Meclis Canlı

Büyükşehir’den Susamlı ve Ballı Şenlik


20.11.2017

Muğla Büyükşehir Belediyesi Gökova Susamı ve Muğla Çam Balı üretiminde farkındalık yaratmak ve üreticilere destek olmak için Susam ve Çam Balı Şenliği düzenledi.

 

Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Ula-Der tarafından Ula ilçesi Akyaka Mahallesi Pazar yerinde düzenlenen Susam ve Çam Balı Şenliği’nde Türkiye genelinde en fazla Muğla’da üretilen susam ve çam balının farklı tatları, susamdan elde edilen tahin, susam ve baldan yapılan çıtırmak gibi ürünlerin de tadımları yapıldı. Akyaka Mahallesi’ndeki etkinliğe Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, MUTSO Başkanı Bülent Karakuş, Ula-Der Başkanı Taner Kazancı, Çevre ve Arı Koruma Derneği Başkanı Şamil Beştoy, çok sayıda üretici ve üniversite öğrencileri katıldı.

 

Susam ve Çam Balı Şenliği’nde konuşan Çevre ve Arı Koruma Derneği Başkanı Şamil Beştoy Muğla’nın bir arı şehri olduğunu, Muğla’nın her tarafında arıcılık faaliyetleri yapıldığını söyledi ve arıcılığın bu yörenin dokusuna işlemiş olduğunu belirtti. Ula Der Başkanı Taner Kazancı yörelerinde fevkalade özelliklerde susam ve çam balın yetiştiğini, bu etkinliği düzenlemekteki amaçlarının da susamın ve çam balının tanıtımını yapmak, bilinirliğini arttırmak olduğunu söyledi. MUTSO Başkanı Bülent Karakuş’da öncelikle Muğla’da Gökova Susamı ve Çam Balı etkinliğini düzenleyen, organize eden Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün’e teşekkür etti ve Muğla’da oturan vatandaşların Gökova susamının, çam balının ihracata katkısını, Muğla için ne kadar önemli olduğunu bilmediklerini, bu etkinliğin bu ürünlerin değerinin bilinmesi ve farkındalık için çok önemli olduğunu belirtti.

 

Atatürk; “Üreten Köylü Milletin Efendisidir” sözü ile yerli üretime, kalkınmaya büyük önem vermiştir.

 

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün Muğla nüfusunun yüzde 60’ının kırsalda yaşadığını, tarım ve hayvancılıktan elde edilen gelirin turizmden fazla olduğunu söyledi ve üreticinin desteklenmesi, doğru yönlendirilmesi ile toprağına sahip çıkacağını, katma değeri yüksek ürünlerle de emeğinin karşılığını alacağını söyledi. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün; “Muğla’mızın Ula İlçesi’nin güzel ilçesi Akyaka’da Gökova Susamı ve Çam Balımız için düzenlediğimiz şenlikteyiz. Aramızda üreticilerimiz, muhtarlarımız ve üniversite öğrencilerimiz var. Gelecekte hayal ettiğimiz, hayata geçirmek istediğimiz projeleri gerçekleştirecek olan gençlerimiz bu etkinlikteki en önemli katılımcılar. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk; “Üreten Köylü Milletin Efendisidir.” Sözü ile üretime, yerli kalkınmaya, topraklarımıza sahip çıkmaya ne kadar önem verdiğini göstermiştir. Ülkemizin ve Muğlamızın bereketli, verimli topraklarında her konuda üretimi arttırmalıyız. Nitelikli, kaliteli, yenilikçi anlayış içerisinde katma değeri yüksek ürünlerle köylümüzün emeğinin karşılığını almasını sağlamalıyız. Gökova Susamı farklı aroması ile özellikle Çin ve Japonya tarafından çok tercih edilen bir ürün. Muğlamızın topraklarında üretilen bu ürünün kıymetini, değerini bilmeli, bilinirliğini arttırmalıyız. Köylümüz katma değeri yüksek kaliteli ürünler üreterek toprağına sahip çıkmalı, gençlerimiz de asgari ücretle çalışmak için topraklarını terk etmemeli, üretime katılmalıdır. Toprağımızı değil ürettiğimiz ürünleri satmalıyız. Muğla’da nüfusun yüzde 60’ı kırsalda yaşıyor. Tarım ve hayvancılıkta elde ettiğimiz gelir turizm gelirlerimizden fazla, yani Muğla bir tarım kenti. Dünya’da ve ülkemizde tarımda söz sahibi ürünlerimiz var. Çam balı da bu ürünlerden biri. Dünya çam balı üretiminin yüzde 90’ını Türkiye üretiyor. Bunun da yüzde 85’ini Muğla üretiyor. Türkiye’de bal üretiminde de Muğlamız Ordu ilinden sonra ikinci. Bu değerimizi de kalitesini bozmadan geleceğe taşımalıyız.” dedi.

 

“Büyükşehir Belediyesi olarak Tarıma Her Anlamda Destek Oluyoruz”

 

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin Muğla’da üreticiye, tarıma, kooperatiflere büyük önem verdiğini, destek olduğunu söyleyen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Osman Gürün yerelde kalkınan, kendi markalarını yaratan, topraklarına sahip çıkan bir Muğla için çalıştıklarını söyledi. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Osman Gürün; “Büyükşehir Belediyesi olarak kurduğumuz Toprak Sulama Suyu, Yaprak Analiz laboratuvarı ile topraklarımızın tahlilini yapıyoruz. Hangi ürünün hangi toprakta yetişeceğini, hangi gübrenin kullanılması gerektiği konularında üreticimize modern laboratuvarımızda yardımcı oluyoruz. Yem bitkisi, fidan desteği sağlıyoruz. Yerel tohum merkezimizi kurduk ve tohumlarımıza sahip çıkıyoruz. Kooperatifimiz ve yerel üreticilerimiz özellikle kadınlarımızla Alım garantili çiçek üretimi ile 10 milyon çiçek ürettik ve bu çiçekleri Muğla dışında komşu illere Isparta, Burdur, Denizli’ye satıyoruz. Türkiye’de ilk Mera Islahı yapıyoruz. 908 dönüm araziyi temizliyor, tohumluyor, ikiye ayırıyor, hayvan barınakları yapıyor, hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımızın hizmetine sunuyoruz. Peynirde kendi markamızı yaratmak için çalışıyoruz. Bütün bu çalışmalarımızla kırsal Muğla’da üretilenleri kıyısal Muğla’da tüketilmesini sağlayarak Muğla’mızın birlikte kalkınmasını, köyden kente göçün azalarak tam tersi kentten kırsala göçü sağlamayı amaçlıyoruz.” dedi.