Meclis Canlı

Büyükşehir’den Tarım Sempozyumu


16.05.2016



Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Ziraat Mühendisleri Odası Muğla Şubesi Muğla’da Tarım Bitkisel Üretim, Arıcılık ve Su Ürünleri konularında geniş katılımlı sempozyum düzenledi.



Muğla Büyükşehir Belediyesi Muğla’da tarıma, üreticiye destek vermek, tarımı geliştirmek için hizmetlerine ve bilgilendirme toplantılarına devam ediyor. Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Ziraat Mühendisleri Odası Muğla Şubesi’nin katkılarıyla Muğla’da Tarım, Bitkisel Üretim, Arıcılık ve Su Ürünleri sempozyumu Muğla Büyükşehir Belediyesi Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlendi.

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Osman Gürün’ün ev sahipliğinde düzenlenen Muğla’da Tarım, Bitkisel Üretim, Arıcılık ve Su Ürünleri sempozyumuna Muğla Valisi Amir Çiçek, CHP Muğla Milletvekili Prof.Dr.Nurettin Demir, Menteşe Kaymakamı Zeki Arslan, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, Ziraat Mühendisleri Odası Muğla Şube Başkanı Uluhan Korkut, Muğla Büyükşehir Belediyesi Daire Başkanları, Menteşe İlçesi mahalle muhtarları ve vatandaşlar katıldı.



Muğla’da Tarım, Bitkisel Üretim, Arıcılık ve Su ürünleri sempozyumunun açılış konuşmasını yapan 22-23. Dönem CHP Muğla Milletvekili ve Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi E. Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. Gürol Ergin Büyükşehir yasasından sonra Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin Muğla’da tarım alanında çok başarılı çalışmalar yaptığını, bu sempozyumun Muğla’daki üreticilere ve vatandaşlara yararlı olacağına inandığını söyledi. Muğla’nın bir tarım kenti olduğunun altını çizen Prof.Dr.Gürol Ergin Muğla’da tarımda yaptığı çalışmalar için Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün’e ve Muğla Büyükşehir Belediyesi çalışanlarına teşekkür etti.



Ziraat Mühendisleri Odası Muğla Şube Başkanı Uluhan Korkut, Muğla’da Tarım 1 sempozyumunda bitkisel üretim, arıcılık ve su ürünleri konularını ele alacaklarını, sempozyumun ikincisini düzenleyerek Muğla’da hayvancılık ve kooperatifleşme konularını işleyeceklerini söyledi.



“Üreten bir Muğla ve Türkiye yaratmalıyız.”

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Muğla ekonomisinde turizmin başat sektör olarak bilindiğini oysa tarım sektörünün Muğla ekonomisine daha fazla katkı sağladığını, Muğla Büyükşehir Belediyesi olarak Muğla genelinde tarıma ve üreticiye birçok alanda destek verdiklerini söyledi.

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün; “Muğla, dışarıdan bakıldığında turizmde söz sahibi 13 ilçesi, doğal güzellikleri ile bir turizm kenti olarak bilinir ve turizmin Muğla’da başat sektör olduğu zannedilir. Oysa Muğla ekonomisinde tarım gelirleri turizm gelirlerinden daha fazladır. Muğla ürün çeşitliliği, verimli toprakları ve sadece Muğla’ya özgü ürünleri ile Türkiye ekonomisine de büyük girdi sağlar. Turizm en küçük siyasi ve olumsuz gelişmede dalgalanma ve gerileme yaşanan bir sektör. Tarımda, tarım politikalarındaki planlama eksikliği, üretim, tüketim ilişkisinin değerlendirilememesi, üreticinin bilgilendirilmemesi, geleneksel yöntemlerle üretime devam edilmesi, tarım arazilerinin korunmaması gibi sorunların giderilerek ülkemizde ve Muğla’mızda tarımı gelişmesine katkı sağlayacak çözümleri üretebilmeliyiz. Muğla’nın yüzde 68’i orman, yüzde 17’si  2 milyon 294 bin 334 dekarı da tarım alanıdır. Bu alan içinde katma değeri yüksek daha fazla ürün yetiştirilebilmek, tarımdaki mevcut sorunları çözebilmek ve Muğla’da kırsal kalkınmaya destek olabilmek için Muğla Büyükşehir Belediyesi olarak üreticilerimize birçok alanda destek sağladık ve sağlıyoruz. Muğla’da narenciyeden, bademe, çam balından zeytin ve zeytin yağına, su ürünlerinden sığla yağına kadar birçok alanda üreticimize sahip çıkmalı ve destek olmalıyız. Üreten bir Muğla ve Türkiye yaratmalıyız. Kırsal kalkınmayı sağladığımızda kırsaldan kente göçü durdurur hatta alt yapı ve olanakların iyileşmesi ile kentten kırsala göçü sağlayabiliriz. İlkini düzenlediğimiz bu sempozyumun değerli katılımcılarla Muğlamizdaki üreticiler için çok yararlı olacağına inanıyorum.” dedi.




CHP Muğla Milletvekili Prof.Dr.Nurettin Demir, Muğla’da nüfusun altıda birinin tarımla uğraştığını, tarımın ekonomik olarak turizmin hemen önünde çok önemli bir geçim kaynağı olduğunu söyledi. Büyükşehir Belediyesi’nin tarım alanında çok önemli çalışmalar yaptığını hatırlatan Prof.Dr. Nurettin Demir vatandaşların en büyük sorunlarından birinin geçinmek olduğunu, tarıma önem vererek vatandaşlar için istihdam yaratılabileceğini belirtti.



Muğla Valisi Amir Çiçek Muğla’da Tarım, Bitkisel Üretim, Arıcılık ve Su ürünleri sempozyumunda yaptığı konuşmada Muğla’nın tarımıyla, turizmiyle, madenleriyle önemli bir kent olduğunu, ülkemizde ve Muğla’da tarımda gelişmeyi çiftçiyi bilgilendirerek, tarım arazilerini koruyarak ve üreticilere toprağını tekrar sevdirerek sağlayabileceklerini söyledi.



Muğla’da tarımsal yapı, Muğla’da örtü altı tarımı ve geliştirme olanakları, Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin Muğla tarımını geliştirme çalışmaları, Muğla’da narenciye üretimi ve geliştirme olanakları, Türkiye’de bağcılık ve Muğla bağcılığını geliştirme olanakları, Muğla’da zeytincilik ve geliştirme olanakları, Muğla’da zeytinyağı üretimi ve geliştirme olanakları, Muğla’da arıcılık ve geliştirme olanakları, Muğla’da su ürünleri yetiştiriciliği ve geliştirme olanakları, Muğla’da su ürünleri üretimi ve yetiştiriciliği konuları 22-23. Dönem CHP Muğla Milletvekili ve Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi E. Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. Gürol Ergin, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Özden Güngör, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Gül, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turgut Yeşiloğlu, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Akkurt, Trakya Üniversitesi Ziraat Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhsin Doğaroğlu,  Ortaca Meslek Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Yokaş, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sungur Çivelek, Zeytin Dostu Derneği Genel Sekreteri Atilla Totoş, SÜR-KOOP ( Su Ürünleri )Merkez Birliği Başkanı Ramazan Özkaya gibi değerli katılımcılar tarafından sempozyuma katılanlara sunumlar ile anlatıldı.