Meclis Canlı

Basın Açıklaması


27.07.2016



Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün hakkında yerel basında bazı köşe yazarlarının ve son olarak AKP Büyükşehir Belediyesi meclisi Grup Başkan Vekili Av. Gültekin Akça’nın açıklamalarıyla 15 Temmuz darbe girişiminden sonra sessiz kaldığı, meydanlarda toplanan kalabalıkların yanında olmadığı iddia edilmektedir. Ayrıca AKP Muğla İl Başkanı Kadem Mete bir yerel gazeteyi ziyarette kendisinin Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün’ü sürekli telefonundan aradığını ama kendisine dönüş bile yapmadığını iddia etmiştir. AKP Muğla il başkanı iddia edildiği gibi Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün’ü aramamıştır.

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, 15 Temmuz tarihinde demokrasiye ve cumhuriyete yapılmak istenen darbe girişiminden hemen sonra sosyal medya hesapları üzerinden “Ülkemizde dün akşamdan beri yaşanan, cumhuriyetimize ve kazanımlarına zarar veren gelişmeleri kaygıyla izledik. Gün Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve fedakar Türk milletimiz tarafından kurulan cumhuriyetimize, demokrasimize, özgürlüklerimize, parlamenter sisteme, insan haklarına sahip çıkma günüdür. Türkiye darbe girişimlerinden çok çekti, ülkemize geçmiş olsun.” mesajını yayınlamıştır.

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Muğla Valisi Sayın Amir Çiçek’i arayarak Büyükşehir Belediyesi ve şahsı olarak Muğla’da yapılması gereken her ne var ise göreve hazır olduklarını bildirmiş ve bütün birimlerini bu doğrultuda hazır hale getirmiştir.

16 Temmuz’da Muğla’nın ulusal anlamda yayın yapan tek kanalı Kanal F canlı yayına bağlanan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün şu açıklamayı yapmıştır; “Öncelikle hepimize geçmiş olsun, kayıplarımız ve yaralılarımız var, bunlar çok acı ve büyük rakamlar. Türkiye, Türkiye demokrasisi bunu hak etmiyor. Daha önceden bir takım belirtileri olan, çeşitli şekillerde haklarında takibata alınmış olan bu olayın bu hale gelmesinden çok daha önce tedbirleri alınmalıydı. Türk milletine, Türkiye Cumhuriyeti devletine, Türkiye demokrasisine yakışmıyor. Gerçekten hepimiz buna karşı durmalıyız, karşısında olmalıyız. Nitekim bütün millet olarak, kurum, kuruluş, seçilmiş, atanmışlar olarak herkes bunun karşısında olduğunu ifade etti. Bence bu çok önemli bir reaksiyon. Bu hepimiz için ve demokrasimizin geleceği için önemli bir işaret. Bence her şeyin çözümü demokrasiden, hukuk devletinden, hukukun iyi işlemesinden geçiyor. Eğer biz hukuk sistemimizi doğru, düzgün, tarafsız olarak hukukun üstünlüğü ile götürürsek, insan hak ve hürriyetlerine önem verirsek demokrasimizin eksikliklerini giderir, çağdaş bir demokrasi haline getirirsek, Mustafa Kemal Atatürk’ün kurmuş olduğu parlamenter sistemi en iyi şekilde işletir Türkiye’yi çağdaş medeniyetler seviyesine çıkarabiliriz. Kayıplarımız için içimiz yanıyor ve umuyorum ki en kısa sürede Türkiye kol kola birbiriyle konuşarak anlaşan, uzlaşan bir yöntemle ki demokrasi bu demektir, beraberce ülkemizi ülkemizde yaşayan insanları mutlu, gençlerimizin, çocuklarımızın geleceğini inşa etmeliyiz. Hepimize geçmiş olsun, kaybettiğimiz canlarımıza Allah’tan rahmet, ailelerine baş sağlığı diliyorum.

Kanal F Muhabiri’nin “Sayın Gürün 15 temmuz gecesine dönecek olursak Muğla’da neler yaşandı, kısaca bize aktarabilirsiniz? Sorusuna da Başkan Gürün şu cevabı vermiştir; “Bizim de aldığımız bilgiler çerçevesinde Muğla’da en önemli mesele sayın cumhurbaşkanımızın ikamet ettiği otele yapılan baskın ve burada kaybettiğimiz iki polisimiz var. O bizim için büyük bir üzüntü. Ufak tefek bazı olaylardan bahsediliyor. Muğla bu olayda sağ duyusunu, birlikteliği, hoşgörüsünü muhafaza etti ve demokrasiye olan inancını bir kez daha göstermiş oldu.” dedi.

