Live Stream

Büyükşehir Distilasyon Tesisi Çalışıyor, Üretici Kazanıyor


11.07.2024


Muğla Büyükşehir Belediyesi Tıbbi Aromatik Bitkiler ve Yerel Tohum Merkezi’ndeki Distilasyon Tesisi ile bugüne kadar 12 çeşit tıbbi-aromatik bitkiden piyasa değeri yaklaşık 3 Milyon TL olan 773 litre uçucu yağ ve 48.7 ton bitki hidrosolü elde etti.


Muğla’da tarıma, üreticiye yaptığı yatırımlarla dikkat çeken, yenilikçi projeleri Muğla’ya kazandıran Büyükşehir Belediyesi 2018 yılında hizmete açtığı Tıbbi Aromatik Bitkiler ve Yerel Tohum Merkezi Distilasyon Tesisi ile de üreticiye kazandırmaya devam ediyor. Bugüne kadar 184 vatandaşın hem ürettiği hem de doğadan toplanan lavanta, kekik, okaliptüs, nane, adaçayı başta olmak üzere 12 çeşit tıbbi-aromatik bitkiden toplamda 773 litre uçucu yağ elde etti. Elde edilen uçucu yağın yanında kekik suyu, lavanta suyu gibi 48,7 ton bitki hidrosolü üretildi. Büyükşehir Distilasyon Tesisi sayesinde piyasa değeri yaklaşık 3 Milyon TL olan uçucu yağ ve bitki hidrosolü elde edildi.

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin Yerkesik-Yeniköy Mahallesi’nde kurduğu Koku Vadisi projesi kapsamında üretilen bitkilerden uçucu yağ çıkarılması amacıyla kurduğu distilasyon tesisi, eskiden kendi imkanları ile tıbbi aromatik bitkileri doğadan toplayan ya da üreten vatandaşlarında katma değeri yüksek ürünler elde etmesini ve gelirlerinin artmasını sağlıyor.

Kooperatif Başkanı Feyzullah Ören; “Distilasyon tesisinde elde ettiğimiz yağlar sağlık ve kozmetik alanlarında kullanıyor”

Muğla Büyükşehir Belediyesi Distilasyon Tesisi’nde konuşan Yerkesik Kooperatif Başkanı Feyzullah Ören; “Yaklaşık 5 yıldır tıbbi aromatik bitki üretimi ile uğraşıyoruz. Büyükşehir ile yaptığımız protokol gereği hizmet alanımızı 26 mahalleye çıkardık ve 200 bin adet bitki dikimi yaptık. Hasat zamanına geçtiğimiz bugünlerde üreticilerimiz distilasyon tesisinden yararlanarak ürettikleri bitkilerin yağlarını alarak bitkilerini daha değerli hale getiriyorlar. Üreticilerimiz; lavanta, kekik, biberiye gibi bitkilerden elde ettikleri yağları hem kozmetik alanında hem de sağlık alanında değerlendirme fırsatı buluyorlar.”

Üretici Filiz Paşalı; “Üretim hikayem Büyükşehir’in desteği ile gelişti”

Distilasyon tesisinde konuşan üretici Üretici Filiz Paşalı; “Büyükşehir belediyesinden aldığım 6 bin kök lavantayı yetiştirerek başladığım bu hikaye yine Büyükşehir’in desteği ile gelişti. 2 senedir üreticiliğini üstlendiğim lavantaların yağından ve suyundan buradaki distilasyon tesisi sayesinde faydalanma şansı elde ederek lavantalarımın her alanda değerlendirebiliyorum.”

Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi personeli Ahmet Babacık Distilasyon Tesisi’nde bugüne kadar 773 litre uçucu yağ ve 48 buçuk ton bitki hidrosolleri elde ettiklerini söyledi. Ahmet Babacık;  “Tıbbi aromatik bitkiler AR-GE laboratuvarımızda 32 çeşit bitkinin dönemsel ve yöresel olarak yağ tayinlerini yapıyoruz. Bu sayede hangi ilçede hangi bitkiden daha çok verim aldığımızı görebiliyoruz.”

Muğla Büyükşehir Belediyesi ayrıca Tıbbi-Aromatik Bitkiler ve Yerel Tohum Merkezi bünyesinde faaliyet gösteren Tıbbi-Aromatik Bitkiler AR-GE Laboratuvarında da bölgede doğal olarak yetişen ya da kültürü yapılan tıbbi-aromatik bitkilerin dönemsel ve yöresel olarak uçucu yağ miktar analizlerini yapıyor ve Muğla’nın hangi bölgesinde hangi bitkinin daha verimli olduğunu tespit ediyor. Laboratuvarda bu zamana kadar 32 tür tıbbi-aromatik bitkinin distilasyonu yapıldı.