Meclis Canlı

Büyükşehir ve Üniversite’den Güç Birliği


12.02.2015

Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Türkiye’de bir ilk olacak Tarımsal Amaçlı Toprak, Bitki ve Sulama Suyu Analiz Laboratuvarı kurulması için protokol imzaladı.

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mansur Harmandar tarafından imzalanan protokolle, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi yerleşkesi içerisinde Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin  destekleriyle kurulacak Tarımsal Amaçlı Toprak, Bitki ve Sulama Suyu Analiz Laboratuvarı ile Muğla ili genelinde tarımla uğraşan vatandaşların bilimsel verilere dayalı çalışmalarla daha verimli üretim yapması hedefleniyor.

Protokol töreninde konuşan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Muğla’nın sadece turizm kenti olmadığını, tarımdan elde ettiği gelirin turizm gelirlerinden fazla olduğunu söyledi. Başkan Gürün; “Muğla Sıtkı Koçman Üniversitemizle Muğla Büyükşehir Belediyesi olarak Toprak, Bitki, Sulama suyu analizi yapacak laboratuvar için protokol imzaladık.  Bu protokol ile Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığımız Muğla genelinde tarıma olan desteği doğrultusunda yapacağı çalışmaları bilimsel bir veri tabanında toplayacak ve üretimi daha yüksek seviyeye çıkarmak için ne gibi tedbirler alınması hususunda üniversitemiz ve değerli öğretim üyelerimizle birlikte ortak projeler yapmayı amaçlıyoruz. Muğla, Türkiye geneline bakıldığında turizm kenti olarak bilinen fakat tarım konusunda çok değerlendirilmeyen bir il. Turizmden 6 milyar liralık geliri olan Muğla ilinin, tarımdan, zeytin, zeytincilik, seracılık, narenciye gibi alanları da içine aldığımızda 7 buçuk milyarlık bir üretimi var. Bizim turizmden elde ettiğimiz gelirlerimizden daha fazlasını tarımdan elde ediyoruz. Muğla’nın Büyükşehir Belediyesi olmasıyla birlikte il genelinde tarımı, tarımsal üretimi çağdaş bir şekilde çevreye saygılı ekolojik değerlere uygun şekilde desteklememiz gerekiyor. Türkiye ve Muğla’ya başarıyla hizmet veren Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’miz  ile protokol kuralları içerisinde personel ve diğer konularda işbirliği yaparak Muğla’ya birlikte hizmet vereceğiz. Bu protokol için göstermiş olduğu teşvik iyi niyetleri için Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi rektörümüz sayın Mansur Harmandar’a ve öğretim üyesi arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Bu çalışma Muğla ekonomisine ve özellikle kırsal kesimde yaşayan tarımla uğraşan hemşerilerimize büyük katkı sağlayacak.” dedi.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Mansur Harmandar protokol töreninde yaptığı konuşmada, Muğla Büyükşehir Belediyesi ile imzaladıkları protokolün örnek bir çalışma olacağını söyledi. Harmandar; “ Üniversite olarak yerel yönetimlerle ve sivil toplum kuruluşları ile işbirliği yapmaktan yanayız. Örnek olacak bir çalışmaya imza atıyoruz, bu çalışmada emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

Türkiye’de bir ilk olma özelliğine sahip olan Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörlüğü tarafından kurulacak olan Tarımsal Amaçlı Toprak, Bitki ve Sulama Suyu Analiz Laboratuvarı'nda; topraklarda fiziksel, kimyasal yapı ve bitki besin elementleri durumları, bitkilerde yaprak analizleri ile bitki besin elementleri durumları, tarımsal sulama sularında da su kalitesinin belirlenmesi amacıyla gerekli analizler yapılarak rapor haline getirilmesi amaçlanıyor.

Muğla ili için stratejik öneme sahip tarımsal ürünlerin verim ve kalitelerinin arttırılmasına yönelik toprak verimliliği ve dengeli bitki besleme programları oluşturulup çiftçilere sunulacak. Bu çalışmaların üreticiler tarafından sürdürülebilir olması için Muğla ili genelinde her ürüne yönelik pilot çalışmalar ve projeler Muğla Büyükşehir Belediyesi ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca ortaklaşa yapılacak.