Meclis Canlı

III. Slow Cheese Bodrum Peynir Festivali Yapıldı


15.04.2019

Muğla Büyükşehir Belediyesi, Bodrum Belediyesi ve Slow Food Yaveş Gari Birliği ile ortaklaşa düzenlenen Peynir Festivalinin üçüncüsü  11-14 Nisan tarihlerinde Bodrum ve Muğla'da gerçekleştirildi.

Yerel ve kültürel değerlere sahip çıkmak adına oluşturulan festivalde geleneksel lezzetlerin gelecek nesillere aktarılması, yerel üretim - tüketimin korunması ve geliştirilmesi hedefleniyor. Unutulmaya yüz tutmuş, çok eski yıllarda yapılan, günümüzde ise çok az sayıda kalan üreticileri desteklemek yöresel peynirlerimizin gelişimi için büyük önem taşıyor.

Menteşe ilçesinde Muğla ilindeki Gastronomi bölümü öğrencilerine peynir yapımı eğitimi verildi. Bodrum Kumbahçe'de yöresel ürünlerin sergilenip tanıtıldığı Muğla Üretici pazarı ve Oasis' de Yerel Peynir tadımı ve tanıtımlarının yapıldığı standlar kuruldu. Ülkemizin kaybolmaya yüz tutmuş süt ürünlerinin keşfedildiği festivalde 400'ten fazla lezzet tanıtıldı. Ülkemizin çeşitli bölgelerinin yanı sıra Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinden, Kos ve Kalimnos'tan gelen yöresel peynircilerin peynirleri de tanıtıldı. Doğal ortamlarında, mağaralarda, toprakta olgunlaştırılan,  çiğ ve kaynamış süt ile yapılan desti, tulum, göğermiş  gibi unutulmaya yüz tutmuş birçok peynirin olağanüstü lezzetleri, tadımlarla ziyaretçilere ulaştırıldı.  Halka açık uygulamalı peynir yapımı eğitimleri de verildi.

Festival programı içerisinde zengin ürün çeşidiyle peynir pazarının yanı sıra peynir üretimi gezileri, atölyeler, panel, sergi, kitap imza etkinlikleri de yer aldı.