Meclis Canlı

Bodrum’a Bakanlık-Büyükşehir İşbirliği İle Bir Altyapı Yatırımı Daha


29.12.2020


Muğla Büyükşehir Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı iş birliğinde yapılacak olan 250 Milyon TL maliyetli İçmeler, Torba, Yalı, Kızılağaç, Çiftlik Bölgesi Altyapı çalışmasının temel atma töreni gerçekleşti.  

 

Türkiye’nin ve Muğla’nın en önemli turizm merkezi olan Bodrum’un altyapısına 250 Milyon TL değerindeki İçmeler, Torba, Yalı, Kızılağaç, Çiftlik Bölgesi birinci etap altyapı çalışmalarının temel atma törenini Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy birlikte yaptı.

 

Bodrum İçmeler Halk Plajında pandemi koşullarında gerçekleşen temel atma törenine Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Muğla Valisi Orhan Tavlı, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz, Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Muğla Milletvekilleri, siyasi partilerin il ve ilçe başkanları ile ilgililer katıldı.

 


Aras, “Büyükşehirle başlattığımız yatırımlar hükümetimizle ivme kazandı”

Temel atma töreninde konuşan Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Büyükşehir Belediyesi ile birlikte yürüttükleri yatırımlar Kültür ve Turizm Bakanlığının destekleriyle büyük bir ivme kazandığını belirtti. Aras, “Atıksu, içme suyu, katı atık, ulaşım gibi temel sorunlarının yanı sıra sağlık, eğitim, çevre ve kültür sanat gibi alanlarda da yatırıma ihtiyaç duyduğumuzu çok net bir şekilde ifade edebilirim. Belediyemiz ve büyükşehrimizin başlattığı çalışmalar hükümetimizin de devreye girmesiyle büyük bir ivme kazandı, kazanıyor” dedi.

Başkan Gürün, “ Muğla’nın sadece altyapı için 8,5 Milyarlık yatırıma ihtiyacı var”

Muğla’nın özel bir coğrafyaya sahip olduğunun altını çizen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, “Bu coğrafyada en önemli iki sektör var. Birisi turizm ve onunla eş değer olarak tarım sektörü. Ama turizm bizim ev sahipliği yaptığımız alt yapısı ve üst yapısıyla standartlarımızı yükseltmemiz gereken bir sektör. Böyle baktığımızda göreve geldiğimiz 2014 yılından itibaren önce tespit, sonra ihtiyaç, daha sonrada finansman çalışmalarını yaparak bölünmüş idari yapı içerisinde yapılamamış alt yapı eksikliklerini gidermek üzere hazırlıklarımızı yaptık. Yaptığımız çalışmalarımızda şu anki tespitimize göre Muğla’nın genelinde özellikle turizm alanlarında olmak üzere yapmamız gereken kanalizasyon, arıtma ve içme suyu ile ilgili yatırım tutarı 8,5 Milyar lira. Bu büyük bir rakam.


Büyükşehir olarak 1 Milyar altyapı yatırımı yapıyoruz

Büyükşehir olarak kendi öz kaynaklarımız ve sağladığımız finansmanlarla il genelinde alt yapı çalışmalarımıza 1 Milyar TL yatırım yapıyoruz. İl genelinde Bodrum Turgutreis’te temelini attığımız 160 kilometre kanalizasyon hattı ve yeni onayı gelen yer teslimi yaparak inşaat çalışmasına başlayacağımız yer,  Gümbet bölgesinde yapacağımız yeni revizyon ile sadece Bodrum’a yaklaşık 350 Milyonluk yatırım yapıyoruz. Fethiye Hisarönü-Ovacık altyapı çalışması ve atıksu arıtma tesisi kapasite artışı ile de yaklaşık 110 Milyonluk yatırımımız Fethiye’de devam ediyor. Şu anda temelini attığımız bu bölge ile birlikte Bodrum’un çok önemli bir alt yapı sorununu çözmüş olacağız.”

Başkan Gürün, “Gündoğan’ da yapılınca Bodrum’un altyapısız kıyı alanı kalmayacak”

Bodrum’da kıyı olarak sadece Göltürkbükü’nün bir kısmı ile Gündoğan’ın alt yapı sorunlarının kaldığına dikkat çeken Başkan Gürün, “Buraları da sayın bakanımızla görüşüyoruz. Şartlar uygun olduğu takdirde nasıl şu an temelini attığımız yeri birlikte yapıyorsak aynı şekilde Göltürkbükü ile Gündoğan’ı da yapmak istiyoruz. Dolayısı ile kıyı bölgesinde Bodrum’da hiçbir şekilde kanalizasyon ve arıtmaya sahip olmayan hiçbir bölge kalmayacak. 6 yıl önce devraldığımız Bodrum ile yapılacak olan işlerle birlikte Bodrum’un Mavi bayraklı kıyılara sahip olmasına büyük katkı sağlamış olacağız.” diye konuştu.  

Başkan Gürün’den Kültür ve Turizm Bakanı’na Teşekkür

Bodrum Torba, İçmeler, Yalı, Kızılağaç, Çiftlik altyapı ve kanalizasyon yatırımı için Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve ekibine teşekkür eden Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün şunları söyledi; “Kültür ve Turizm Bakanlığı’mızla bu ikinci işbirliğimiz. İlki Ölüdeniz Arıtma Tesisi’ydi ve mükemmel bir tesisi Fethiye’mize kazandırmıştık. Şimdi Bodrumumuz için ikinci işbirliğimizi hayata geçiriyoruz. Umarım üçüncü işbirliğimiz Gündoğan, Göltürkbükü için olur. Ben bu yatırımda emeği geçen başta Kültür ve Turizm Bakanı’mız olmak üzere ekibine çok teşekkür ediyor, yatırımın Bodrumumuza hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

Vali Tavlı, “Bu yatırımlar ile gurur duyuyoruz.”

