Meclis Canlı

Büyükşehir Muğla’yı Yakınlık Teknolojileri ile Tanıtacak


03.09.2018


Muğla Büyükşehir Belediyesi kültür turizminin teşvik edilmesi ve çağın gereksinimlerine uygun yenilikçi bir hizmeti, Muğla Mobil Kültür ve Turizm Uygulaması’nı GEKA’nın desteği ile hayata geçiriyor.

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin Muğla Mobil Kültür ve Turizm uygulaması projesi Kültür Turizminin Geliştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında GEKA tarafından onaylanarak Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün ve GEKA Genel Sekreter Vekili Özgür Akdoğan tarafından imzalandı. Buna göre toplam bütçesi 2 Milyon 268 Bin 617 TL olan projenin yüzde 75’i yani 1 Milyon 701 Bin 463 TL’si GEKA tarafından kalan yüzde 25’i 567 Bin 154 TL’si de Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanacak.

Muğla Büyükşehir Belediyesi, Muğla Mobil Kültür ve Turizm uygulaması projesi ile çağın gereksinimlerine uygun, yenilikçi bir kültür turizm deneyimini yerli ve yabancı misafirlerine yaşatmayı hedefliyor. Yerel yönetim bazında Türkiye’de ilk defa gerçekleştirilecek bu yüksek teknoloji ürünlerini barındıran uygulamalar ile kültür turizminin farklı bir platformda hayat bulması amaçlanıyor.


Yerli ve Yabancı Misafirler Bilgileri Direkt Alacak

Doğal ve coğrafi güzellikleri yanında tarihi değerleri ve antik kentleri ile de yerli ve yabancı misafirlerin ilgi odağı olan Muğla ilinde kültür turizminin teşvik edilmesi, 4 mevsim turizmin canlandırılması ana hedefine yönelik bu projede; yakınlık teknolojilerine dayalı uygulamalar turistlere Muğla’nın kültür turizmi anlamında çeşitliliğine ulaşmasında kolaylık sağlanacak. Proje ile kişilerin bilgiye ulaşma yolu değiştirilerek,  hedef kişilere daha çok bilgi ulaştırılacak ve onları oldukları bölgelerdeki kültürel öğelerle temas ettirecek. Belirlenen alanlara giren turistler; GPS ve yakınlık teknolojileri ile bu alanlara ait doğru bilgileri ve gerekli yönlendirmeleri direkt alacak.

Projede 210 Nokta, 6 Tema Belirlendi

Projede 1.4 Milyon kişiye Lokasyon Bazlı Mesaj ile ulaşılarak bilgilendirme yapılacak ve farkındalığı Muğla il sınırından girdikleri an yaşamaları sağlanarak bu ağa yönlendirilecek. Muğla ilinde belirlenen 210 adet bölgede, Kültür Turizmi öğelerinin belirlenmesi ve yaygınlaştırılması sağlanacak. Proje içindeki 210 nokta, antik alan, edebiyat alanı, etnik alan, tat alanı, kültür alanı ve turist alanı olmak üzere 6 temada çalışacak.

GEKA Genel Sekreter Vekili Özgür Akdoğan; kültür turizmi alanında teknolojinin kullanımını destekleyen ve ilin tamamını kapsayan bu yenilikçi projenin bölge için örnek oluşturacağını söyledi. Ayrıca Kültür Turizminin Geliştirilmesi Mali Destek Programı projeleri çalışmalarının tüm kurumlarla devam ettiğini söyleyen Akdoğan, projelerle yerli ve yabancı turistlerin bölgemize ilgisinin artmasını temenni etti.

Başkan Gürün; “Muğlamızı ziyaret eden misafirlere çağımızın teknolojileri ile tanıtacak, bilgileri belirli alanlarda kendilerine anında ulaştıracağız”

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün Muğla Mobil Kültür ve Turizm uygulaması projesi imza töreninde yaptığı konuşmada bilgiye ulaşma yollarının günümüzde değiştiğini, çeşitlendiğini söyledi ve yerel yönetimlerde ilk olan projeleri ile Muğla’nın Akıllı Şehirler uygulamalarından birini daha gerçekleştirerek yakınlık teknolojileri ile yerli ve yabancı misafirlere tanıtılacağını belirtti. Başkan Gürün, “Muğlamız Dünya’nın ve ülkemizin en çok tercih edilen turizm şehirlerinden birisi. Yerli ve yabancı misafirlerimize Muğlamızı her yönüyle, kültürel, coğrafi, tarihi, yöresel lezzetlerine kadar bütün özellikleriyle günümüz teknolojisinin ulaştığı seviyede tanıtmak için bu projeyi hayata geçirdik. Bu projeyle Muğlamızda 800 Bin metrekare alan içerisinde yakınlık teknolojisiyle herkese ulaşabileceğiz. Muğlamızda belirlenen alanlara giren turistler; GPS ve yakınlık teknolojileri ile bu alanlara ait doğru bilgileri ve gerekli yönlendirmeleri mobil uygulama üstünden cep telefonlarına alabilecekler. Örneğin Yatağan yolunda seyahat eden yerli ve yabancı misafirlerimize Stratonikiea Antik Kenti’nin bilgisi, Datça ilçemizi ziyaret eden misafirlerimize ünlü şair Can Yücel’i anlatan bilgi, Menteşe ilçemizi ziyaret eden misafirlerimize de tarihi Arasta Çarşısı’nda Muğla lezzetleri bu proje sayesinde ulaştırılacak. Yerel yönetimlerde ilk olan bu projemiz diğer şehirler tarafından da örnek alınacaktır. Bu projede bizlere vermiş oldukları desteklerden dolayı GEKA’ya teşekkür ederim” dedi.