Meclis Canlı

Büyükşehir’den Tarımda Sulama İçin Eğitim


26.10.2015

Muğla Büyükşehir Belediyesi, Muğla Ziraat Mühendisleri Odası işbirliği ile Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı çalışanlarına Sulama Sistemlerinin Temel Esasları ile ilgili 5 günlük sertifikalı eğitim düzenledi.  Ziraat Yüksek Mühendisi Nevzat Erdoğan tarafından verilen eğitime katılan Muğla Büyükşehir Belediyesi personeline sertifikalarını Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün verdi.

Muğla Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Uluhan Korkut, meslek içi eğitim çalışmaları kapsamında Muğla Büyükşehir Belediyesi’nden sulama suyu ile ilgili bir eğitim talebi geldiğini, 5 günlük bir eğitimle Muğla için yararlı bir eğitim çalışmasını Muğla Büyükşehir Belediyesi ile gerçekleştirdiklerini söyledi.

Muğla Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Salih Tufan, Muğla’nın Büyükşehir Belediyesi olduktan sonra tarımda kullanılan sulama suyu ile ilgili Muğla ili genelinde haritalama çalışmaları yaptıklarını, hangi bölgede ne tür su kaynaklarının olduğunu ve hangi sulama sistemlerinin kullanıldığının belirlendiğini söyledi. Muğla ili genelinde vahşi sulamanın yaygın olduğunu hatırlatan Salih Tufan, bu tür eğitimler ile vatandaşlara damlama ve yağmurlama sistemlerinin anlatılacağını söyledi.

Ziraat Yüksek Mühendisi ve Sulama Sistemlerinin Temel Esasları kitabının yazarı Nevzat Erdoğan, 5 günlük eğitim süresince katılımcılarla yararlı bir eğitim süresi geçirdiklerini, suyun kaynaktan alınarak üreticiye kadar gitmesi ve üreticinin bu suyu doğru kullanmasının tarımsal verim açısından çok önemli olduğunu söyledi.

Muğla’da Üreticilerimiz Emeğinin Karşılığını Almalı

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Muğla Büyükşehir Belediyesi olarak tarıma büyük önem verdiklerini, Muğla’da diğer kurumlarla işbirliği yaparak ortak akılla üreticinin yanında olduklarını söyledi. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün; “Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi personelimize sulama sistemleri eğitimi Ziraat Mühendisleri Odası Muğla şubemiz tarafından verildi. Muğla’da kurumlarla birlikte konuları ortak akılla yürütüyor, projeler üretiyoruz. Muğla Sıtkı Koçman Üniversite’mizle de Toprak Su, Yaprak analiz laboratuvarımızı açtık. Üreticilerimiz tahlil sonuçlarına göre daha nitelikli üretim yapabilecek ve aynı zamanda toprağımızı koruyabileceğiz. Muğla Büyükşehir Belediyesi olarak tarıma büyük önem veriyoruz. Muğla’da çiftçimizin ve besicimizin kendi emeğinin karşılığını almasını, yaptığı işten memnun olmasını istiyoruz. Ülkemizde tarımda izlenen yanlış politikalara rağmen Muğla’da tarımdan elde edilen gelir turizm gelirlerinden daha fazla. Muğla’da kırsalda üretilen ürünlerin özellikle yaz aylarında kıyısal Muğla’da tüketilmesini sağlayarak kırsal ile kıyısal Muğla arasındaki iş birliğini sağlayabiliriz. Üreticilerimizin bir araya gelerek kooperatifleşerek birlik içinde büyümelerini Muğla için üretmelerini sağlamalıyız.” dedi.

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, tarımda sulamada izlenen yanlış yöntemlerin yerine modern sistemlerle sulamanın yapılmasını, üreticinin bu konuda bilinçlendirilerek damlama ve yağmurlama sistemine geçilmesi gerektiğini söyledi. Ziraat Mühendisleri Odası’na ve eğitimi veren Ziraat Yüksek Mühendisi Nevzat Erdoğan’a teşekkür eden Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, eğitime katılan personeline sertifikalarını verdi.