Meclis Canlı

33 Kursiyere Sertifikalarını Başkan Gürün Verdi


24.02.2015

Muğla Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi, Ev ve Süs Hayvanları Satışı Yapan veya Yapacak Olanlara Yönelik Sertifikalı Eğitim Programı’nda 33 kursiyere sertifikalarını Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün’ün katılımıyla verdi.

Muğla Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve bu kanunun uygulama yönetmeliği ve vatandaşlardan gelen talepler doğrultusunda düzenlediği Ev ve Süs Hayvanları Satışı Yapan veya Yapacak Olanlar Yönelik Eğitim programında konuşan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, yürürlükte olan hayvanları koruma kanunun kaotik ve yetersiz olduğunu, günden güne artan sokak hayvanları konusunda insanların da bilinçlenmesi gerektiğini söyledi.

 “Sadece 2014 yılında 329 sokak hayvanını sahiplendirdik ve yeni yuvalarına kavuşturduk.”

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün; “Ülkemizde ve Muğla’da sokak hayvanları konusunda bazen çok duygusal yaklaşım ve hassasiyetler gösterilerek olumsuz eleştiriler gelebiliyor. Bu konu sadece belediyeleri değil bütün vatandaşları da ilgilendiriyor. Hayvanları koruma kanunu içerik olarak yetersiz ve kaotik bir ortam yaratıyor. Hiçbir Avrupa ülkesinde bu kadar sokak hayvanı yok. Bunun nedeni kanun gereği sokak hayvanına gerekli işlemleri yapıldıktan sonra aldığınız yere bırakmanız gerekiyor. Muğla Büyükşehir Belediyesi olarak sadece 2014 yılında 329 sokak hayvanını sahiplendirdik ve yeni yuvalarına kavuşturduk. Başka bir çözüm yolu da bütün hayvanlara takılacak bir çiple hayvanların kime ait olduğu bilinmeli ve sorumluluk hayvan sahiplerinde de olmalı. Bu konuda ev ve süs hayvanları satışı yapan sizlere de görevler düşüyor. Hayvan sahibi olmak isteyenleri bunları anlatmalısınız, uyarmalısınız. Sertifikalarınız hayırlı olsun, umarım bundan sonra daha çok hayvanı sahiplendirerek onları ailenin bir ferdi olarak kabul ettirebiliriz.” dedi.

Muğla Büyükşehir Belediyesi Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi’ndeki Eğitim programına  Muğla Büyükşehir Belediyesi’nden Veteriner Hekimler Ferit Kılıç, Görkem Gürkan, Muğla İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden Veteriner Hekim Aydın Karatepe; Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü temsilcisi Veteriner Hekim Mükremin Şahin katıldı. Kursiyerlere, Ev ve Süs Hayvanlarının Satış, Barınma ve Eğitim Yerleri Hakkında Yönetmelik”, “5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve Uygulama Yönetmeliği”, “Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi”, “CITES sözleşmesi” ve “Hayvanların davranışları, beslenmeleri ve bakımları” hakkında eğitim verildi. Sertifikalı eğitim programına Muğla, İstanbul, Hatay ve İzmir’den 33 kursiyer katıldı.

5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununa göre, ev ve süs hayvanı satış yeri sahibi veya sorumlu yöneticilerinin; almakla yükümlü oldukları sertifika için verilen eğitim programı, yerel yönetimler tarafından düzenleniyor.