Meclis Canlı

Karbon Ayak İzinizi Hesaplayın


21.04.2015

Muğla Büyükşehir Belediyesi, “İklim Değişikliği ve Sürdürülebilir Enerji Eylem Planı” projesi kapsamında “Karbon Ayak İzi Hesaplama Modülü” web sitesinde hizmet vermeye başladı.

Muğla Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı’nın, Güney Ege Kalkınma Ajansı(GEKA) Doğrudan Faaliyet desteği kapsamında finanse edilen “İklim Değişikliği ve Sürdürülebilir Enerji Eylem Planı” projesi faaliyetlerinden biri olan “Karbon Ayak İzi Hesaplama Modülü” Büyükşehir Belediyesi resmi web sitesi www.mugla.bel.tr adresinde hizmete girdi. Vatandaşlar web sitesini kullanarak karbon ayak izini hesaplayıp çıkan sonuca göre iş ve günlük hayatlarındaki aktiviteler ile karbon salınımını azaltabilecekler.

Muğla Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkan Vekili Aylin Giray konu ile ilgili yaptığı açıklamada karbon ayak izi ve karbon salınımının nasıl azaltılabileceğine dair şunları söyledi; “Evinizde bulunan elektrikli aletleri A+ sınıfı çevre dostu seçmeye dikkat edin. Elektrik israfınız karbon ayak izinizi arttırmada önemli bir etmen ve evinizdeki ampulleri tasarruflu ve çevreci ampullerle değiştirin. Ulaşım konusunda şehir içi kısa mesafelerinizde araba yerine bisiklet kullanmanız çevre açısından önemli yarar sağlayacaktır. Ayrıca toplu taşıma ve bisiklet kullanımı karbon salınımınızı minimuma indirecektir. Bitkisel ve hayvansal artıkların çöpe atılması yerine bahçede ya da belde parklarında tabii gübre olarak kullanılması, geriye dönüşüm konusuna özen gösterilmesi, gerekli olmadıkça çok küçük miktarlarda ambalajlanmış gıda ürünlerinim tüketilmemesi yine pozitif etki sağlar. Bunun yanında arabayla işe gitmek mecburiyeti varsa araba paylaşılmalıdır. Araç uygun hızda kullanılarak ve takip mesafesi korunarak gaz-fren olayından kaçınmak, önemli miktarda yakıt tasarrufu sağlar.”