Meclis Canlı

"Bırakıp Gitme Gari" Yarışmasının Ödülleri Sahiplerini Buldu


20.02.2018

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin Muğla Sinema ve Fotoğraf Derneği ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi iş birliğinde düzenlenen “Bırakıp Gitme Gari” fotoğraf yarışmasının birincisi Okan Teke oldu.

Muğla Büyükşehir Belediyesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ile Muğla Sinema ve Fotoğraf Sanatı Derneği tarafından desteklenen, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’ndeki öğrencilerin fotoğraf sanatına teşvik edilmesi ve sokağa terk edilmiş evcil hayvanların yaşadığı sorunlar hakkında toplumsal farkındalık oluşturmak amacıyla “Bırakıp Gitme Gari” adı altında bir fotoğraf yarışması düzenlendi.

Yarışmaya katılan öğrenciler tarafından gönderilen fotoğraflar arasından jüri üyelerinin belirlediği fotoğraflarla ilk 3 belirlendi. Yarışmada Spor Bilimleri Fakültesi Spor Yöneticiliği Bölümü 1’inci Sınıf Öğrencisi Okan Teke birinci, Tıp Fakültesi 3’üncü Sınıf Öğrencisi Nurselin Karabulut ikinci ve Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü 3’üncü Sınıf Öğrencisi Hilal Alpak’ın fotoğrafı üçüncü oldu.

Muğla Büyükşehir Belediyesi Başkanlık Binasında düzenlenen ödül töreninde ödülünü Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün’ün elinden alan “Bırakıp Gitme Gari” yarışmasının ikincisi Tıp Fakültesi 3’üncü Sınıf Öğrencisi Nurselin Karabulut ise köpek sahiplenmenin aslında bir evlat sahiplenmek gibi olduğunu ifade etti. Karabulut, “Biz köpeği aldığımız zaman o bizim ailemizin bir ferdi olmak zorunda. Köpekleri sokağa atmak, bir çocuğu sokağa atmakla eşdeğerdir” dedi.

Kocabaş, “Sokak Hayvanlarının Kış Aylarında Ne Kadar Zorluk Çektiklerini Biliyoruz”

Prof. Dr. Can Naci Kocabaş, sokağa atılan hayvanların yaşadığına sorunlara dikkat çekmek için “Bırakıp Gitme Gari” projesini hazırladıklarını belirtti. Kocabaş şu ifadeleri kullandı: ”Bir heves uğruna alınan hayvanların sahiplendirilmeden,  birine emanet etmeden gidildiğinde o hayvanların kış aylarında ne kadar zorluk çektiğini biliyorum. Çoğu açlık içerisinde hayatını kaybediyor. Bu projede bizlere destek veren Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Dr. Osman Gürün’e ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Sayın Mansur Harmandar’a teşekkürlerimi iletiyorum.”

Başkan Gürün, “Sevgiyle Sahiplendiğimiz Hayvanları Sokağa Bırakmayalım”

Ödül töreninde konuşan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, sevgiyle sahiplenerek hayvanların sokağa bırakılmaması gerektiğini belirtti. Gürün, “Muğlamızda Büyükşehir Belediyemiz, Üniversitemiz ve derneğimizle iş birliği içerisinde sokak hayvanlarına yönelik farkındalık yaratacak bir yarışma düzenledik. Gerçekten hayvan hakları ve sokaklara bırakılan hayvanlar konusunda ülkemizin yaşamakta olduğu çok önemli bir kaos var. Yürürlükteki yasa sokak hayvanlarının sokaklara bırakılması, çoğalmasının önüne ne yazık ki geçemiyor. Büyükşehir Belediyesi olarak yasadan kaynaklanan eksiklikleri, hayvanların sahiplendirilmesi ve sahibine sorumluluğun verilmesi gerekliliğini bakanlığa öneri olarak gönderdik. Bırakıp Gitme Gari yarışmamızla buna dikkat çekmek istiyoruz. Özellikle yaz aylarında çocuklarımıza ödül olarak hediye edilen hayvanlar bir müddet sonra sokağa bırakılıyor ya da terk ediliyor. Oysa hayvanların sahiplerine verilecek sorumluluk ya da herhangi bir aidiyet belgesi ile onu beslemekle, sağlıkla ilgili aşısı veya kısırlaştırılması ile ilgili işlemi yaptırmakla yükümlü olmaları gerekiyor. Büyükşehir Belediyesi olarak yaşam alanı olan, her türlü sağlık hizmetini içerisinde barındıran bir tesisi Muğlamıza kazandırıyoruz. Ama köpek veya kedi mutlak suretle alanın sorumluluğunda olmalı. O sorumluluk sürekli olmalı. Bizim yasa tasarısında önerdiğimiz şey bu.

Bırakıp Gitme Gari etkinliğimizle Muğlamızda farkındalık yaratarak vatandaşlarımızın bu konuda biraz daha hassas olmasını ve sorumluluk almasını istiyoruz. Ben katılan arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum.  Dereceye giren çocuklarımızı kutluyorum. 2 tane tıp öğrencimiz var. Sadece insan sağlığıyla değil, dolayısıyla da insan sağlığına etki eden hayvanlarla ilgili bir hassasiyet var demek ki. Toplumsal farkındalık yaratarak özellikle barınaklardan hayvanların sahiplenilmesini, satın alınmamasını sağlamalı ve sahiplerinin sorumluluğunu arttırmalıyız” dedi.