Meclis Canlı

Büyükşehir’den Temiz Denizler için Büyük Hizmet


24.07.2015

Muğla Büyükşehir Belediyesi, Akyaka ve Göcek Atık Kabul Tesisi ve Göcek ve Akyaka’da hizmet veren 6 atık kabul teknesinin tanıtımını Akyaka Maden İskelesi’nde yaptığı törenle gerçekleştirdi.

Muğla Büyükşehir Belediyesi, 1480 kilometre kıyı şeridine sahip Muğla’da yaz sezonunda deniz araçlarından kaynaklanan atıkların toplanması için hizmete açtığı Göcek ve Akyaka Atık Kabul Tesisleri ve 6 adet atık kabul teknesinin tanıtımını Akyaka Maden İskelesi’nde Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün’ün katılımı ile gerçekleştirdi. Törene ayrıca Muğla Valisi Amir Çiçek, CHP Muğla Milletvekilleri Ömer Süha Aldan, Prof.Dr. Nurettin Demir, Ula Kaymakamı Ali Yılmaz, Emniyet Müdürü Hakan Çetinkaya, Yatağan Belediye Başkanı Haşmet Işık, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, Ula Belediye Başkanı Ümit Karaaslan, Muğla Kültür ve Turizm Müdürü Veli Çelik, Sahil Güvenlik Grup Komutanlığı personeli, Marmaris Deniz Ticaret Odası Başkanı Hasan Mengi, TURMEPA  Genel Müdür Yardımcısı Semiha Öztürk Pişirici, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri, MUSKİ Genel Müdürü ve Büyükşehir Daire Başkanları katıldı.

Muğla Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Aylin Giray, Muğla’nın 1480 kilometre kıyı şeridi, 4 adet körfezi, 131 adet yatların mola verdiği eşsiz güzellikteki koyları ve 30’a yakın marinasıyla yaz aylarında 10 bine yakın tekneye ev sahipliği yaptığını söyledi. Deniz araçlarından kaynaklanan atıkların alınması ve bu atıkların illegal olarak denizlere atılmasını önlemek için Muğla Büyükşehir Belediyesi olarak iki tesis ve 6 tekneyle hizmet verdiklerini, bu tesis ve teknelerin sayısının yasal izinlerle artacağını söyledi.

Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne deniz araçlarından kaynaklanan atıkların toplanması için iki tekne bağışlayan ve denizlerden 21 yıldır katı ve sıvı atık toplayan TURMEPA Derneği Genel Müdür Yardımcısı Semiha Öztürk Pişirici, TURMEPA Derneği kurucusu ve onursal başkanı Rahmi Koç’un selamlarını getirdiğini, Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne iki tekne bağışladıklarını ve daha temiz bir deniz için yürütülen bu duyarlı çalışmada kendilerinin de tuzu olmasını istediklerini söyledi. Ayrıca TURMEPA Derneği temiz bir deniz ve çevre için gösterdiği duyarlılık ve hassasiyetten ötürü Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün’e plaket verdi.