Törende konuşan Muğla Valisi Vali Orhan Tavlı, “Bodrum eşsiz doğal güzellikleri ile ülkemizin önde gelen turizm bölgelerinden birisi olduğu için çevremizin de korunması büyük önem arz etmektedir. Bodrum’un sahip olduğu tüm bu güzelliklerin koruma-kullanma dengesi ile gelecek kuşaklara aktarılması için 50 yıllık kanalizasyon sorununu çözecek bu yatırım ilimize kazandırılmıştır. Bu yatırımlar ilimizin kültür ve turizm potansiyelini ön plana çıkaracak çok önemli yatırımlar. Bu yatırımlar ile gurur duyuyoruz. Bodrum’un marka değerini arttıracak denizlerimizin ve kıyılarımızın değerini arttıracak bu yatırımlar için başta Sayın Cumhurbaşkanımıza, Kültür ve Turizm Bakanımıza teşekkür ediyorum” dedi.


Bakan Ersoy; “250 milyon liralık yatırım”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen yıl Büyükşehir Belediye Başkanları ile yaptığı toplantıda alt yapı ve kanalizasyon konusunda yardımcı olunması talimatı verdiğini belirten Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, bu kapsamda bu tesisin temelini attıklarını açıkladı. Bakan Ersoy, “Altyapı aslında büyükşehirlerin konusu olmakla beraber, 2019 yılında Sayın Cumhurbaşkanımızın Büyükşehir Belediye Başkanları ile yaptığı toplantıda bu konuda Büyükşehirlere altyapı konusunda yardımcı olunması yönünde talimat verdi ve biz devreye girdik. İlk etapta turizm teşvik yasasında düzenleme yapıldı. Bu düzenleme ile Bakanlığa turizm altyapıları yapmak ve işletme yetkisi verildi. İlk başvuru Antalya Büyükşehir Belediyesinden geldi. 250 milyon liralık bir yatırım ile bunu hayata geçireceğiz. İkinci başvuru Muğla Büyükşehir Belediyesinden geldi. Eylül ayında protokol yaptık, Kasım ayında da ihalesini yaptık” dedi.

 “Turizmde inşallah 2023 hedeflerine ulaşacağız”

Turizm alanında yaptıkları yatırımlar ile turizm alanında 2023 hedeflerine ulaşacaklarını belirten Bakan Ersoy, “Söz verdiğimiz gibi bugün temel atma töreninde bir araya geldik. İlk etapta 250 milyon liralık bir yatırım ve 9 ay gibi bir sürede hizmete almayı düşünüyoruz. 17 bin m3’lük arıtma tesisi kapasiteni 37 bin m3’e çıkaracağız. Bu tesis 2021 sonuna kadar tamamlanmış olacak. Bodrum ile ilgili diğer projemiz Bodrum Kalesi. 2019 yılında ilk etabını devreye almıştık. Geçen sene ikinci etap çalışmalarını Mayıs ayına yetiştirdik. Son etabını da Mayıs 2021’e yetiştiriyoruz. Böylelikle restorasyon çalışmasını yerine getirmiş olacağız. Muğla için bir adım daha Tarım ve Orman Bakanlığı ile Marmaris İçmeler Bölgesinde gerçekleştireceğiz. İnşallah birkaç ay içinde orasının da temel atma töreninde buluşacağız. 20121 yazında bu plajı da halkımızın hizmetine sunacağız. Bu yatırımlar ile 2023 turizm hedeflerimize inşallah ulaşacağız” dedi.

Konuşmaların ardından ilk etabı 250 milyon TL’ye mal olacak Bodrum İlçesi İçmeler, Torba, Yalı, Kızılağaç, Çiftlik Bölgesi altyapı yapım işinin temeli Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Muğla Valisi Orhan Tavlı, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün ve diğer katılımcılar tarafından atıldı.


Büyükşehir Atıksu Arıtma Tesisleri Gelirlerini Bakanlığa Devretti

Muğla Büyükşehir Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Bodrum İlçesi İçmeler, Torba, Yalı, Kızılağaç, Çiftlik Bölgesi Altyapı Yapım İşleri ve İşletme Protokolü 15 Eylül'de imzalamıştı. Yapılan protokol kapsamında; Bodrum İlçesi Torba mahallesinde 2053 nüfus projeksiyonu dikkate alınarak 67 bin 200 kişinin hizmet alabileceği iki aşamalı olarak toplamda 16 km kanalizasyon şebekesi 20 km ana kolektör şebekesi ile 6 adet terfi istasyonu inşa edilecek. Bodrum İçmeler'de bulunan İçmeler atık su arıtma tesisinin kapasitesi etaplı olarak toplamda 37 bin m3/güne çıkarılacak. Bodrum İçmeler Atıksu Arıtma Tesisine ait derin deniz deşarjı hattı revize edilecek. Bodrum İçmeler Atıksu Arıtma Tesisine ait mevcutta bulunan 3 adet terfi istasyonunun revizyon çalışmaları yapılacak. Bodrum Yalı, Yalı Sahil Oteller bölgesi ve Kızılağaç mevkii kanalizasyon şebekesi inşa edilerek. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın altyapı, kanalizasyon yatırım bedelleri karşılığında Torba, Kızılağaç ve Çiftlik mahallelerinin atıksu bertaraf hizmetleri ve İçmeler Atıksu Arıtma Tesisinin işletmesi ve gelirleri Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredilecek.