Meclis Canlı

Büyükşehir Tarım Laboratuvarı’na Ankara’dan Tam Not


21.12.2015

Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nin birlikte hayata geçirdiği Tarımsal Amaçlı Toprak, Bitki, Sulama Suyu analiz laboratuvarı Ankara’dan gelen heyetten tam not aldı.

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin 418 bin TL, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nin 150 bin TL yatırımla üniversite yerleşkesi içerisinde hayata geçirdiği Toprak, Bitki, Sulama Suyu Analiz Laboratuvarı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Toprak Reform Genel Müdürlüğü yetkilileri tarafından incelendi ve 4 kapsamda yetkilendirilerek Türkiye’de bu yetkiyi alan tek laboratuvar ünvanını kazandı. 12.11 2015 tarihinde Ankara’dan gelen heyet Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Amaçlı Toprak, Bitki, Sulama Suyu analiz laboratuvarına Türkiye’de ilk defa Toprakta Temel Analizler(Kapsam1), Detaylı Toprak Analizleri(Kapsam2), Sulama Suyu Analizleri(Kapsam3), Bitki Analizleri(Kapsam4) alanlarında yetki belgesini 27.11. 2015 tarihinde verdi.



Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Uzmanı ve Laboratuvar Sorumlusu Yardımcı Doç. Dr. Nureddin Öner, Muğla Büyükşehir Belediyesi ile üniversite işbirliği ile kurulan laboratuvarın donanım ve özellikler olarak incelemelerden tam not aldığını, Muğla’da üreticiye hizmet vermeye başladıklarını söyledi.

Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Salih Tufan, büyük bir yatırımla üniversite yerleşkesi içinde hayata geçirilen laboratuvarın Muğlalı üreticilerden numune örnekleri toplamaya başladığını, il genelinde 5 binin üzerinde talebi karşılayabilecek kapasitede olduklarını söyledi. Çiftçilerden toprak, sulama suyu, bitki numunelerini arazide almak için Muğla Büyükşehir Belediyesi Çiftçi Eğitimi ve Numune Toplama Aracı’nı da hizmete soktuklarını söyleyen Salih Tufan, Araştırma laboratuvarının teknik ve donanım özellikleri ile Ankara’dan gelen heyetten tam not aldığını belirtti.



“Hizmetlerimiz ve Yatırımlarımızla Köylümüzün, Üreticimizin Yanındayız”

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Muğla’da üreticilerine, çiftçilerine her alanda destek olmak için çalıştıklarını, Muğla’nın tarım gelirlerini arttırmak, çiftçileri doğru ve bilimsel yöntemlerle bilgilendirmek için yatırımların ve hizmetlerin devam edeceğini söyledi. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün; “Muğla, verimli toprakları sayesinde birçok tarım ürününü yetiştiren ve ülke ekonomisine tarımla büyük katkı sağlayan bir il. Bilinenin aksine tarım gelirlerimiz turizm gelirlerimizden fazla. Muğla’da tarımla ilgilenen üreticilerimize destek olmak, gelirlerini arttırmak ve yanlarında olmak için Büyükşehir Belediyesi olarak birçok hizmeti kısa zamanda devreye soktuk. Bunlardan biri de Üniversitemiz yerleşkesi içerisinde yer alan Toprak, Sulama Suyu ve Bitki Araştırma Laboratuvarımız. Toprak, Bitki, Sulama Suyu Analiz Laboratuvarımızla bilimsel yöntemlerle analiz edilen topraklar, sulama suları, bitkiler ile üreticimiz daha bilinçli ekim, üretim yapabilecek ve daha fazla ürün elde edecek. Köylümüzün, üreticimizin her alanda yanlarında olmaya devam edeceğiz.” dedi.