Meclis Canlı

Milas’ta Zeytin Hastalıkları Konusunda Bilgilendirme Toplantısı Düzenlendi


22.06.2015

Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı öncülüğünde, Milas Ziraat Odası tarafından organize edilen “Zeytin’de Halkalı Leke Hastalığı” konusunda vatandaşlara eğitim ve bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Milas Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, Milas Belediyesi, Milas Tariş Zeytinyağı Kooperatifi ve Milas Ziraat Odası Başkanlığı’nın teknik personellerinin katılımı ile gerçekleştirilen eğitim ve bilgilendirme toplantıları Milas İlçesi’ne bağlı Menteş, Kurudere, Eğridere, Danişment Mahallelerinde düzenlendi. Bilgilendirme ve eğitim toplantılarında, Milas İlçesinde özellikle bu yıl salgın durumuna geçerek ağaçlarda yaprak dökümüne yol açan hastalık ile mücadele konusunda vatandaşlara bilgiler verildi.

Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Mesut Durmuş, Zeytin’de Halkalı Leke Hastalığı ve Mücadele Yöntemleri konusunda, Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı ve Milas Tariş Zeytinyağı Kooperatifi Başkanı Kamil Gül, hastalıkla mücadele konusunda Büyükşehir Belediyesi ile birlikte yapabilecekleri desteklemeler konusunda bilgi verirken, Yrd.Doç.Dr. Nurettin Öner de Muğla Büyükşehir Belediyesi-Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ortaklığında kurulumu devam eden Toprak, Yaprak ve Sulama Suyu Analiz Laboratuvarı hakkında üreticileri bilgilendirdi.

Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Salih Tufan, Büyükşehir Belediyesi ve Sıtkı Koçman Üniversitesi Üniversitesi ile ortaklaşa kurulacak olan Toprak, Yaprak ve Sulama Suyu Analiz Laboratuvarı, Gezici Eğitim ve Numune Toplama Aracı ve Büyükşehir Belediyesinin Alım Garantili Üretim projesi hakkında üreticileri bilgilendirdi.Tufan; “Muğla ilimize has bir değer olan Memecik çeşidi zeytinlerimizde yoğun zarar meydana getiren Halkalı Leke Hastalığı için acil olarak mücadele çalışmalarına başlanmalıdır. Yıldan yıla zarar şiddetini arttıran bu hastalık etmeni çoğu bölgemizde zeytin verimini neredeyse sıfıra düşürmüş durumdadır. Hastalıkla mücadelede ilaçlı mücadeleden önce üreticilerimizin toprak işleme, budama, bitki besleme gibi bakım konularına önem vermesi; ilaçlı mücadele yöntemleri ile de mücadele programını tamamlaması gerekmektedir. Üreticilerimizin acil olarak mücadele çalışmalarına başlamaması halinde hastalık şiddetini arttırarak yayılımına devam edecek ve bir süre sonra hastalık tüm Muğla’da zeytin üretimini durduracaktır. Biz, Büyükşehir Belediyesi olarak olanaklarımızın el verdiği ölçüde üreticilerimizi bu konuda desteklemeye hazırız. Ayrıca, konu üzerinde uzman teknik personellerimiz ile de sürekli olarak üreticilerimizin yanında olacağız. Yeter ki üreticilerimiz mücadele ve teknik üretim konularında kararlı olsunlar.” dedi.