Meclis Canlı

Çalıştaylar kenti Muğla


20.12.2019


Muğla Büyükşehir Belediyesi, son bir ayda Türkiye’nin en önemli konuları arasında olan maden, tarım ve orman’ı düzenlediği çalıştay ve sempozyumla masaya yatırdı.

Muğla Büyükşehir Belediyesi, yaz sezonunda yaşanan orman yangınları ile son günlerde ülke gündeminde yerini alan maden olayları ve tarımı son bir ayda düzenlediği çalıştay ve sempozyumlarla ele aldı.

29 Kasım’da Türkiye’in ilk Orman Yangınları çalıştayı, 5 Aralık’ta tarım sempozyumu ve 14 Aralıkta Maden çalıştayı düzenleyen Muğla Büyükşehir Belediyesi, bir ayda Muğla’da ülke gündemini ilgilendiren konulara değindi.

Düzenlenen çalıştay ve sempozyuma konularında uzman olan Türkiye’nin önemli isimleri konuşmacı olarak katılırken etkinliklerin sonuç bildirgesi ilgili kurum ve kuruluşlara gönderildiği öğrenildi.

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, çalıştay ve sempozyumda şu konulara değinmişti;

Başkan Gürün, “Muğla sadece Muğlalılara ait olmayan özgün bir şehir”

Ülkemizde ve Muğlamızda meydana gelen orman yangınlarında tüm ekiplerin yangınla mücadelede canla başla çalıştığına dikkat çeken Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, orman yangınlarında oluşan bilgi kirliliğini ortadan kaldırmak, orman yangınları öncesinde ve sonrasında geleceğe mirasımız ormanlarımız için neler yapabilirizi konuşmak için Türkiye’de ilk olan bu çalıştayı düzenlediklerini söyledi.

Başkan Gürün, “Muğla sadece Muğlalılara ait olmayan, yerli ve yabancı misafirlere ev sahipliği yapan çok özgün bir şehir. Ayrıca Muğla’da nüfusun yüzde 23’ü orman köylerinde yaşayan vatandaşlarımızdan oluşuyor. Yangınlar sadece ormanlarımıza değil aynı zamanda orman örtüsünü evi gibi kullanan canlılara ve bitki örtüsüne de zarar veriyor. Ne yazık ki çıkan yangınların yüzde 90’ı insan kaynaklı sebeplerden meydana geliyor. Bu çalıştaytan çıkacak sonuç bildirgesi ile orman yangınlarının önüne geçmek, yangınlardan sonra yapılacaklar ve alınacak tedbirler ile ilgili bilimsel bir sonuca ulaşmayı amaçlıyoruz” dedi.

Gürün, “Türkiye tarıma has evlat gibi bakmalı”

Tarım sempozyumunda konuşan Başkan Gürün, başat sektörün tekrardan sektör haline gelmesi gerektiğini vurguladı. Gürün, Muğla’da ürünlerin çeşitlendirilmesi gerektiğine dikkat çekerek, şunları söyledi; “Türkiye’nin tarıma has evlat gibi bakması lazım. Onunla özel olarak zaman kaybetmeden harekete geçip tarımı tekrar başat sektör haline getirmesi gerekiyor. İthal eden halden uzaklaşmamız, çevremiz, tarımımıza, toprağımıza, kıyımıza sahip çıkmamız lazım.”

Başkan Gürün, “ Maden ruhsatlarında Yerel Yönetimlerden görüş alınmıyor”

Maden çalıştayında yerel yönetimlerden maden sahaları hakkında görüş alınmadığını vurgulayan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, çalıştayda şunları söyledi;

“Muğla’nın yüz ölçümü 13 bin 338 kilometrekare, 3 bin 523 kilometre kare maden ruhsatı olan alan var. Bu kadar büyük bir alanda hiçbir şekilde yerel yönetimlerden görüş alınmadan ve bilgi verilmeden maden ruhsatları veriliyor. Benim orada planım var mı? Gelecekle ilgili projem var mı? Hiç sorulmuyor. Bağımsız, her şeyin üstünde ben verdim oldu diyor.”