Meclis Canlı

Büyükşehir Muğla’nın balına sahip çıkıyor


02.11.2018


Muğla Büyükşehir Belediyesi yüzde 85’i Muğla’da üretilen ve ülkemize, Muğlamıza önemli getirisi olan Çam Balı’na verdiği destekle dikkat çekiyor.

2014 yılında Büyükşehir olan Muğla’da tarıma verdiği desteklerle kırsal nüfusun yüzünü güldüren, üreticiye birçok konuda destek olan Büyükşehir Belediyesi dünyanın yüzde 90, Türkiye’nin yüzde 85 çam balını üreten Muğla’da çam balı konusunda da önemli çalışmaların altına imza atıyor.

Muğla’da arıcılıkla uğraşan vatandaşlara sahada çam balının önemini anlatan Muğla Büyükşehir Belediyesi balın dışında katma değeri yüksek propolis, polen ve arı sütü gibi arı ürünlerinin üretilmesiyle ilgili eğitimler verdi. Üreticilerden gelen yoğun talep üzerine sahada arı sütü ve ana arı üretimi konusunda çok sayıda arıcıya eğitim verildi ve konuyla ilgili 5000 adet arıcı maskesi, alet ve ekipman desteği sağlandı. Ayrıca Türkiye’de bir ilk olan Temiz Petek projesi ile kabartılmış petekler -30 derecede şoklanarak sahiplerine teslim edildi. Böylece bu petekler hastalık ve zararlılardan korunmasının yanı sıra kimyasal kalıntı sorunu da çözülmüş oluyor.

Muğla Büyükşehir Belediyesi arıcılıkla ilgili bu çalışmalarının yanı sıra Muğla ilinde yapılan Uluslararası Arıcılık ve Çam Balı kongrelerine de kurulduğu günden bu yana her türlü desteği sağlıyor. Muğla iline gelen yerli ve yabancı katılımcılarla gerçekleştirilen uluslararası kongrelerde paydaşları ile uyum içinde üzerine düşeni yapan Büyükşehir Belediyesi stant kiralamaktan, misafirlerin konaklamasına, ilgili oturumlara bildiri sunulması ve açılışlarda en üst düzey katılımla Muğla’nın en iyi şekilde temsil edilmesini amaçlıyor.

Muğla Büyükşehir Belediyesi il genelinde tarıma verdiği desteklerle kırsal, kıyısal Muğla’yı birleştirdiği gibi “Toprağını Satma Ürününü Sat” sloganı ile de Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Üreten Köylü Milletin efendisidir.” Sözünü temel alıyor. Kurduğu Türkiye’nin en kapsamlı tarım laboratuvarı, duyusal analiz laboratuvarı, yerel tohum merkezi, mera projesi, yem ve fidan desteği, alım garantili çiçek üretimi, tarımsal sulama kanalları, meyve kurutma tesisi, trüf mantarı üretim sahası ile Büyükşehir Belediyesi Muğla’da üreticinin yanında olmaya devam ediyor.