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Muğla’nın yat turizminde Türkiye’de ilk sırada olduğunu, Muğla Büyükşehir Belediyesi olarak deniz araçlarından kaynaklanan atıkların toplanmasına büyük önem verdiklerini bu nedenle iki atık kabul tesisi ve 6 atık alım teknesiyle Muğla kıyılarında hizmet verdiklerini söyledi. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün; “Muğla yat turizminde Türkiye’de birinci sırada. Yaz sezonunda kıyılarımıza demirleyen teknelerin fazla olması nedeniyle bazı çevre sorunları da yaşanıyor. Bunun çözümü için yasalar tam olarak bizi görevlendirmese dahi burada görev almamız gerektiğini ve gerekli bütçe ayırmamız gerektiğini düşündük ve başlangıç olarak da Datça ve Gökova Körfezinde hizmet vermeye başladık. Datça’da 21 yıldır TURMEPA denizlerde önemli bir hizmet yapıyordu. 2014 yılında göreve geldiğimizde birlikte hizmet verdik. Ama bir vaka olduğu için sizlerle paylaşıyorum, il özel idaresine daha önce bakanlık tarafından gönderilen ödeneklerle yapılan TURMEPA anlaşması 2014 yılı için 500 bin liralık ödeneğin gönderilmesine rağmen 2014 yerel seçimlerinden sonra geri çekildi. Halbuki çevre ile ilgili hassasiyetlerin paylaşılması ve birlikte yürütülmesi lazım umarım daha sonra bunlar revize edilir. Biz TURMEPA’nın şartlı olarak bize bağışladığı iki tekne, Marmaris Deniz ticaret odasının kullanım hakkını verdiği bir tekne ve Muğla Büyükşehir Belediyemize ait 3tekneyle bu hizmeti yürütüyoruz. Bu 6 tekne mevcut sistem içerisinde yeterli olmadığından tekne sayısını daha da arttıracağız ve topladığımız atıklarını mutlak suretle karada kurulan bir tesise verilmesi gerekiyor. Ama çeşitli müracaatlarımıza rağmen sadece iki yerde kara tesisimiz var.  Önümüzdeki yaza kadar diliyorum ki müracaatlarımıza olumlu cevap alırız ve karada daha fazla tesis kurabiliriz.” dedi.

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Osman Gürün, çevre ile ilgili hassasiyetlerinin sadece denizlerle sınırlı olmadığını, Muğla’da tüm arıtma tesislerinin elden geçirildiğini, yapılması gereken yeni yatırımların hesaplandığını söyledi ve yapılması gereken yatırımların kanalizasyon ve arıtma için 1 milyar lira, su ile ilgili yatırımlar için de 700 milyon TL’lik bir yatırıma ihtiyaç olduğunu söyledi. Ayrıca çöp ve hafriyat alanlarının Muğla ili genelinde oluşturulduğunu söyleyen Başkan Gürün sadece Datça’da özel çevre koruma alanı olduğu için hafriyat alanı yeri belirlenemediğini söyledi.

Muğla Valisi Amir Çiçek Muğla Büyükşehir Belediyesi Atık Kabul Tesisleri ve atık kabul teknelerinin tanıtım töreninde yaptığı konuşmada insanların yaşadığı çevreyi koruması gerektiğini, çevreyi korurken kurumlara, derneklere, odalara, gönüllü kuruluşlara ve vatandaşlara görevler düştüğünü söyledi. Muğla’ya ikamet eden yerleşik nüfusa göre değil, turizm yörelerinde yaz nüfusuna göre ödeneklerin ayrılması gerektiğini söyleyen Vali Amir Çiçek, Muğla’da milletvekilleri ile birlikte hep beraber sorunların üstesinden gelebileceklerini söyledi.

Muğla Büyükşehir Belediyesi, Akyaka ve Göcek Atık Kabul Tesisi ve Göcek ve Akyaka’da hizmet veren 6 atık kabul teknesinin tanıtım töreninde protokol konuşmalarından sonra atık tesisleri ve tekneler tanıtıldı. Ayrıca atık teknesiyle denizdeki yattan atık alımı yapılarak katılımcılara gösterildi.

Bayram Kaptan ismi Tekneye Verildi

Muğla Büyükşehir Belediyesi Atık toplama teknelerinden birisine ‘Bayram Kaptan’ ismi verildi. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, “Bayram kaptan bizim bu işe başladığımızda bize çok ama çok önemli katkısı olan, iki teknemizin yapımında ve atık alımına hazırlanışında her türlü yardımı yapan çok değerli bir kaptanımızdı. Sadece kaptan değil, her türlü teknik işlemi de yapıyordu. Maalesef kaptanımız beyin kanaması sonucu hayatını kaybetti. Bayram kaptanımızı emek verdiği teknede ismini yaşatmak istiyoruz. Eşi de bugünü bizlerle beraber geçirdi. O da bize Bayram kaptanın emaneti” dedi.