Meclis Canlı

Büyükşehir, Bodrum’da Vatandaşları Bilgilendirdi


14.04.2016



Muğla Büyükşehir Belediyesi, Bodrum Kent Konseyi’nin daveti üzerine Muğla 1/25000 ölçekli Nazım İmar Planı hakkında Bodrum’da vatandaşlara bilgiler verdi.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Şükran-Rauf Nasuhoğlu kültür merkezinde gerçekleştirilen toplantıya, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı, CHP Bodrum İlçe Başkanı ve Bodrum Meclis üyeleri, MHP İlçe Başkanı, önceki dönem belediye başkanları, Mimarlar Odası Bodrum Şube Başkanı, çeşitli sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çevreye duyarlı vatandaşlar katıldı.



Muğla Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı Ayşe Ünal, 1/25000 ölçekli Muğla Nazım İmar Planının genel esasları hakkında açıklayıcı bilgiler verdikten sonra, gelen soruları cevapladı. Ünal, iddia edildiği gibi herhangi bir alanın kentsel dönüşüm alanına dönüştürülmediği, mevcut onaylı planların 1/25000 ölçekli plana aktarıldığı, bu alanlarda halen yapılaşma ve ruhsat verme işlemlerinin ilgili ilçe belediyesi tarafından devam ettirildiğini söyledi. Yeni bir alanın açılmasının sözkonusu olmadığını, makilik fundalık alanların 10 Mart 2016 gün ve 124 sayılı Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından oybirliği ile onaylanarak kesinleşen planda bu alanların Makilik ve Fundalık Alanlar olduğunun görsel ispatını da katılımcılarla paylayaşan Ünal; “Muğla 1/25000 ölçekli Nazım İmar Planı’nın ve plan hükümleri ile Gösterim belgelerinin Muğla Büyükşehir Belediyesinin WEB sitesinde halka açık olduğunu, herkesin kesinleşen planları buradan rahatlıkla görebileceklerini, tereddüt ettikleri konusunda kendilerinden bilgi alabileceklerini hatta Bodrum Belediyesinden de bu konuda bilgi alabileceklerini” sözlerine ekledi.

Bir katılımcının 1/25000 ölçekli Nazım İmar Planında Rüzgar Enerji Santrali, TOKİ alanları ve Dini Alanların bu planda gösterilip gösterilmediğini sorması üzerine,  söz alan Muğla Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı Ayşe Ünal, ibadet alanlarının 1/25000 ölçekli planların konusu olmadığı, alt ölçek planlarda bunların ancak gösterilebileceği, dini/ibadet tesisi, çocuk parkı, küçük ölçekteki eğitim sağlık gibi alanların bu plan ölçeğinde gösterilmesinin mümkün olmadığını, 1/5000 ve 1/1000 ölçekli planlarda ancak gösterilebileceğini söyledi. Ünal, mevzuatta TOKİ alanı diye bir ifade olmadığından bu konuların gösterilmesinin de hukuken mümkün değil. RES (rüzgar enerji santrali) alanının ise orman, mera vb korunan alanlardan da geçiyor olması ve Anayasa ile vasfı değiştirilemeyecek alanlarda planla kullanım kararı getirilmesinin mümkün olmadığını ifade etti.



Toplantı katılımcıların soruları ve Muğla Büyükşehir Belediyesi İmar Dairesi Başkanı Ayşe Ünal’ın sorulara açıklayacı yanıtlarıyla sona erdi.Toplantı sonunda Bodrum Kent Konseyi Başkanı Hamdi Topçuoğlu, Prof.Dr.Tuncay Kuleli ve katılımcılar konu hakkında oldukça bilgilendiklerini ifade ederek Büyükşehir Belediyesi’ne ve toplantıda emeği geçenlere  teşekkür ettiler.