Meclis Canlı

Dağlardaki zorlu “su” mücadelesi


13.12.2018

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nde görevli 8 kişilik ekip, vatandaşların su sorunu yaşamaması için 8 aydır dağlardaki su kaynaklarında çalışmalar yapıyor.

Küresel ısınma, yer altı su kaynaklarının kirlenmesi, kuraklık gibi birçok etken nedeniyle dünya genelinde her geçen gün daha büyük sorun olmaya başlayan temiz su temini ülkemizde de etkisini göstermeye devam ediyor. Azalan su kaynakları nedeniyle yaşanabilecek olan susuzluğun önüne geçmek için Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından özel bir ekip oluşturuldu.

8 Aydır Dağlardalar

Bu ekip 8 aydır dağlarda temiz su kaynağı bulup vatandaşların hizmetine sunmak için gerekli hat çalışmalarını yaparken ayrıca mevcut su kaynaklarının kirlenmesini önlemek için de bakım onarım çalışmaları yapıyor. Köyceğiz İlçesi Sandras Dağında yaklaşık bin 200 rakımda çalışmalarını sürdüren ekipleri en çok zorlayan etkenlerin başında gece soğuğu ve ani başlayan yağmur geliyor. Uyumak için kullandıkları karavanın içerindeki soba ile ısınan, dağda yaktıkları çam odunları ile çaylarını demleyen ekipte, günlük rutin işler imece usulü yapılıyor. Yemekler de odun ateşinde yapılırken, çalışanlar bu yemeklerin yedikleri en güzel yemek olduğunu söylüyorlar. Yüksek rakımda yaz aylarında bile mont ve berelerle çalışarak soğuktan korunmaya çalışan ekip, içlerini ısıtmak için de bol bol sohbet ediyor.

“Halkımız Susuz Kalmasın Diye Mücadele Ediyoruz”

O gün bulaşık yıkama sırasının kendinde olduğunu söyleyen Kepçe operatörü Sezen Demircan, Sandras dağında süren ve Fadıl, Taşlı, Muratlar Mahallelerine su sağlayacak çalışma için 1 aydır bu dağda olduklarını belirtti. 8 ayda dağlarda birçok çalışma yaptıklarını söyleyen Demircan “Burası bitti mi Topuklu Yaylasına gideceğiz. Daha önce Fethiye Babadağ ve Göcek’te, Menteşe İlçesi Yerkesik ve Özlüce Mahallelerindeydik şimdi buradayız. Halkımız susuz kalmasın diye mücadele ediyoruz” dedi.

“8 ayda en fazla 1 ay evi gördük”

Yaptıkları işin ne kadar kutsal ve vatandaşlar için önemli olduğunu bildiklerini söyleyen işçi Tanju Güler “8 aydır dağlardaki çalışmalarımız sürüyor. Hafta sonları eve gidiyoruz ama bazen iş yoğunluğu nedeniyle gitmiyoruz. 8 aydır toplasan en fazla 1 ayı evde geçirmişizdir. Ancak bu durumdan şikâyetçi değiliz. Çünkü hem çalıştığımız kurum olan Muğla Büyükşehir Belediyesine hem de halkımıza hizmet vermekten büyük onur duyuyoruz” dedi.      

Vatandaşların su sıkıntısı çekmemesi için büyük fedakârlık örneği gösteren ekip buradaki çalışmalarını tamamladıktan sonra yine dağlardaki su mücadelesine başka ilçe ve mahallelerde devam edecek.