Meclis Canlı

Denizcilerden Başkan Gürün'e Teşekkür


23.01.2021


Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin işletmesine bağlı özel ve ticari teknelerin bağlandığı limanlarda yeni yapılan fiyat güncellemeleri ticari tekne sahiplerini memnun etti. Bu kapsamda S.S Yeni Bodrum Deniz Yolcu Taşıma Kooperatifinden Mustafa Günaydın ve Gümbet Koyu Kooperatifinden Bülent Can, Hasan Kandemir Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün’e teşekkür ziyaretinde bulundular.

 

Ziyaret sırasında düşünceleri dile getiren S.S. Yeni Bodrum Deniz Yolcu Taşıma Kooperatifi ve Gümbet Koyu Kooperatifi üyeleri, şunları ifade ettiler: " Muğla genelinde Büyükşehir Belediye’mize ait limanların büyük bölümünden ticari tekneler olarak bizler yararlanıyoruz. 2021 yılı için yapılan fiyat düzenlemesinden sonra bile belediye limanlarındaki fiyatlar özel marinalardan kat kat düşük.  Büyükşehir Belediye’miz bünyesindeki limanlarda bağlama planları ticari tekneler öncelikli olarak yapılması bizleri memnun ve mutlu ediyor. Belediyemizle uyum içinde çalışıyoruz. Bizlerin yanından olduğunuzu bilmek özellikle pandemi dönemini de düşünürsek bizlere güç veriyor. Düzenleme için başta Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı’mız Dr. Osman Gürün olmak üzere herkese teşekkür ediyoruz” dedi. 

 

Başkan Orhan Dinç: “Fiyat güncellemeleri Enflasyonun altında”

MEAK Deniz Ticaret Odası Bodrum Şube Başkanı Orhan Dinç “Öncelikle, ticari yatlara verilen hizmetler karşılığı yeni tarifede belirlenen zam oranı, makul seviyededir. Bu işletmelerin ve buralarda verilen hizmetlerin devamlılığının sağlanabilmesi için belli bir gelire sahip olmaları gerektiği gerçeği sabit olup, Devletimiz tarafından tespit edilen enflasyon oranının altında bir zam yapılmış tır. Özel tekneler açısından bakacak olursak, Belediye bağlı bu limanlar ücret açısından güncellenmiş haliyle dahi hala özel marinaların 3’ de 1 hatta 4’ de 1 oranındadır” dedi.

 


Başkan Bağlı, “Büyükşehir Belediyesi’nin 2021 yılında uygulamaya koyduğu ücretlendirmelerin yerinde ve doğru olduğunu düşünüyoruz”

Marmaris Deniz Ticaret Odası Başkanı Halil Bağlı, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada Büyükşehir’in 2021 fiyat düzenlemesinin yerinde olduğunu söylemiş şu ifadelere yer vermişti; "Büyükşehir Belediyesinin özellikle işletme belgesi olan Limanlarda yapmış olduğu zammı olumlu buluyoruz. Özel tekneler ve ticari teknelerin aynı ücretler ile değerlendirilmesine karşıydık. Ticaret yaptığımız limanların özel tekneler ile doldurulmuş olmasına karşı idik. Bu rahatsızlığımızı Büyükşehir Belediyesi ile de sık sık paylaşıyorduk, Bu zam kararı ile bir nebze olsun çözüm olacağını düşünüyoruz.

 

Bilindiği üzere 2020 Mart ayından itibaren Pandemi sebebiyle ticari teknelerimizin birçoğunun tur rezervasyonları iptal olmuş ve liman içi hareketliliği azalmıştır. Özel teknelerle beraber limanlarımızda bağlama yeri sıkıntısı ortaya çıkmış ve Ticari Teknelere limanlarımızda yer bulmakta zorlanılmıştır. Ayrıca aynı gün yeni yolcu alacak teknelerimizin kumanya, yakıt, su ikmali, tekne temizliği vb. faaliyetlerinde gecikme yaşanması sebebiyle de tur programlarında aksamaların ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Sektör olarak yaşadığımız sıkıntılar da göz önünde bulundurulduğunda kısıtlı imkânlarla hizmet vermeye çalışan Muğla Büyükşehir Belediyesinin 2021 yılında uygulamaya koyduğu ücretlendirmelerin yerinde ve doğru olduğunu, bu şekilde dahi özel tekneler için belirlenen ücretlerin bölgedeki faaliyet gösteren özel marinalardan 1/3 ve 1/4 oranında düşük olduğu ve belediye bağlısı limanlardan faydalanmak isteyen yabancı bayraklı ve Türk bayraklı özel teknelerin taleplerinin de karşılama sorumluluğu içerisinde olduğu görülmektedir"

 

Başkan Gürün, “Limanlarımızdan yoğun olarak ticari tekne sahipleri yararlanıyor”

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün Büyükşehir sorumluluğundaki limanlardan ticari teknelerin daha fazla yararlandığını, yeni fiyat düzenlemelerinden ticari tekne sahiplerinin memnun olmasının kendileri için önemli olduğunu söyledi.

Başkan Gürün; “Pandemiden birçok sektör gibi ticari tekne sahipleri de etkilendi ve birçok rezervasyonları iptal edildi. Esnafımızın yanında olmak, onlara ek yük getirmemek için 2021 fiyat düzenlemelerini buna göre yaptık. Limanlarımızın bağlama kapasitesinin büyük bölümünden ticari tekne sahipleri yararlanıyor. Ticari tekne sahiplerinin zor durumda kalmaması, esnafımızın yanında olmak için 2021 fiyat düzenlemelerini ona göre yaptık ve esnafımızdan olumlu geri dönüşler aldık. Ziyaretimize gelerek teşekkür eden Kooperatif başkanlarımıza bende teşekkür ediyor, yanlarında olduğumuzu bilmelerini istiyorum” dedi.