Meclis Canlı

İtfaiye Teşkilatı’ndan 3 Bin 220 Hayvan Kurtarma Operasyonu


09.06.2021


Muğla Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi bugüne kadar 3 bin 220 hayvan kurtarma olayına direkt müdahale ederek hayatta kalmalarını sağladı.

 

7/24 insanların can ve mal güvenliği için görev başında olan İtfaiye teşkilatı can dostlar için gelen ihbarlara da anında müdahale ederek hayatta kalmalarını sağlıyor. Muğla’nın Büyükşehir Belediyesi olduğu 2014 yılından itibaren Büyükşehir İtfaiyesi 3220, bu yılın ilk 5 ayında da 182 hayvan kurtarma olayına müdahale etti.

 

1 Ayda 89 Yılan Yaşam Alanlarına Geri Bırakıldı

Muğla’nın 13 ilçesinde 38 noktada konuşlanan Büyükşehir İtfaiye teşkilatı yangın, trafik kazası, deprem, sel, heyelan, mahsur kalma gibi olayların yanında şehrin en ücra noktalarında zor durumda kalan hayvanların da kurtarılmasında başrol oynuyor. İtfaiye teşkilatının kurtarma operasyonları genellikle çatıya veya ağaca çıkıp inemeyen ya da araç motorlarına giren kediler, bunun yanı sıra ayağına ip dolaşan kuşlar, çukura düşen inekler, koyun, keçi, at, bazen de boş havuza düşen domuz, kirpi, tilki vb. hayvanların kurtarılması şeklinde gerçekleşiyor. Ayrıca sıcakların artması ve yaz mevsimi nedeniyle İtfaiye ekipleri 1 ayda tehlikeli olabilecek 89 yılanı zarar vermeden evlerden, iş yerlerinden, araçlardan ve helikopterden çıkartarak doğal yaşam alanlarına bıraktı. İtfaiye ekipleri sıcakların artmasıyla birlikte özellikle kırsal bölgelerde yaşayan vatandaşların yılanlara karşı dikkatli olmaları gerektiği, vatandaşların yaşam alanlarında yılan görmeleri halinde ilçe veteriner hizmetleri, barınak birimleri veya 112 Acil Çağrı Merkezini aramaları konusunda uyarıyor.

 



Vatandaşların kedi/evcil hayvan kurtarma olaylarında öncelikle olayın durumuna bağlı olarak herhangi bir yerde hareket kısıtı olan, tehlike içerisinde ve acil olarak bulunduğu ortamdan alınması gereken muhtaç durumdaki hayvanların kurtarılması için itfaiyeyi araması, hayati bir durum yoksa ağaçta, çatıda vb.yerlerde kalan kediler için ulaşabileceği bir alana mama bırakılarak kedinin kendi kendine ağaçtan ya da çatıdan inmesinin beklenmesi tavsiye ediliyor.