Meclis Canlı

Büyükşehir Türkiye’de ilk Olan Hizmetleri ile Muğla’yı Geleceğe Taşıyor


05.03.2019

Muğla Büyükşehir Belediyesi Türkiye’de ilk olan projeleri ile Muğla’yı korumaya ve vatandaşların huzurlu, mutlu bir şehirde yaşamasını sağlamaya devam ediyor.

2014 yılında kurulan 14 Büyükşehir Belediyesi’nden biri olan Muğla Büyükşehir Belediyesi hayata geçirdiği Türkiye’de ilk olan projelerle hem Muğla’yı koruyor hem de diğer Büyükşehir Belediyeleri tarafından örnek alınıyor.

Mavi Deniz Temiz Kıyılar Projesi Büyükşehirlerde İlk

Türkiye’nin 1480 km kıyı uzunluğu ile en uzun kıyı şeridine sahip il olan Muğla’da Mavi Deniz Temiz Kıyılar” projesi ile Büyükşehir Belediyesi kıyılardan teknelerle atık topluyor. Türkiye’de ilk olan teknelerle atık toplama hizmeti ile özellikle yaz aylarında deniz araçlarından atıklar alınarak denizlerin kirlenmesi önleniyor. 6 tekne, 2 alım noktası ile atık alım hizmeti veren Muğla Büyükşehir Belediyesi önümüzdeki dönemde tekne sayısını ve alım noktası sayısını arttırarak daha fazla deniz aracına ulaşmayı amaçlıyor. Bu proje ile Muğla Büyükşehir Belediyesi Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği’nin düzenlediği 2015 Sağlıklı Şehirler En İyi Uygulama Ödüllerinde Sağlıklı Çevre kategorisinde birincilik ödülü aldı. Aynı proje 2016 yılında SODEM’in düzenlediği ve 100 belediyenin 500 projeyle katıldığı yerel yönetimler ödül töreninde başarı ödülüne layık görüldü.

Kısa Mola 4 Büyükşehir Tarafından İstenildi

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin engelliler için hayata geçirdiği ve Türkiye’de bir ilk olan Kısa Mola hizmeti ile engelli bireye sahip ailelerin kendilerine zaman ayırması sağlanıyor ve engelli birey evinden engelli nakil araçları ile alınarak uzman personellerin kontrolünde Kısa Mola merkezinde misafir ediliyor. Muğla merkez ilçesi Menteşe’de hayata geçirilen daha sonra ailelerden gelen yoğun talep nedeni ile Fethiye ve Milas ilçelerinde açılan Kısa Mola hizmeti özellikle 7/24 engelli evladına bakmak durumunda olan annelere özel hayatları için bir nefes olmak için hayata geçirildi. Engelli evladına gözü gibi bakan ve hayatını ona adayan anneler güvenerek evlatlarını Kısa Mola merkezine bırakıyor ve özel hayatlarına zaman ayırabiliyor. Kısa Mola Merkezi’nde uzman personel ve arkadaşları ile çeşitli aktiviteler yapan engelli bireyler daha sonra tekrar Büyükşehir engelli nakil araçları ile evlerine bırakılıyor.

