Muğla Büyükşehir Belediyesi 4. Uluslararası Karikatür Yarışması 2018

15.03.2018

KONU: Su Hayattır

Hayat suda başlamıştır. İnsanoğlu da bu günlere suyla gelmiştir. Tarihte yerleşik düzenin su kenarlarında olması da bir rastlantı değildir. Suyun sayesinde uygarlık boy atmış, ilerlemiştir. Onun sayesinde beslenmiş, tarım yapmış, ürününü yetiştirmiş, uzak diyarlara açılmış, ticaretini geliştirmiştir.

İnsanlar su sayesinde beslenmişler, temizlenmişler, çevrelerini temiz tutmuşlardır. Su yoksa insanlık da yoktur. Canlılar yok olup gider. Hayat biter. İnsanoğlu hiçbir şeyin değerini bilemediği gibi suyun da değerini tam olarak bilememiştir. Aşırı savurganlıkla su kaynakları dünya için yetersiz kalmıştır. Dünyada susuzluk çeken yerler unutulmamalıdır. Acı bir gerçektir ki mevcut su kaynakları, insanlığa, doğaya yetmemektedir. Dünyayı kirleten insanlar, su kaynaklarına da büyük zarar vermektedirler. Eskiden içinde balıkların oynadığı dereler yerini balçık yuvalarına bırakmıştır. Balıklar yok olduğu gibi onların yerine atık maddeleri yüzmeye başlamıştır suların içinde.

Bu tüketim böyle sürdüğü takdirde çok yakın tarihte su kaynakları iyice tükenecektir. Küresel ısınma nedeniyle dengesi bozulan dünyanın daha da yaşanılmaz duruma geleceği bir gerçektir.

Kuraklık en büyük tehlike olarak dikilecektir karşımıza. Devletlerarasında en büyük kıyımlar su yüzünden olacaktır.

Büyük bir tehlike insanlığı beklerken yanlışın neresinden dönersek kazançtır, sloganını yaşam biçimimiz haline getirmek zorundayız. Suyumuzu gereksiz harcamadan yaşamımızı sürdürmenin bir erdem olduğunu unutmamalıyız.

Ülkemizin belki de su sorunu olmayan birkaç yerden biri olan Muğla’dan bu konuya dikkat çekmek istedik. Bu yüzden de bu yılki karikatür yarışmasında konumuzu “su hayattır, suyumuzu gereksiz harcamadan yaşamımızı güzelleştirmeliyiz” olarak belirledik. Bizler bu önemli sorunu cümlelerle anlatmaya çalıştık. Sizler, çizginin ustaları, bunu çizgilerle çok daha iyi anlatacaksınız. Tüm katılımcılara kolay gelsin. Başarılar dileriz

KATILIM KOŞULLARI:

1-) Yarışma tüm karikatürcülere açıktır.

2-) Çizim tekniği serbesttir. Karikatürler bilgisayar çıktısı olarak gönderilecekse orijinal imzalı ( ıslak imza ) olması gerekmektedir.

3-) Gönderilecek karikatürlerin boyutu en fazla 30x40 cm. olmalıdır.

4-) Yarışmacılar en fazla 3(üç) adet karikatür gönderebilirler.

5-) Gönderilecek karikatürler daha önce yayınlanmış olabilir ama; hiçbir ulusal ve uluslararası yarışmada ödül almamış olmalıdır. Seçici kurulun aynı ya da benzer saydığı veya başka bir karikatürcüye ait olduğunu bildiği karikatürler değerlendirilmeyecektir. Her türlü olası tartışmalar, çalıntı ve benzer iddiaların sorumlusu katılımcı olacaktır.

6-) Her eserin arka yüzüne katılımcıların bilgileri mutlaka yazılmalıdır. ( Ad, Soyad, Adres, Telefon, e-posta ). Bu bilgileri içermeyen eserler değerlendirmeye alınmayacaktır.

7-) 10-18 yaş arası genç katılımcıların başvurularına, nüfus cüzdanı fotokopisi eklemeleri mecburdur.

8-) Karikatürlerin hasar görmemesi, kesinlikle katlanmaması, şartnameye uygun olarak; Muğla Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla ilişkiler Şube Müdürlüğü Menteşe- MUĞLA adresine kargo, iadeli taahhütlü posta veya elden ulaştırmalıdır.

9-) Yarışma Jürisi’nin sergilenmeye değer bulduğu karikatürler, Muğla Büyükşehir Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi’nde sergilenecektir.

10-) Muğla dışında oturan ve yarışmada ödül kazanan katılımcıların şahsına ait yol masrafları, otel ücretleri yarışma organizasyonu tarafından karşılanacaktır. Ödül kazandığı halde törene katılamayanların ödülleri kendilerine gönderilecektir.

11-) 18 yaş altı ödül kazanan katılımcılarımızın sadece kendisiyle birlikte gelecek anne ya da babasının yol masrafları karşılanacaktır.

12-) Yol masrafları yurt içi için otobüs bileti üzerinden gidiş-dönüş olarak ibraz edilecektir. Özel araçları ile katılmak isteyen yarışmacıların yol ücretleri karşılanmayacaktır.

13-) Yarışmaya gönderilen karikatürler geri gönderilmeyecektir. Katılımcılar ödül alsın veya almasın karikatürlerin her türlü kullanım haklarını MUĞLA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’ ne devreder.

14-) Yarışmaya gönderilen karikatürler içerisinden jüri tarafından seçilen ve sergilenmeye değer görülen eserler MUĞLA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ tarafından bir albümde toplanacaktır. Albümde karikatürü yayınlananlara telif ödenmeyecektir.

15-) Çalışmalarını yarışmaya gönderen tüm katılımcılar, karikatürcüler yukarıdaki koşulları kabul etmiş sayılır.

SON BAŞVURU TARİHİ: 24 MAYIS 2018 PERŞEMBE

JÜRİ TOPLANMA TARİHİ: 26 MAYIS 2018 CUMARTESİ

SONUÇLARIN AÇIKLANMA TARİHİ: 28 MAYIS 2018 PAZARTESİ

ÖDÜL TÖRENİ VE SERGİ TARİHİ: 8 HAZİRAN 2018 CUMA

SEÇİCİ KURUL:

1-)  Gürbüz Doğan EKŞİOĞLU ( Yrd.Doç.Yeditepe Ün.Öğrt.Gör.-Karikatürcü )

2-)  Şevket YALAZ ( Karikatürcü )

3-)  Sait MUNZUR ( Karikatürcü )

4-)  A.Kadir USLU ( Karikatürcü )

5-)  Savaş ÜNLÜ ( Mizah Yazarı )

6-)  Mehmet SELÇUK ( Karikatürcü - Koordinatör )

7-) Muğla Büyükşehir Belediyesi’nden bir görevli

ÖDÜLLER:

BİRİNCİ:5000 TL. + Plaket

İKİNCİ:  4000 TL. + Plaket

ÜÇÜNCÜ: 3000 TL. + Plaket

ÜÇ KİŞİYE MANSİYON ÖDÜL BEDELİ OLARAK 750 TL. + Plaket

18 YAŞ ALTI KATEGORİDE YARIŞAN 2 (İKİ) KİŞİYE 500’ER TL. + Plaket

BİR (1) KİŞİYE " TURAN ÖZDEMİR ÖZEL ÖDÜLÜ " 500 TL. + Plaket VERİLECEKTİR.

ADRES VE İLETİŞİM:

Muğla Büyükşehir Belediyesi