Meclis Canlı

Başkan Gürün’den 100.Yılında 19 Mayıs mesajı


17.05.2019

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün Atatürk’ün Samsun’a çıkarak milli mücadeleyi başlatmasının 100.yılında 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutlayan bir mesaj yayımladı.

Bundan tam 100 yıl önce 19 Mayıs 1919’da; tam bağımsız, demokratik ve halk egemenliğine dayalı Türkiye Cumhuriyeti fikrinin Samsun yolundaki Bandırma Vapuru’nda atıldığını söyleyen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Osman Gürün o yüzden bu önemli güne Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından doğum günüm denildiğini ve Atatürk’ün tüm ümidim dediği gençlere 19 Mayıs’ı bayram olarak armağan ettiğini belirtti.

Başkan Gürün; “19 Mayıs umudun, kurtuluşun adı, Atatürk’ün doğum günüm dediği tarihtir.”

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün; “Bundan tam 100 yıl önce 19 Mayıs 1919’da Türk Milleti’ne inanan, askeri ve siyasi dehası ile gözü kara, yılmaz bir önder işgal altındaki bir milletten tam bağımsız halk egemenliğine dayalı bir Cumhuriyet yaratmak için yola çıktı. Atatürk Gençliğe Hitabesi’nde ülkenin durumunu; “Cebren ve hile ile aziz vatanın bütün kaleleri zapt edilmiş, bütün tersanelerine girilmiş, bütün orduları dağıtılmış ve memleketin her köşesi bilfiil işgal edilmiş olabilir. Bütün bu şeraitten daha elim ve daha vahim olmak üzere, memleketin dahilinde, iktidara sahip olanlar gaflet ve dalâlet ve hatta hıyanet içinde bulunabilirler. Hatta bu iktidar sahipleri şahsi menfaatlerini, müstevlilerin siyasi emelleriyle tevhit edebilirler. Ulus fakirlik ve çaresizlik içinde yorgun ve bitkin düşmüş olabilir.” diye özetler ve “Umutsuz durumlar yoktur, umutsuz insanlar vardır. Ben hiçbir zaman umudumu yitirmedim.” sözü ve güveni ile Ölümsüz eseri Nutuk’ta da bugünleri Samsun, Amasya, Erzurum ve Sivas’ta yaşadıklarını, kongreleri bizlere bir bir anlatır.

Atatürk, padişah saltanatından, kulluktan hakkı olan bireylere, hükümdarlıktan egemenliğin kayıtsız şartsız milletin olduğu bir devlete geçişi sağladı ve kurduğu Türkiye Cumhuriyeti’ni çok güvendiği Türk gençlerine armağan etti. İşte 19 Mayıs Türkiye Cumhuriyeti’ni ilelebet muhafaza ve müdafaa edecek gençlerimizin ve hepimizin Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’dır. Bayramımız kutlu olsun. Fikirleri ve devrimleri ile her zaman yaşayacak olan Ata’mızı saygı ve şükranla anıyor, onun rehberliğinde Türkiye Cumhuriyeti’ni çağdaş medeniyetler seviyesine hep birlikte çıkaracağımıza yürekten inanıyorum” dedi.