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, bütün daire başkanlarını toplantıya çağırarak Muğla Büyükşehir Belediyesi olarak 15 temmuz darbe girişimi ve sonrasında alınan tedbirler, OHAL ile ilgili bilgilendirme toplantısı düzenlemiş, ayrıca valilikte düzenlenen toplantıda söz alarak Marmaris’teki darbecilerin yakalanması için eşkallerinin tüm büyükşehir belediyesi personeline dağıtılmasını talep etmiş ve fotoğrafları tüm personeline dağıttırmıştır.



Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin Muğla genelinde çalışan gazetecileri bir araya getirdiği toplantıda açıklamalarda bulunan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, 15 temmuzda yaşanan darbe girişiminin iyi irdelenmesi gerektiğini, devletin içine sızan bu yapıların temizlenerek Türkiye Cumhuriyeti’nin Mustafa Kemal Atatürk’ün ilkelerinde ilerlemesi gerektiğini söyledi. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Osman Gürün; “15 temmuz tarihi çok ders çıkarmamız gereken, ucuz atlatılmış ve geleceği planlarken buraya nasıl geldiğimizi çok iyi irdeleyerek geleceği inşa etmemiz gereken bir durum. Bu kötü durumu hepimiz nefretle kınıyoruz. Ben 1960 yılı ihtilali dahil bütün ihtilalleri yaşadım ama bunun kadar içimizi acıtan, devlet mekanizmasının bu kadar içine sızan ve gerçekten içimize kadar giren böyle bir örgütlenme yapısı ve kalkışmayı ilk defa gördüm. Buralara nasıl geldik, nasıl Türkiye Devleti bu hale geldi, bunu hiçbir siyasi münazaraya gerek duymadan tamamen geleceğimizi doğru inşa etmek için irdelememiz ve hatamızın nerde olduğunu ve bundan sonra bu hataları yapmadan Türkiye Cumhuriyeti devletini geleceğe çağdaş bir ülke olarak nasıl taşıyacağımızı çok iyi irdelememiz lazım. Bunun için yapmamız gereken beraber olmamız, bütün düşünceleri bir araya getirip birlikte tartışmamız ve birlikte verdiğimiz kararlarla geleceğe taşınmamız gerekiyor. Onun için bu felaketin şansa dönüşmesi, bu felaketin bir avantaja dönüştürülmesi mümkün. Birlikte tartışma, hastalığın özüne inme ve hastalığın tedavisini birlikte kararlaştırma erdemini gösterebilirsek biz gelecekten hiçbir şekilde endişe etmeyiz. Mustafa Kemal Atatürk’ün Türkiye Cumhuriyeti’ni kurarken koymuş olduğu ilkeler hep bir yere tosladığımızda Gazi Mustafa Kemal Atatürk haklıymış dedirten ilkeler. Öyleyse bir şey yaparken, bir karar verirken, Türkiye toplumunda dönüşüm yaratacak herhangi bir şey yaparken daima şablonumuz Mustafa Kemal Atatürk’ün bize öğütlediği ve kurduğu cumhuriyete koyduğu ilkeler olmalı. Eğer bunu yaparsak kutup yıldızı gibi kesinlikle yolumuzu kaybetmeyiz.” dedi.



Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün İstanbul Taksim’de Cumhuriyet ve Demokrasi buluşmasına katılarak darbelere karşı yüzbinlerle beraber yürümüş, tepkisini orada da göstermiştir.

Muğla’da bazı köşe yazarlarının ve son olarak Akp Büyükşehir Belediyesi meclisi Grup Başkan Vekili Av.Gültekin Akça’nın açıklamalarındakinin aksine Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün gerek kişisel olarak, gerek de Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı olarak darbeye, darbecilere, demokrasi ve cumhuriyet düşmanlarına karşı sesini yükseltmiş, hayatının sonuna kadar da yükseltmeye devam edecektir.



Meydanlardaki kalabalıklara katılmayan vatandaşlarımıza ayrımcılık yapmak, siyasi malzeme yapmak, hedef göstermek birlik ve beraberliğe en fazla ihtiyaç duyduğumuz bu dönemlerde yakışıksız bir durumdur. İstanbul Taksim’de yüzbinlerin katıldığı cumhuriyet ve demokrasi yürüyüşünde herkes ortak payda Türkiye Cumhuriyeti’nde bir araya gelmiş, demokrasisine, cumhuriyetine bir kez daha sahip çıkmış, çıkmaya da devam edecektir.