Meclis Canlı

İl Geneli Yol Üstü Araç Park Yeri Uygulaması Yürürlüğe Giriyor


03.07.2021


Ulaşım Koordinasyon Merkezinin (UKOME) 24.06.2020 tarihli ve 2020/5-194 sayılı kararı ile onaylanmış olan İl geneli yol üstü araç park yeri uygulaması yürürlüğe giriyor. Uygulama Bodrum Milas, Marmaris ve Datça ilçelerinde hizmete başlayacak.

 

Nüfus ve araç yoğunluğunun yaşandığı ilçelerde araç trafiğini azaltmak, caddeler üzerinde esnafın alış veriş işlevini arttırmak için Ulaşım Koordinasyon Merkezinin (UKOME) 24.06.2020 tarihli ve 2020/5-194 sayılı kararı ile onaylanmış olan İl geneli yol üstü araç park yeri uygulaması yürürlüğe giriyor.

 

İl Geneli Yol Üstü Araç Park Yeri Uygulaması nüfus yoğunluğu ve dolayısıyla gelişen ulaşım ihtiyaçlarına paralel olarak artan parklanma ihtiyacına cevap verirken aynı zamanda trafiği yönetmeyi amaçlamakta. Muğla Ulaşım Ana Planı kapsamında yapılan tespitlerde Muğla ilinin ulaşım ihtiyaçlarının bölgesel (konum), mevsimsel (yaz-kış), dönemsel (resmi tatil, tatil vb.), ve zamansal (gün bazında hafta içi hafta sonu vb.) değiştiği bu kapsamda da ulaşım ihtiyaçlarının ve bu ihtiyaçlar paralelinde de parklanma talebinin birçok değişkenlik gösterdiği tespit edildi.

 

Bu tespitlere müteakip, ilçe idari sınırlarına göre bölünen 4 bölgede, trafik akışkanlığını sağlamak ve parklanma talebini yönetmek için trafik mühendisliğince uygulanan yöntemler, söz konusu cadde ve sokakların tespitinde kullanılarak, işletmeye esas arazi kullanım durumlarına göre bölge tanımları yapıldı. Bu bölge tanımları ışığında en yoğun kullanılan bölgelere göre dolaşımı artırmak ve kamunun daha geniş kesimine hizmet vermek üzere fiyat politikası belirlendi.

 

Söz konusu çalışma kapsamında il genelinde 60 noktada 3597 adet araç park yeri işletilecek olup bu alanlar dışında yük indirme bindirme yeri, engelli araç park yeri, motosiklet, bisiklet park yeri, taksi bekleme alanı, resmi araç park yeri ve durak gibi fonksiyonlara göre sınıflandırmalar yapılarak aplikasyonu sağlandı.


Bu kapsamda yapılan düzenleme ile bahsi geçen yol üstü araç park alanlarının ilk 15 dakikası ücretsiz olarak kullanılabilecek olup Menteşe, Ula, Yatağan, Ortaca, Dalaman ve Fethiye’de faaliyete başlanan hizmete ek olarak 05.07.2021 tarihi itibarı ile Bodrum Milas, Marmaris ve Datça ilçelerinde de hizmete başlayacak.