevimiz de yok, donanımımızda yok. Çünkü orman araçları farklı araçlar. Biz orman yangınında sadece lojistik destek veriyoruz. Asıl müdahale alanımız yerleşim yerlerinin korunması konusundadır. Filomuza yeni kazandırdığımız araçlarımızın çok değerli itfaiye teşkilatımıza ve Muğlamıza hayırlı olmasını ve en az ihtiyaç duyular olmasını temenni ediyorum” diyerek sözlerini tamamladı.
Konuşmaların ardından Büyükşehir Belediyesi tarafından alınan yeni 27 itfaiye aracı törenle katılımcılara tanıtıldı.