Meclis Canlı

Başkan Gürün Türkiye’de Müze Nasıl Olmalı Etkinliğine Katıldı


13.03.2019

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün Türkiye’de Müze Nasıl Olmalı etkinliğine katıldı.

 

Türkiye’de Müze Nasıl Olmalı etkinliği Muğla Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlendi. Etkinliğe Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün ev sahipliğinde Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, Mimar Cengiz Bektaş, Arkeolog Prof.Dr.Mehmet Özdoğan, Baksı Müzesi Kurucusu akademisyen Hüsamettin Koçan, Mimar Prof.Dr.Müjgan Şerehanoğlu Sözen, Arkeolog Yazar Sabahattin Türkoğlu, Mimar Nevzat Sayın ve meslektaşları katıldı.

 

Cengiz Bektaş; “Büyükşehir Belediye Başkanımız Osman Gürün’ün tabiri ile ben Denizli doğumlu Muğlalıyım.”

 

Türkiye’de Müze Nasıl Olmalı etkinliğinin açılış konuşmasını Muğla Bölge Müzesi’nin mimarı Cengiz Bektaş yaptı. Konuşmasına yaptıkları, deneyimleri ile Cumhuriyet’in sağlam temellerde yükselmesini sağlayan değerli katılımcıları selamlıyorum diye başlayan Cengiz Bektaş Muğla Bölge Müzesi için Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün’ün kendisini çağırdığını, onun aklındaki fikirden ve bu projede sizin tecrübelerinizle gençler de yetişecek sözünden çok etkilendiğini söyledi. Cengiz Bektaş; “Bugün aramızda alanlarında çok tecrübeli, birlikte çalıştığım, tanıdığım Cumhuriyet’in sağlam temeller üzerinde yükselmesini sağlayan aydınlar var. Mesela Mehmet Özdoğan sizin hemşehriniz Halet Çambel’in en iyi çalışma arkadaşı, Sabahattin Bey bu memleketin en deneyimli müze müdürü, Nevzat Sayın o da kendi kuşağını en iyi yansıtan bir insan, Müjgan hanım hem okul arkadaşım, hem aydınlatma uzmanı, Hüsamettin bey de halkından kopmadan baksı müzesini yaratan duayen bir isim. Muğla Bölge Müzesi için Büyükşehir Belediye Başkanı’mız beni çağırdığında bunu yapabilecek diğer isimleri kendisine sundum. Ama Osman Gürün’ün aklındaki proje ve bu projede çalışacak gençleri de siz yetiştireceksiniz sözünden sonra kolları sıvadık. Her yere Osman Gürün gibi bir belediye başkanı gelmiyor. Osman beyin tabiri ile ben Denizli doğumlu Muğlalıyım.”dedi.

 

Bahattin Gümüş; “Bölge Müzesi Muğla’ya çok yakışacak”

 

Türkiye’de Müze Nasıl Olmalı etkinliğinde konuşan Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş Muğla tarihinin M.Ö 3000’lere kadar dayandığını, Menteşe ilçesinin ismini Menteşe beyliğinden aldığını söyledi ve Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin Menteşe’ye kazandırdığı müze ile Muğla tarihinin geçmişten geleceğe aktarılacağını belirtti. Bölge Müzesi’nin konum ve özellik olarak Muğla’ya çok yakışacağını söyleyen Bahattin Gümüş bu Bölge Müzesi için Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün’e ve mimar Cengiz Bektaş’a teşekkür etti.

 

Başkan Gürün; “Geçmişten günümüze yaşadığımız toprakların izlerini, kültürünü ve değerini bilen nesillerle ülkemizi geleceğe taşıyabiliriz ve koruyabiliriz.”

 

Karia ve Likya medeniyetlerinden bugüne Muğla’nın birçok imparatorluğa, krallığa ve devlete ev sahipliği yaptığını söyleyen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün geçmişten bugüne gelen bu zengin Anadolu kültürünün son temsilcilerinin kendileri olduğunu belirtti. Yaşadıkları toprakların kültürünü, değerini bilen nesillerin yetişmesi gerektiğini söyleyen Başkan Gürün, yapımı devam eden Bölge Müzesi’nin mimarisi, içeriği ve konumu ile özel bir proje olduğunu belirtti. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün; “Bugün ülkemiz ve Cumhuriyetimiz için birçok başarılı çalışmanın altına imza atmış, kendilerinden çok şey öğreneceğimiz değerli isimleri Muğlamızda ağırlamaktan mutluluk ve gurur duyuyoruz. Muğlamız için ter akıtan, çivi çakan herkes bizim için doğum yeri farklı olsa da Muğlalıdır. Denizli doğumlu Muğlalı hemşehrimiz Cengiz Bektaş’ın projesi ve çalışmaları ile Muğlamıza Bölge Müzesi yapıyoruz. Bu özel projede Cengiz Hocamızın imzası var. Büyükşehir Belediyesi 4 personelimiz de hocamızla birlikte çalıştı ve hocamız onları yeniden okuttu. Geçmişten günümüze yaşadığımız toprakların izlerini, kültürünü ve değerini bilen nesillerle ülkemizi geleceğe taşıyabiliriz ve koruyabiliriz.  Son zamanlarda ülkemizde değerler erozyonu var. Evrensel değerlerle yoğrulmuş yerel değerlerin öğrenilmesi, geleceğe taşınması gerekiyor. Karia ve Likya medeniyetlerine ve birçok devlete ev sahipliği yapmış bu topraklarda bu kültür mirasının son temsilcileri bizleriz. Anadolu topraklarında günümüze kadar yaşamış bu değerleri yeni kuşaklara aktarmamız gerekiyor. Bölge Müzesi Muğla’da bu amacımıza hizmet edecek. Cengiz Bektaş hocamıza ve değerli katılımcılara ayrı ayrı teşekkür ediyor, Türkiye’de Müze Nasıl Olmalı etkinliğinden çok şey öğreneceğimizi düşünüyorum.” dedi.