Büyükşehir’den Tarıma Bilimsel Destek

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin tarımsal üretimi arttırmak, kırsal Muğla’da üreticilerin toprağını değil ürününü satması için hayata geçirdiği ve kapsam olarak Türkiye’de ilk olan bir diğer hizmeti de Toprakta Temel Analizler (Kapsam 1), Detaylı Toprak Analizleri (Kapsam 2), Sulama Suyu Analizleri (Kapsam 3), Bitki Analizleri (Kapsam 4) olmak üzere, 4 dalda analiz yapabilen tarımsal amaçlı laboratuvar. Muğla’da geleneksel yöntemler yerine bilimsel veriler ve analizlerle üretim yapılması, üreticinin katma değeri yüksek ürünler üreterek daha fazla gelir elde etmesini sağlamak için kurulan laboratuvar sayesinde toprağın hangi ürüne uygun olduğu, hangi gübrenin kullanılması gerektiği anlaşılıyor, bitki ve sulama suyunun analizleri de yapılarak üreticinin geleneksel yöntemler yerine verilerle üretim yapması sağlanıyor. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi yerleşkesi içerisinde kurulan laboratuvar Muğla toprakları dışında 34 farklı ilden gelen numuneleri de analiz ederek üreticilere destek oldu. Zeytin ve zeytin yağının merkezlerinden biri olan Muğla’da Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan bir diğer laboratuvar da Duyusal Analiz Laboratuvarı. 12 panelistin tadım testi yapabileceği 2 ayrı panel odası ve toplam 24 panelistin tadım yapabileceği özel düzenlenmiş panel olmasıyla bu laboratuvar da Türkiye'de ilk olma özelliğine sahip.

Mor Yaşam Projesi Türkiye’de ilklerden

Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan ve Türkiye’de bir ilk olan ‘Mor Yaşam’ projesi kapsamında cezaevindeki kadınlar ile 18 yaş altındaki çocuklara temizlik, kişisel hijyen ve bakım malzemeleri desteği sağlanıyor. Seydikemer Eşen T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda ve Muğla E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda Proje kapsamında bugüne kadar 621 kişiye ulaşıldı.

Büyükşehir, ODTÜ İşbirliği Yenilenebilir Enerji Alanında İlk

Muğla Büyükşehir Belediyesi  Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Yapılı Çevre ve Tasarım Uygulama ve Araştırma Merkezine (YT-MATPUM) Yenilenebilir Enerji Kaynakları (RES,GES,HES) Kullanılarak Elektrik Enerjisi Üretimine İlişkin Rapor hazırlattı. Türkiye’de bir ilk olan çalışma, düzenlenen panellerde örnek olarak gösteriliyor. Ayrıca belirlenen ilke ve esaslar çevre illere de referans oluyor.

Başkan Gürün; “Güzel Muğlamıza değer katan hizmetleri hayata geçiriyoruz”

Tarihi ve doğal güzellikleri, sevgiyi, hoşgörüyü, güleryüzü benimsemiş insan zenginliği ile Muğla’da yaşamaktan ve bu şehre hizmet etmekten gurur duyduklarını söyleyen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün projelerinde ve hizmetlerinde güzel Muğla’nın kendilerine ilham verdiğini ve bu hizmetlerin diğer belediyeler tarafından örnek alınmasının kendilerini mutlu ettiğini belirtti. Başkan Gürün; “Bir şehir düşünün, ev sahipliği yaptığı uygarlıkların izlerini hala günümüze kadar taşısın, Atatürk’ün aydınlattığı yoldan bir gün bile ayrılmasın, eşsiz kıyıları ile mavi yolculuğun adresi olsun, verimli toprakları, başat ürünleri ile her ürünü bağrında yetiştirsin, yemyeşil ormanlarında dünyanın yüzde 80 çam balını üretsin, ziyaret edenleri kendine hayran bıraksın. İşte böyle bir şehirde yaşamanın mutluluğunu ve bu şehre hizmet etmenin gururunu yaşıyoruz. En önemlisi de hizmet ve projelerimizde Muğla bize ilham veriyor. Vatandaş odaklı ama her vatandaşa ulaşan, engelli, kader mahkumu, yaşlısı, genci herkese ulaşan ve dokunan hizmetler hayata geçiriyoruz. Muğla’da büyük bir aileyiz. Muğlamızın sağlığını, tarımını, doğasını koruyoruz. Kısa mola hizmeti ile özellikle annelerimize ulaşıyoruz. Onlar için ne yapsak az. Tarımdaki projelerimizle milletin efendisi olan üreten köylümüzün yanında oluyoruz. Üniversitelerle işbirliği içerisinde çevremizi koruyan projeler hazırlayarak geleceğe yatırım yapıyoruz. Muğlamızın değerini biliyor, değer katıyoruz.”dedi.