Meclis Canlı

Fethiye’de Ulaşımda Dönüşüm Devam Ediyor


01.08.2016



Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin il genelinde sürdürdüğü Ulaşımda Dönüşüm Projesi’ne  Fethiye İlçesinde faaliyet gösteren 6 kooperatif daha katıldı.

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin Muğla il genelinde sürdürdüğü Ulaşımda Dönüşüm Projesi’ne Fethiye İlçesi’nden 6 kooperatif daha 307 araç ile katılarak, engelli erişimine uygun, elektronik biniş sitemli, araç içi ve dışının kameralarla izlenip, filo yönetim sistemi ile takip edilen, çevreye duyarlı motor ve en son güvenlik sistemleri ile donatılmış araçlarla Özel Toplu Taşıma Aracına dönüşüm kararı aldılar.



31.06.2016 günü Fethiye’de  gerçekleştirilen törene Cumhuriyet Halk Partisi Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Muğla Büyükşehir Belediyesi Danışmanı Yavuz Kayı, Muğla Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hüseyin Daşgın, Muğla Büyükşehir Belediyesi Daire Başkanları, Muğla Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Şükrü Ayyıldız ve çok sayıda vatandaş katıldı. 



Yapılan törende bir konuşma yapan Fethiye Şoförler Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Şaban Taşar, toplu taşıma hizmetinin bundan sonra engellilerin erişimine uygun, ücretsiz taşıma hakkı bulunan vatandaşların yararlanabileceği araçlarla verileceğini belirtti. Taşar; “ BU dönüşüm sürecinde bizlerden desteğini esirgemeyen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Dr. Osman Gürün’e, Ulaşım Dairesi Başkanı Sayın Alper Kolukısa’ya, özveriliçalışmalarından dolayı kooperatif başkanlarımıza ve yaptıkları ciddi yatırımlardan dolayı şoför esnafımıza teşekkür ediyorum.” dedi.



Törende konuşma yapan Muğla Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Şükrü Ayyıldız; ülkemizin zor zamanlardan geçtiği bu günlerde hepimizin birlik ve beraberlik içinde çalışmaya ihtiyacımız var. Şoför esnafımızdan meslek odalarına sahip çıkmalarını istiyoruz. Birlik içinde olursak her türlü zorluğa göğüs gerebiliriz. Yapılan bu çalışmanın hepiniz bol kazançlar getirmesini diliyorum.” şeklinde konuştu. 



Ulaşım Dairesi Başkanı Alper Kolukısa ise yaptığı konuşmasında,  ulaşımda dönüşüm kararının Muğla Büyükşehir Belediyesi meclisi tarafından oy birliği ile alındığını hatırlatarak şunları söyledi; “ Dönüşüm kapsamında 18 Nolu şehiriçi, 22 Nolu Kaya-Ovacık-Hisarönü-Ölüdeniz, 25 Nolu Kargı-Yanıklar-Çiftlik, 28 Nolu Çalıca Ölüdeniz, 39 Nolu Taşyaka-Karagözler, 72 Nolu Esenköy-Karamersin, 124 Nolu Sahil-Çalış motorlu taşıyıcılar kooperatifleri bu gün burada bizimle bulunuyor. Kooperatiflere ait 307 araçtan ilk etapta teslimatı yapılan 193 aracı Muğla Büyükşehir Belediyesi ulaşım ağına entegre ettik. Fethiye ilçemizde faaliyet gösteren araçların %77’sini sisteme dahil etmiş durumdayız.  İl genelinde 34 kooperatif ve bir köy statülü taşıma birliği olmak üzere toplam 991 üyemiz, 734 adet son model klimalı elektronik takip sistemli, engelli erişimine uygun konforlu araçlarla sisteme dahil olmuştur. Dönüşüm planlamasının 1. Aşamasını oluşturan İl Genelindeki kooperatif üyelerinin dönüşüme oranı %70'ler seviyesine ulaşmıştır.”



Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün yaptığı konuşmada “15 Temmuz gecesi yaşanan olaylarda hayatını kaybeden şehitler için yüreğimiz yanıyor, hepsi için Allah’tan rahmet diliyoruz” dedi. Başkan Gürün konuşmasına şu şekilde devam etti: “En üst makamdaki devlet büyüklerimizin yanı başında bu örgüt nasıl yer alabildi,  ordumuz bütün birimleri ile nasıl %50 değişime uğrayabildi? Türkiye bir uçurumun kenarından dönmüştür. Yaşanan olaylardan sonra Türkiye Cumhuriyeti Devleti yara aldı. Kimseyi suçlamadan, sistemi irdeleyerek nerede hata yaptığımızı ve bundan sonra ne yapacağımıza karar vermemiz lazım. Hepimizi yaralayan ve içimizi acıtan olaylar oldu. Ama bunu içimizde o acıyı taşımak şartı ile bir avantaja döndürebiliriz. Hep birlikte kol kola, yürek yüreğe, farklılıklarımızı saygı ile kabullenerek demokrasimizi korumak için elimizden gelen her şeyi yapabiliriz. Bunu yapabiliriz. Daha önce Kurtuluş savaşında yaptık yine yapabiliriz. Umutsuz olmaya hakkımız yok. Bu millet yapılmasını gerekeni en doğru zamanda ve en doğru şekilde yapıyor ve devletine Cumhuriyetine sahip çıkıyor.

Millet olarak yeniliklere açık olmamız gerekiyor. Büyükşehir yeni, bizler daha önce Muğla’da yapılamamış şeyleri kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde yapıyoruz. Ulaşımda dönüşüm sistemine şoför esnafımız ilk başta karşı çıktı. Ben seçim döneminde sizlere, sizin hakkınızı yedirmeyeceğim diye söz verdim. Bu sözümün de sonuna kadar arkasındayım. Dönüşüme giren ilk kooperatiflerimizin iyi para kazandığını gören diğer şoför esnafımız da bize hak vererek dönüşüm kapsamına girmeye karar verdi. Dönüşüme giren kooperatifler, 65 yaş üstü vatandaşlar ile 4736 Sayılı kanun kapsamında indirimli ve ücretsiz taşıma hakkı bulunan vatandaşlara da ücretsiz ulaşım sağlayarak hizmet verdiği için, bunun karşılığını da devletten, aylık araç başı 750,00 TL. destek ödemesi alacak

Bütün vatandaşlarımızın en kaliteli, en modern, klimalı araçlarda toplu taşıma hizmetini kullanmaya hakkı var. Biz de bunu sağlamaya çalışıyoruz. Dönüşüme girmeyi kabul etmeyen bölgelerde yönetmelik gereği ücretsiz taşıma hakkı olan vatandaşlarımızın yararlanabilmesi için, oraya belediye otobüsü koymak zorundayım.  Biz bunu engellemek için sizlerle konuşarak, birlikte hareket ederek bu işi yapmak istiyoruz.”



Törene katılan Cumhuriyet Halk Partisi Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir, “Gazi meclisin gazi milletvekili olarak sizlere sesleniyorum. Ülkemizin ve halkımızın demokrasiye karşı sağduyusu ile özellikle basınımızın dirayetli ve özverili bir şekilde çalışması facianın büyümesini engellemiştir. Hepimize geçmiş olsun diyor demokrasiye sahip çıktığınız için önünüzde bir kere daha saygı ile eğiliyorum.” Dedi.



Konuşmalardan sonra Fethiye Şoförler Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Şaban Taşar,  Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün’e teşekkür plaketi verdi.