Meclis Canlı

Eray Özbek Karikatürleri Sanatseverlerle Buluştu


19.04.2018

Muğlalı Karikatürist Eray Özbek’in karikatürleri çocukluğunun geçtiği, Muğla Belediyesi tarafından restore ettirilen Özbekler Evi’nde sanatseverlerle buluştu.

Muğla Büyükşehir Belediyesi, Menteşe Belediyesi, Muğla Mimarlar Odası, Musander tarafından düzenlenen etkinlikle Muğlalı ünlü karikatürist Eray Özbek’in çocuklara özel 30 karikatürü sanatçının çocukluğunun geçtiği Muğla Belediyesi tarafından restore ettirilen Özbekler Evi’nde gerçekleştirildi.

Karikatür Sergisi’nin açılış konuşmasını gerçekleştiren Eray Özbek 70 yıl önce bahçesinde oynadığı, paha biçilemez anılarının olduğu evde karikatürlerini sergilemenin mutluluğunu yaşadığını, kendisine böyle bir imkan yaratan Belediye ve Mimarlar Odasına teşekkür ettiğini söyledi. Çocukların neşeleneceği, bilgileneceği karikatürleri onlarla buluşturmanın ayrıca kendini onure ettiğini söyleyen Eray Özbek bütün ümitlerinin çocuklar olduğunu sözlerine ekledi.

Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, karikatürlerin sayfalarca olayı tek bir çizgi ile anlatabilen, keşfedildiği günden bugüne kamusal algı oluşturmada kullanılan en önemli hiciv sanatı olduğunu söyledi ve bu sergide farkı konuları çizgilerle anlatan ünlü karikatürist Eray Özbek’in eserlerini Muğlalılarla buluşturduklarını belirtti.

Menteşe Kaymakamı Caner Yıldız, sevginin, hoşgörünün ve güleryüzün kenti olarak tanımlanan Muğla’da kültür ve sanat dostları ile birlikte olmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi ve bugüne kadar görev yaptığı şehirler arasında Muğla’nın kültür, sanat, sevgi, hoşgörüde ilk sırayı aldığını, kendisini bu şehirde şanslı hissettiğini belirtti.

“Özgürlükler Şehri Muğla’da Sanatın Her Alanı Vatandaşlarımızla Buluşuyor”

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, karikatüristin çocukluğunun geçtiği, belediyemiz için de çok özel olan bir mekanda yine çocuklarımıza özel karikatürlerin sergilenmesinin çok anlamlı olduğunu söyledi ve Eray Özbek’e eserleri için teşekkür etti.

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün; “Özbekler Evi bizler ve karikatür sanatçımız Eray Özbek için özel bir alan. Muğlalı hemşehrimiz karikatürist Eray Özbek’in aile ferdi olarak bahçesinde çocukluğunun geçtiği, bir sürü anı biriktirdiği bir ev. Bu evde bizleri sanatla ve eserleri ile buluşturdu. Özbekler Evi Muğla belediyesi dönemimizde 2003-2005 yılları arasında restore ettirilerek günümüze korunarak taşındı. Bugün Büyükşehir Belediye’mizin danışmanı çok değerli mimar Cengiz Bektaş ve çıraklarına ev sahipliği yapan bir mekan. Burada mimari alanda çok faydalı çalışmalar yapılıyor. Bunlardan en önemlisi Muğlamıza Cengiz Bektaş’ın armağanı olacak inşaatına başladığımız Muğla Müzesi projesi çıktı. Güçlü ve genç ekibi ile çalışan Cengiz hocamızın bir diğer çalışması da Saburhane projesi. Özbekler Evi mimari anlamda üretime devam eden, kentin belleğine değer katan bir mekan olmaya devam edecek. Karikatür özgür çizgileri, anlatımı ile çok şeyler anlatabilen bir sanat. Günümüzde sanat kısıtlanmaya çalışılsa da Sanatın çizgileri, söylemleri ile toplum aydınlanmalı, yöneticiler eleştirilebilmeli, daha güzel bir dünya yaratılabilmeli. Muğla bu özellikleri taşıyan özgürlükler şehri diye tanımladığımız bir şehir. Halikarnas Balıkçısı’nın da “Başka yerde nur içinde yatılacağına Muğla’da nur içinde yaşanır” diyerek anlattığı, insanların birbirine saygı duyduğu, farklılıkların zenginlik kabul edildiği, sanatın olabildiğince toplumla buluşturulduğu geleceğe umutla bakanların yaşadığı bir şehir. Bu karikatür sergisi de o buluşmalardan biri. Sanatçı çocukluğunun geçtiği evde yine çocuklara özel anlatımlı karikatürleri ile geleceğimiz çocuklarımızla buluşuyor. Hemşehrimiz Eray Özbek’e bu buluşma ve sergisi için teşekkür ediyorum.” dedi.