Meclis Canlı

Büyükşehir Belediyesinde 3 Kadın 3 Hayat Hikayesi


08.03.2017

Muğla Büyükşehir Belediyesi bünyesinde çalışan 648 kadın personelden 3’ü verdikleri yaşam mücadelesi ile hem örnek oluyorlar hem hayallerini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyorlar. 

Muğla Büyükşehir Belediyesi bünyesinde değişik birimlerde görev yapan ve hayat mücadelesi veren 648 kadın personel, hem sahada hem de büro personeli olarak Muğlalı vatandaşlara büyükşehir hizmetlerinin ulaşımında önemli rol oynuyor.

Kadınlardan 3’ü, Muğla’nın büyükşehir statüsüne geçmesinden sonra belediye personeli olarak işe başladı. 3 kadın personelden Kısa Mola’da engellilere hizmet veren engelli personel, ulaşımda hizmet veren otobüs şoförü ve yine engelli bir personelde tesisler dairesi başkanlığında iletişim ve evrak kayıt işlemlerinde hizmet veriyor. 3 kadının yaşam mücadelesi ve hayata tutunma hayalleri Büyükşehir Belediyesi ile gerçekleşti.


“İNSANLAR ENGELLİ OLARAK BAKMADIĞI TAKTİRDE HAYATIMDA BAŞKA BİR ENGELİM YOK”

Muğla Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MUSKİ) Genel Müdürlüğünde görevli Ayşe Karagöz, 17 yaşında geçirdiği hastalığı nedeniyle tekerlekli sandalyeye mahkum oldu. 17 yaşında beden eğitimi öğretmenliğine hazırlanan Ayşe Karagöz, omur iliği iltihaplanması nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Ankara ve İzmir’de geçirdiği ameliyatlar sonuç vermemesi üzerine tekerlekli sandalyeye mahkum oldu. Hayallerini bırakmayan Ayşe Karagöz, büyükşehir belediyesinde işe başlayarak yeniden hayallerini gerçekleştirmeye başladı. Rahatsızlığından sonra kolay bir süreç geçirmediğini söyleyen Karagöz, “Hayata küsmedim. MUSKİ’ye başladım ve burada olmaktan mutluyum. Buradaki arkadaş çevrem bana karşı anlayışlı ve yardım severler. Burada çalışarak birçok engelimi aştım. İnsanlar engelli olarak bakmadığı taktirde hayatımda başka bir engelim yok. Çalışıyorum ve evime ekmek götürebiliyorum. Kendi ihtiyaçlarımı karşılayabiliyorum. Ailemin desteğiyle arabamı aldım bu saatten sonra evimi de alıp yalnız bir şekilde hayatımı idam ettirmek istiyorum. Umutlar hiçbir zaman bitmez ve hayat bitti dediğiniz anda tekrardan başlayabiliyor” dedi.


“BÜYÜKŞEHİR SADECE MUĞLA’YA DEĞİL GELECEĞİMİZE YATIRIM YAPMIŞ OLDU”

10 yıl önce eşini kaybeden 42 yaşındaki 2 çocuk annesi Gülgün Yalçınkaya, hayallerinin Büyükşehir’e başladıktan sonra tekrar yeşerdiğini söyledi. Eşini kaybettikten sonra düzenli bir hayatının olmadığını belirten Yalçınkaya, “Ben ehliyetimi geç alan bayanlardanım. 2005 yılına kadar benim ehliyetim yoktu. 2005 yılında eşimi akciğer kanserinden kaybettikten sonra çocuklarımı bir yere götürüp getirmek için ehliyet almaya karar verdim. Bu kararımın ardından 2005 yılında ehliyete başvurarak ehliyetimi aldım. Eşimi kaybettikten sonra bütün yaşam koşullarım ve düzenim değişti.  10 yıl boyunca ben eşyalarımı koliden çıkartamadım. Düzenimi kuramadım. Daha sonra Muğla Büyükşehir Belediyesinde çalışmaya başladıktan sonra düzenimi yavaş yavaş kurabildim. Büyükşehir’e girmemle birlikte düzenli bir hayatım oldu. Kadınlar ne yaşarlarsa yaşasınlar hiçbir zaman pes etmesinler. Çocuklarınız varsa sorumluluklarınız varsa hayatta pes etmek gibi bir şansınız zaten yok. Yapabilir miyim yapamaz mıyım diye korkmasınlar ve cesur davransınlar hayatın tekrarı yok. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanımız Dr. Osman Gürün sadece Muğla’ya değil geleceğimize yatırım yapmış oldu” diye konuştu.


KANAT, “BABAM BENİM ÇALIŞMAMI HİÇBİR ZAMAN İSTEMEDİ.”

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin engellilere yönelik yaptığı ‘Kısa Mola’ hizmet binasında görev yapan 29 yaşındaki Serpil Kanat, doğuştan engelli olduğunu belirterek bir dönem engelli olduğunu kabul etmediğini ve boy aynalarına bakamadığını söyledi. Her engellinin korkularıyla yüzleşmesi gerektiğine dikkat çeken Kanat, şunları söyledi;

“İki defa yanlış ameliyat olduğum için ayağıma giden sinirler kesilmiş. Bu yüzden de yürüme çağına geldiğimde ayaklarım yamuk basıyordu. Okul hayatım sürekli bir sıkıntı ile geçti. 1 ay yürüsem an az 6 ay 1 sene evden çıkamıyordum. 9 yıl öncesinde de kesilme kararı alındı. Ben o zamanlarda boydan aynaya hiçbir zaman bakmadım çünkü aynada kendimi görmediğim sürece engelli olduğumu görüyordum. Kendime öz güvenim geldikten sonra ben aynalara bakmaya başladım. Babam benim çalışmamı hiçbir zaman istemedi. Ben babama her zaman şunu söyledim “Ben düşeyim ama sen hep beni tut. Yanımda ol.” Babamı ikna ettikten sonra büyükşehir belediyesinde başladım. İş yerimle birlikte daha fazla sosyal aktivitelere katılıyorum. İstediklerimi yapabiliyorum ve şimdi iş yerimde engelli nakil yapıyorum. Engelli arkadaşlarıma yardım ediyorum. Arkadaşlarım özellikle evlerinden çıkması için yardım ediyorum. Kısa Mola onlar için çok iyi oldu. Engelli arkadaşlarım hiçbir zaman umutlarının peşini bırakmasınlar. İstedikleri neyse onu yapasınlar, keşke dememek için yapsınlar.”

“Muğlamızın Güzelliklerine Güzellik Katıyorlar”

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün Muğla’nın Büyükşehir Belediyesi statüsüne geçmesinden sonra il genelinde yapılanmaya gittiklerini, özellikle kadınlara pozitif ayrımcılık yaparak kadınların meslek hayatında erkekler kadar yer almaları için uğraştıklarını söyledi. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün; “Büyükşehir Belediyesi bünyesinde her alanda kadınlarımızın erkekler kadar hatta daha fazla yer almalarını istiyoruz. Türkiye’ye örnek olan ulaşımda kadın şoförlerimiz bunlardan sadece biri. Dünya’da her şey kadının eseridir diyen Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yolunda kadınlarımız her alanda söz sahibi olmalı, ekonomik güçlerini kazanmalıdır. Bütün kadın personelimize işlerinde kolaylıklar diliyor, Muğla’mızın güzelliklerine güzellik katacaklarına yürekten inanıyorum.”dedi.