Meclis Canlı

Büyükşehir’den Çevre Haberlerine Zeytin Ağacı Ödülü


12.06.2019


Muğla Büyükşehir Belediyesi Dünya Çevre Günü etkinlikleri kapsamında ulusal medyanın ünlü isimlerini bir araya getirdi ve haber ve yazıları ile çevreye yaptıkları katkılardan dolayı Zeytin Ağacı Çevre Ödülü ile onurlandırdı.

İnsan, Çevre ve İklim Değişikliği konulu söyleşi ile Güven İslamoğlu’nu Muğlalılarla buluşturan Muğla Büyükşehir Belediyesi Zeytin Ağacı Çevre Ödülleri’ni de Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın yönetmeni Aykut Küçükkaya’ya, Oda TV’den Şenol Çarık ve Muzaffer Ayhan Kara’ya, Sözcü Gazetesi’nden Rahmi Turan’a, Halk TV’den Fatih Ertürk’e, Yeniçağ Gazetesi’nden Arslan Bulut’a, Fox TV’den İsmail Küçükkaya ve İlker Karagöz, CNNTürk’ten Güven İslamoğlu’na ve gazeteci yazar Can Pulak’a verdi.

Çevre Geliştirme Derneği Muğla Şube Başkanı Nihal Yılmaz’ın açılış konuşması ile başlayan etkinlikte Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş Muğla’nın 25-30 yıllık çevre planının yapıldığını, bugüne kadar da yerel yöntemler tarafından Muğla’nın korunarak günümüze taşındığını söyledi. Bahattin Gümüş; “Çevremiz bizim ve çocuklarımızın geleceğidir. Korunmuş bir şehrimiz var. Örneğin içinde bulunduğumuz yapı korunarak bugünlere taşınmıştır. Muğlamızda çok katlı yapılara rastlayamazsınız. Karabağlar yaylamız var. Tüm bu güzelliklerin günümüze ulaşmasını sağlayan başta Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı’mız Dr.Osman Gürün’e ve tüm yerel yöneticilerimize teşekkür ediyorum.” dedi.

Başkan Gürün; “Çevreye yatırım, geleceğe yatırımdır”

İnsan, Çevre ve İklim Değişikliği söyleşisinde Türkiye’de çevre konusunda farkındalık yaratan isimlerin Muğla’da buluşturduklarını söyleyen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Osman Gürün; “İnsan, çevre ve iklim birbirinden ayrı düşünülemeyen üçlüdür. Ülkemiz ve yaşadığımız şehirler için başkalarının ne yaptığı ya da yapmadığı değil bizlerin ne yaptığı önemlidir. Muğlamız kıyı uzunluğu olarak Akdeniz’e kıyısı olan ülkeler arasında dokuzuncu, yüzölçümü olarak İstanbul’un üç katı büyüklüğünde bir coğrafyaya sahip. Büyükşehir olarak alt yapı ve atık tesisleri yatırımlarımızı yerleşik nüfusumuz olan 967 bine göre değil yazlık nüfusumuz olan 4 Milyona göre yapıyoruz. Muğla Katı Atık düzenli depolama tesislerinde ülkemizde ilk sırada. Bodrum’u da tamamladığımızda 7 tesisle katı atık sorunu tamamen çözülmüş olacak. Vahşi depolama alanlarını rehabilite ediyoruz. Çöpten elektrik üretiyoruz. Yenilenebilir enerji alanından da mezbahamızdan ve otogarlarımızdan güneş enerjisi ile elektrik üretiyoruz. Büyükşehirlerde bir ilk olan hizmetimizle 1480 km dantela gibi kıyılarımızda seyir halinde teknelerimizden çöp ve atık topluyoruz. 6 tekne, 2 kıyı tesisi ile hizmet veriyoruz.” dedi.

Büyükşehir yasasının kararların bütüncül alınması için çıkarıldığının altını çizen Başkan Gürün imar değişikliği ile ilgili birçok kararın yerel yönetimlerde değil bakanlıklarda olduğunu söyledi ve Gökova Körfezi’nde marina sayısının artacağına dikkat çekti. Başkan Gürün; “Gökova körfezi ile ilgili hukuki süreci başlattık. Mücadelemiz devam ediyor. Bu mücadelemizde tarafsız ve doğru haberleri ile sizlere de ihtiyacımız var. Ülkemizde ve Muğlamızda herşeyin çok güzel olması için çalışıyoruz. Gerek haberleri gerek köşe yazıları ile çevreye duyarlı olan siz değerli basın temsilcilerimize etkinliğimize katıldığınız için teşekkür ediyorum. Her şey çok güzel olacak.” dedi.