Meclis Canlı

Başkan Gürün STS Bodrum’u Samsun’a Uğurladı


08.05.2019

Bodrum’dan Samsun’a gidecek olan Türkiye’nin ilk yelkenli okul gemisi STS Bodrum’un uğurlama töreninde konuşan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Atatürk’ün “ Umutsuz durum yoktur, umutsuz insanlar vardır. Ben hiçbir zaman umudumu yitirmedim” sözünü hatırlatarak, “Bizim de umutsuz olmaya hakkımız yok. “Cumhuriyetimizi ilelebet geleceğe taşıyacağız demeliyiz ve birbirimize olan güvenle bu zorlukları da hep birlikte aşmamız gerekiyor” dedi.

Türkiye’nin ilk yelkenli okul gemisi STS Bodrum, milli mücadelenin 100'üncü yılında Ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün izinde Samsun'a doğru yelken açtı.

Bodrum Limanı’nda Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras'ın ev sahipliğinde gerçekleşen törene Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Osman Gürün, Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz, Bodrum Belediye Başkan Yardımcıları Turgay Kaya, Ummahan Yurt ve Önder Batmaz, CHP İlçe Başkanı Halil Karahan, İMEAK DTO Bodrum Şube Başkanı Orhan Dinç, Denizciler Derneği Başkanı Erol Erdoğan, Esnaf ve Sanakarlar Odası Başkanı Erdoğan Başeymez, ünlü sanatçı Zülfü Livaneli, Bodrum Belediye Meclis Üyeleri, gaziler, bazı siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

Bodrum Belediyesi önünden bando eşliğinde Bodrum Kalesi önündeki tören alanına gelen grup, STS Bodrum okul gemisine binerek kaptan ve mürettebat ile selamlaştı.

Livaneli,  “Bu milletin en büyük evladı Gazi Mustafa Kemal'dir”

Törende konuşan ünlü sanatçı Zülfü Livaneli, “STS Bodrum'u Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarına duyduğumuz minnetle uğurluyoruz. 19 Mayıs, milletin makus talihini yenmeye başladığı ve büyük bir iradenin ortaya çıktığı gün. Milletler büyük evlatlarıyla nefes alırlar. Bu milletin en büyük evladı Gazi Mustafa Kemal'dir. 16 Mayısta Yunan ordusu İzmir'e çıkmıştı, Türkiye işgal altındaydı. Her şeyin yok olduğu bir dönemde böyle bir irade çıktı ve 19 Mayıs’ta bu millete bir kurtuluş meşalesi yaktı.” ifadelerini kullandı.

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras da, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a çıkışının 100'üncü yıl dönümünde Bodrum'un ismini tüm ülkeye ve dünyaya bir kez daha duyurmak için yola çıktıklarını belirtti. Türkiye'nin aydınlık insanlarının tarih, kültür ve sanatla iç içe yaşadığı Bodrum'da, Ata'nın 16 Mayıs’ta Bandırma vapuruna bindiği heyecanı ve gururu yaşadıklarını söyleyen Başkan Aras,  geminin yapımında emeği geçen ve Bodrum'a bu güzel gemiyi kazandıran tüm Bodrum insiyatifine, dönemin yerel yöneticilerine ve STS Bodrum'un tasarımını üstlenen Yücel Köyağasıoğlu'na teşekkür etti.

Başkan Gürün; “Umutsuz olmaya hakkımız yok. Ata’mızın izinden gittikçe ülkemizde her şey çok güzel olacak.”

STS Bodrum teknesini Samsun’a uğurlama töreninde konuşan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Osman Gürün;Bundan 100 yıl önce 1919’da Gazi Mustafa Kemal Atatürk Milli mücadeleyi başlatmak için Bandırma Vapuru ile denize açıldı ve Samsun’a çıktı. Bugün STS Bodrum Gazi’nin izinde 100 yıl sonra bizler adına mavi suları geçerek Samsun’a çıkacak. Ülkelerin hayatlarında çok sıkıntılı, gerçekten büyük bir kabus olarak görülen umutsuzluğa kapıldığımız zaman dilimleri oluyor. Hepimizin en sıkıntılı dönemde aklına getirmesi gereken Mustafa Kemal Atatürk ve onun mücadelesi. Yaşanmakta olan ve yaşanan olumsuzlukları o dönemle mukayese ettiğimizde gerçekten bizim çok daha büyük umutla geleceğe bakmamız gerekiyor. 19 Mayıs’ta Samsuna çıkıldığında ülkenin hali belliydi. Her yer işgal altındaydı. Fakir Anadolu’dan yeni bir millet ve Cumhuriyet yaratmak için yola çıkılmıştı. ‘Umutsuzluk’ hiçbir zaman Mustafa Kemal Atatürk’ün yaşadığı söylemlerinde dile getirdiği şey değil. O diyordu ki, “Umutsuz durumlar yoktur, umutsuz insanlar vardır. Ben hiçbir zaman umudumu yitirmedim.” Bizimde umutsuz olmaya hakkımız yok. Yaşadığımız her şeyi çözüm odaklı bakmalı ve bu durumdan nasıl çıkarızı düşünmeliyiz. Birlikte, beraber, kol kola girerek nasıl ülkemizi kuruluş ilkelerine tekrar döndürürüz ve Cumhuriyetimizi ilelebet geleceğe taşırızı düşünmemiz lazım ve önce kendimize sonra birbirimize olan güvenle bu zorlukları da hep birlikte aşmamız gerekiyor. İşte bu gemi Muğla’daki Atatürkçü düşünceyi ve umudu Samsuna götürecek ve Anadolu’ya yayacak. Onun için bu gemi, 100. Yılda yapılan bu etkinlik sadece Bodrum’u değil tüm Muğla’yı temsil edecek. 100 yıl önce Atatürk tarafından Samsun’da yakılan ve tüm Anadolu’yu etkisi altına alan kurtuluş ve aydınlanma meşalesi hiçbir zaman sönmeyecek. Ata’sının izinde yeni nesillerle ülkemizde her şey çok güzel olacak.” dedi.

Konuşmaların ardından Bodrum Belediye Meclis üyesi Mustafa Coşkun'un komodorluğunu yaptığı gemi, 14 mürettebatıyla hareket eden STS Bodrum eğitim gemisinin dümenine Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün geçti. Başkan Gürün daha sonra Samsuna doğru yola çıkan STS Bodrum eğitim gemisinin seyir defterine görüşlerini yazdı.