Meclis Canlı

Büyükşehir Güneş Enerjisi ile Çevreyi ve Bütçesini Koruyor


16.11.2016


Muğla Büyükşehir Belediyesi Menteşe mezbaha tesislerinde kullandığı elektriğin yüzde 45’ini güneş enerjisinden elde ederek çevreye ve bütçesine katkı sağlıyor.

Muğla Büyükşehir Belediyesi Menteşe Mezbaha tesislerinde 2013 yılında Muğla Belediyesi tarafından faaliyete geçirilen, GEKA tarafından desteklenen Türkiye’de Lisanssız Elektrik üretimi alanında, TEDAŞ tarafından kabulü yapılıp devreye alınan, ilk şebekeye bağlı Fotovoltaik Sistem olan güneş enerji santralinden elde ettiği elektriği kullanarak çevreye ve bütçesine katkı sağlıyor.

Muğla Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Hacı Koç, 2013 yılında faaliyete geçirilen güneş enerji santrali ile 2013 yılında 143 bin 334, 2014 yılında 156 bin 369, 2015 yılında 164 bin 051, 2016 yılı Kasım ayına kadar 129.444 KWh'lık(kilowatt saat) elektrik üretimi yapıldığını, mezbahada tüketilen elektriğin yüzde 45’inin Güneş enerji santralinden sağlandığını söyledi. Hacı Koç; “Menteşe mezbahamız tesisleri içerisinde yer alan 2013 yılında kurduğumuz güneş enerji santrali ile bugüne kadar ürettiğimiz elektrikle belediyemiz bütçesine 217 bin TL katkı sağladık. Muğla’da günlük ortalama güneşlenme süresinin Türkiye ortalamasının üzerinde olması sayesinde kurduğumuz çevreye duyarlı, çevreyi koruyan güneş enerji santralimizle yılda 106,6 ton karbondioksit gazı salınımının önledik ve böylece yılda 320 adet yetişkin ağacı da doğada korumuş olduk.” dedi.

“Muğlamızın Doğasını, Denizlerini Çevreci projelerle Koruyoruz”

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Muğla’nın doğal zenginlikleri yanında coğrafi konum olarak da özel bir şehir olduğunu, Muğla’nın Türkiye ortalamasının üzerinde güneşlenme süresi sayesinde güneş enerjisinden de yararlanabileceğini söyledi. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Osman Gürün; “Muğla 13 bin 247 kilometrekare yüzölçümü, 1479 km kıyı şeridi birbirinden değerli 13 ilçesi ile Türkiye’nin en özel şehirlerinden biri. Muğla günlük ortalama güneşlenme süresi ile Türkiye ortalamasının üzerinde bir şehir. 2013 yılında Muğla Belediyesi döneminde kurduğumuz Türkiye’de teknik özellikleri ile ilk olan güneş enerji santrali ile mezbahamızda kullandığımız elektriğin yüzde 45’ini doğaya zarar vermeden sadece güneşten elde ediyoruz. Muğla’nın doğasını, denizlerini, ormanlarını çevreci projelerle koruyor, bu tür projelerin ülkemizin diğer şehirlerine de örnek olmasını istiyoruz.” dedi.

Fotovoltaik, güneş pilleri ya da dizinleri sayesinde ışık kaynağından, çoğu zaman güneşten elektrik elde etme yöntemidir. Muğla ve çevresi coğrafi konumunun getirdiği avantaj sayesinde yüksek güneş enerjisi potansiyeline sahiptir.