Meclis Canlı

Başkan Gürün Basın Bayramını Kutladı


23.07.2018

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, 24 Temmuz Basında sansürün kaldırılışının 110.yılı ve Basın Bayramı nedeniyle bir mesaj yayımladı.

Basının demokratik ve özgür toplumlarda yasama, yürütme, yargıdan sonra 4. kuvvet, toplumun doğru ve gerçek bilgiye ulaşmasını sağlayan başlıca aktör olduğunu hatırlatan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, ne yazık ki ülkemizde basının baskı, yıldırma politikaları, satın almalar ve yandaşlara verilerek tek sese dönüştürülmeye çalışıldığını, basın özgürlüğünde Türkiye’nin çok gerilerde olduğunu belirtti.

“Özgür ve Tarafsız Basın Milletin Sözcüsüdür”

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün; “Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ‘ün de söylediği gibi basın; “Bir milleti aydınlatma ve uyarmada bir milletin muhtaç olduğu fikri gıdayı vermekte özet olarak bir milletin mutluluk hedefi olan müşterek istikamette yürümesini teminde basın başlı başına bir kuvvet, bir mektep bir rehberdir.” Basının siyasi baskılardan uzak özgür, tarafsız, olması toplumun doğru bilgilenmesi ülkenin geleceği ve menfaatleri içinde çok önemlidir.

Atatürk, Ulusal Kurtuluş Savaşı’nda bir milletin bağımsızlık mücadelesinde doğru bilgilenmesi için 1918 yılında Minber, 1919 yılında İrade-i Milliye, 1920 yılında Hakimiyet-i Milliye gazetelerini, 1920 yılında da ilk Türk haber ajansı olan Anadolu Ajansı’nı kurmuştur. İsimlerinden de anlaşılacağı üzere her gazete ulusa bir umut, bir mesajdır. Basını bir okul, bir rehber, bir kuvvet gören Türkiye Cumhuriyeti’nden ne yazık ki basın özgürlüğü sıralamalarında sonuncu, tutuklu gazeteci sayısında lider bir ülkeye gidiyoruz. Ülkemizde basında sansürü ne yazık ki siyasi ve ekonomik baskılarla hissediyor, basın yayın sektörünün tekelleştiğini ve tek ses olduğunu üzülerek izliyoruz. Oysa basın taraf olmamalı, doğruyu, gerçekleri olduğu gibi yazarak toplumu aydınlatmalı, gazeteciler de mesleklerini özgür, demokratik bir ortamda yapabilmelidir. 24 Temmuz Basında sansürün kaldırılışının yıl dönümü ve Basın Bayramı’nda mesleği gazetecilik olan, doğru ve tarafsız haberleri ile milletin sözcüsü olan onurlu kalemlerin, basın emekçilerinin bayramını kutluyorum” dedi.