Live Stream

Büyükşehir Muğla Planlama Ajansı ve Üniversite İşbirliği için İmzaları Attı


12.07.2024


Muğla Planlama Ajansı (MUPA) ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Teknoloji Transfer Ofisi arasında koordinasyon, işbirliği protokolü Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Turhan Kaçar katılımıyla gerçekleşti.


Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından yeni kurulan Muğla Planlama Ajansı (MUPA) ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi arasında imzalanan iş birliği protokolü ile sürdürülebilir kalkınma ve bilimsel bilgiye dayalı planlama süreçlerinin başlaması hedefleniyor. Protokol Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Turhan Kaçar tarafından imzalandı.

Muğla Büyükşehir Belediyesi Muğla Planlama Ajansı (MUPA) Temmuz Meclisi’nde Kuruldu


Muğla Planlama Ajansı (MUPA) Temmuz ayı meclisinde oy birliğiyle kurularak başkanlığına Tansu Özcan seçildi. MUPA 2024 seçim stratejisi olarak belirlenen “Dünya Kenti Muğla” vizyonu doğrultusunda sürekli öğrenen, öğrendiğini paylaşan ve bunu hep birlikte yapan nesil bir iş modeli olarak tasarlanıyor. Yerel Yönetimler bünyesinde Türkiye’de İstanbul ve İzmir’den sonra üçüncü planlama ajansı. Muğla’nın stratejisini inşa ederken krizlere karşı dayanıklılığını arttırmak ve kenti güçlendirmek için planlamaya ihtiyaç duyuldu. Bunun için kısa-orta-uzun vadede kendisiyle, bölgesiyle, ulusal ve uluslararası arena ile bağının kurulması gerekliydi.

Dünya’nın ve Türkiye’nin en önemli şehirlerinden biri olan, doğal ve kültürel güzellikleri, ekonomik zenginlikleri ile korunması gereken değerli bir şehir olan Muğla’da Yerel yönetim ile üniversite bilim ve eğitim için güçlerini birleştiriyor. Üniversitenin sahip olduğu akademik bilgi birikimi, araştırma kapasitesi ve uzman kadrosu ile Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin 13 ilçedeki farklı alanlardaki tecrübeleri birleşiyor. Bu iş birliği ile üniversite, yerel yönetim tecrübelerini birleştirerek şehir planlaması ve kalkınma projeleri daha etkin ve verimli bir şekilde hayata geçirebilecek.

Rektör Prof.Dr.Turhan Kaçar; “Üniversite-Belediye arasında bilgi paylaşımını amaçlıyoruz.”

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Turhan Kaçar protokol imza töreninde; “Bugün Muğla Büyükşehir Belediyemiz ile birlikte işbirliği, güç birliği protokolü için toplandık. Proje geliştirme noktasında modern dünyayı, yapay zekayı düşündüğümüzde, teknolojinin bu kadar hızlı geliştiği günümüzde üniversitemizin teknolojik, entelektüel kapasitesini Muğlamızın iyiliği için kullanmak düşüncesiyle bir araya geldik. Üniversitemiz Muğlamızın kültürel, sosyal hayatına katkı sunan önemli bir parçası. Bu proje ile Üniversite-Belediye arasında bilgi paylaşımını amaçlıyoruz.” dedi.

Başkan Aras; “Üniversitemizle imzaladığımız protokol Dünya Kenti Muğla vizyonumuza da büyük katkı sunacak.”


Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras işbirliği protokol töreninde şunları söyledi; “Dünya Kenti Muğla vizyonu ile çıktığımız yolda; bu iş birliği protokolü, Muğla’mızın sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşması için atılmış büyük bir adımdır. Üniversitemiz sahip olduğu bilgi birikimi, araştırma kapasitesi, uzman kadrosuyla Muğlamıza çok büyük katkı sunuyor. Bu işbirliği ile bilgi ve tecrübelerinden çok daha fazla yararlanacağız. Şehrimizin planlanması ve kalkınma projelerimizin daha etkin, verimli hayata geçirebilmesi için fırsat olacak. Özellikle sürdürülebilir kalkınma hedeflerimiz var. Çevre dostu sürdürülebilir projeler geliştirmek, Muğla’nın kültürel, doğal mirasını koruma altına almak istiyoruz. Üniversitemizin bu alanlardaki uzmanlığına güveniyoruz. Eğitim ve kapasite geliştirme hedeflerimiz doğrultusunda üniversitemizle birlikte belediye personelimize, vatandaşlarımıza yönelik eğitim programları düzenlemek istiyoruz. Kentimizin kalkınmasında hep birlikte olmak, akademik ve bilimsel bilgiyle kararlar vermek istiyoruz.

Dünya Kenti Muğla vizyonu ile yola çıktık. Bu proje bu yolda bizlere büyük katkı sağlayacak. Üniversitemize teşekkür ediyor, bizlere bu projede katkı sunacak tüm paydaşlara da kapımızın açık olduğunu belirtmek istiyorum. Genç bir ekibimiz var, onlara çok güveniyorum ve onların da Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi mezunu, sizlerin öğrencileri olmaları bizleri ayrıca mutlu etti.” dedi.

Muğla Büyükşehir Belediyesi Planlama Ajansı (MUPA) ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi İşbirliği protokolü ile;

-Bilimsel Araştırma ve Veri Analizi: Üniversite ile birlikte yürütülecek araştırma projeleri sayesinde, Muğla’nın ihtiyaçlarını ve potansiyelini bilimsel temellere dayalı olarak analiz edilecek. Bu veriler, stratejik planların temelini oluşturacak.

-Sürdürülebilir Kalkınma: Çevre dostu ve sürdürülebilir projeler geliştirerek, Muğla’nın doğal ve kültürel mirası koruma altına alınacak. Üniversitenin bu alandaki uzmanlığı projelerin başarısında kilit rol oynayacak.

-Eğitim ve Kapasite Geliştirme: Üniversite ile birlikte, belediye personeline ve halka yönelik eğitim programları düzenlenecek. Bu sayede, kentin kalkınmasında herkesin aktif bir rol alması sağlanacak.

-Yenilikçi Projeler ve Teknoloji Kullanımı: Üniversitenin inovasyon ve teknoloji alanındaki birikiminden faydalanarak, yenilikçi projeler geliştirilecek. Bu projeler, Muğla’nın yaşam kalitesini artıracak ve şehri geleceğe hazırlayacak.