Meclis Canlı

Büyükşehir Kent TV’de Yerel Tohumu Anlattı


08.02.2017

Muğla Büyükşehir Belediyesi, 31 Ocak’ta Gazeteci-Yazar Ayhan Ongun’un hazırlayıp sunduğu, Bodrum Kent TV ekranlarında canlı olarak yayınlanan Açık Görüş programına katılarak yerel tohum konusunda bilgiler aktardı.

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin yerel tohum konusundaki uzmanlar, Bodrum Tohum Derneği Başkanı Hüseyin Uzun ve Zeytindostu Derneği Muğla İl Temsilcisi Feridun Kaytı’nın konuklar arasında yer aldığı, Açık Görüş programına katıldı. Kent TV’den canlı olarak yayınlanan ve Gazeteci-Yazar Ayhan Ongun tarafından hazırlanıp sunulan programa katılan Muğla Büyükşehir Belediyesi yetkilileri Yerel Tohum Merkezi, yerel tohumun önemi, korunma-yaygınlaştırma çalışmaları, memecik zeytini ve Büyükşehir Belediyesi’nin üreticilere yönelik desteklemeleri gibi konular üzerinde bilgiler aktardı.

Sertifikalı tohum ile yerel tohumun farklılıkları, yerel tohuma karşı yasal düzenlemeler ve Yerel Tohum Merkezi’nin yerel tohum konusunda yürüttüğü ve planladığı çalışmalar da konuşulan konular arasında yer aldı. “Yerel Tohum Ulusal Güç” sloganıyla  faaliyetini sürdüren Yerel Tohum Merkezi’nin yerel tohum alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yaparak çiftçiyi bilinçlendirmeye çalıştıklarını belirten yetkililer, yakın zamanda çıkan bir KHK ile Muğla çevresinde üç ovanın da koruma altına alındığı bilgisini aktardılar.

Bodrum Tohum Derneği Başkanı Hüseyin Uzun ise yerel tohum konusunda mevzuatta yer alan kısıtlamaların kendilerine büyük engel teşkil ettiğini, halkı ve üreticiyi bilinçlendirmek adına Muğla Büyükşehir Belediyesi ile ortaklaşa hareket ettiklerini ve Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan Yerel Tohum Merkezi’nin kendileri için çok önemli bir merkez olduğunu, birlikte yapılacak çalışmalar ile yerel tohumları koruma ve yaygınlaştırma konularında önemli başarılar elde edeceklerini söyledi.

Ölümsüz Ağaç olarak bilinen zeytin ve zeytinyağıyla ilgili bilgiler veren Zeytindostu Derneği Muğla Temsilcisi Feridun Kaytı da; Muğla Büyükşehir Belediyesiyle yürüttükleri ortak bir projeyle Muğla’ya özel 'Memecik' zeytinini vatandaşlara tanıtmak ve üretimini artırmak üzere çalışmalar yaptıklarını, yine ortaklaşa bir çalışma ile Muğla genelinde 13 ilçede 20’yi aşkın Zeytinyağı Tadım Eğitimi düzenleyerek bu eğitimler sonucunda seçilen 51 kişiye de Zeytinyağı Tadım Eğitmeni sertifikası verildiğini söyledi.