Meclis Canlı

Büyükşehir bölge müzesinin temelini attı


11.06.2018

Muğla Büyükşehir Belediyesi Muğla’ya kazandıracağı en önemli kültür yatırımlarından olan Muğla Bölge Müzesi’nin temel atma törenini vatandaşlarla birlikte gerçekleştirdi.

Muğla’ya bugüne kadar 951 Milyon TL yatırım yapan ve bu rakamla Muğla’ya en fazla yatırım yapan kurum olan Muğla Büyükşehir Belediyesi kültür kenti Muğla’ya Bölge Müzesi için ilk temeli attı. Türkiye’nin en ünlü mimarlarından ozan, mimar Cengiz Bektaş’ın eseri olan Muğla Bölge Müzesi’nin teme atma törenine Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün’ün ev sahipliğinde Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, Ula Belediye Başkanı Ümit Kararslan, Muğla Büyükşehir Belediyesi meclis üyeleri, muhtarlar, sivil toplum kuruluşları yetkilileri ve vatandaşlar katıldı.

Cengiz Bektaş; “Bir Yerleşmenin kent olabilmesi yol, yüksek binalar yapmakla değil, kültür donanımı ile alakalıdır. Bölge Müzesi bu amaca hizmet edecek.

Türkiye’nin en önemli ödüllü mimari ve Muğla Bölge Müzesi’ni çizen Cengiz Bektaş temel atma töreninde yaptığı konuşmada bir kente sadece yollar, yüksek binalar yaparak hizmet edilemeyeceğini, bir yerleşmenin kent olabilmesi için kültür donanımının olması gerektiğini söyledi ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün’ün klasik müze yapımı dışında kendi düşüncelerinizle yaşayan ve yaşatan bir Müze projesi yapılması fikrinin kendisini çok etkilediğini belirtti. Cengiz Bektaş; “Atatürkçü bir kentte ve onun fikirlerini yaşatan insanların arasında olmaktan dolayı öncelikle çok gururluyum. Ata’mızın fikirlerine çok yakışan bir tasarımın temel atmasında beraberiz. 1930 yılında Konya’ya yaptığı bir geziden sonra Atatürk dönemin başbakanı İsmet İnönü’ye bir telgraf çekerek Atalarımızın yadigarlarını, yapıtlarını harabe halinde gördüğünü, Avrupa’ya gönderilecek öğrencilerin bir kısmının Arkeoloji eğitimi almasını ve bu eserleri onların ayağa kaldırılmasını istemiştir. Bu jenerasyondan Ekrem Akurgal, Halet Çambeller yetişti. Bizde onların öğrencileriydik. Sayın Büyükşehir Belediye Başkanım Dr. Osman Gürün Bölge Müzesi fikrini açtığında klasik müze anlayışıyla yapılacak müze için size birkaç isim verebilirim dedim. Kendisi hayır dedi, sizin düşüncelerinize göre şekillenen bir tasarım dedi. Ayrıca Başkan bu projede çalışacak Büyükşehir personelini, ekibinizi siz yetiştireceksiniz, sizin tecrübelerinizden yararlanacaklar deyince proje beni daha da coşkulandırdı. Ne yazık ki genç beyinlerin ülkemizi terk ettiği bir dönemde Büyükşehir Belediye Başkanımız ve genç ekibi ile çalışma fırsatı buldum. Bölge Müzesi ile Muğla’nın her çağını yansıtacağız ve en üstte Muğla her şeyi ile anlatılacak. Bitkileri, hayvan varlıkları, en çok antik kente sahip şehir Muğla. Aileler sinemaya, tiyatroya gider gibi müzemizi ziyaret edecek. Ben Denizli doğumluyum ve epey zamandır Muğla’da yaşıyorum. Muğla bu tür projelerle Türkiye’ye örnek olacak. Bir yerleşmenin kent olması yoluna, yüksek binalarına bağlı değil, burada önemli olan insanları kentli yapabilmek için kültür donanımı gerekli. Bu da öyle bir yapı. Herkesin kenti için düşüneceği, beraber birşeyler üretebileceği bir yer. Ben Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün’e bu proje için ve böyle bir Muğla yaratma çabası için teşekkür ediyorum.”dedi.

Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş de temel atma töreninde yaptığı konuşmada Muğla’nın tarihinin 3000 yıl öncesine dayandığını ve bu tarihin Büyükşehir Belediyesi’nin il merkezi Menteşe’de yaptığı Bölge Müzesi ile yaşatılacağını söyledi ve Muğla’ya kazandırdıkları için Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün’e teşekkür etti.

Başkan Gürün; “Muğla Bölge Müzesi 3000 yıl öncesinden günümüze  Muğla’yı sergileyecek”

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Osman Gürün Muğla Bölge Müzesi temel atma töreninde yaptığı konuşmada Muğla genelinde temeller attıklarını, açılışlar yaptıklarını ama Bölge Müzesi projesinin kendisi için ayrı bir önem taşıdığını söyledi ve tarihinde birçok uygarlığa, medeniyete ev sahipliği yapmış Muğla’nın tarihinin 7 den 70 hemşerilerine bu müzede anlatılacağını belirtti. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün; “Muğla Bölge Müzesi projesi uzun yıllardır düşündüğümüz, söylediğimiz Muğla’nın tarihinin, tüm değerlerinin kronolojik, görsel bir şekilde en altta 3000 yıl öncesinden başlayarak günümüze kadar gelmesi fikriydi. Muğla’nın hangi topraklar, değerler üzerinde oturduğunu, yaşadıkları şehrin geçmişini, kültürünü çocuklarımızın bilmesi, memleket ve vatan sevgisi, hemşerilik duyguları ile yetişmesi gerekiyor. Cengiz hocamızla bu fikri paylaştıktan sonra kendisi ve ekibi çalışmalara başladı ve soyut olan Bölge Müzesi projemiz somut olarak ortaya çıktı. Cengiz hocamız aynı zamanda öğretim görevlisi olarak da Büyükşehir Belediyesi personeli olan ekibini tecrübeleri ile yetiştiriyor. Cengiz hocam Denizli doğumlu Muğlalı. Muğla’ya çok önemli bir katkı yaptı ve bir eser kazandırıyor. Muğlalı olmak da sadece Muğla’da doğmak değildir. Muğla için düşünen, Muğla için ter akıtan, Muğla için bir çivi çakan herkes Muğlalıdır. Cengiz hocamıza bu eseri Muğlamıza kazandırdığı için teşekkür ediyorum. Muğla Bölge Müze’miz tüm Muğlamıza uzun yıllar kent belleği olarak hizmet edecek.”dedi.

Muğla Bölge Müzesi mülkiyeti Muğla Büyükşehir Belediye'sine ait olan Menteşe İlçesi, Emirbeyazıt Mahallesi’nde 1133 Ada, 3 Parsel üzerinde 8 bin 150 metrekare arsa üzerine yapılıyor. Toplam İnşaat alanı 8 bin 335 metrekare olan yapı 5 blok, bloklar arası geçişi sağlayan 3 adet merdiven kulesi ve 4 ayrı fonksiyondan oluşuyor. A Blok giriş bloğunda çocuk ve yetişkin işlikleri, internet odası, kafeterya, satış yerleri, süreli sergi alanı ve halk bilimi bölümleri, B Blok’da Oditoryum Bloğu (konferans salonu), C Blok içerisinde Sergi Bloğu, D Blok; Yönetim Bloğu ve E Blok sığınaktan oluşuyor. 2019 yılı içerisinde hizmete girmesi planlanan Bölge Müzesi’nin KDV dahil 16 Milyon 846 Bin TL’ye tamamlanması planlanıyor.