Meclis Canlı

Muğla Büyükşehir Belediyesi Bir İlke Daha İmza Atıyor


05.06.2015

Türkiye’de ilk kez Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından “iki aşamalı”, “iki düzeyli” ve “iki dönemli” bir ulaşım ana planı yapılıyor.

Muğla Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanlığı ilk aşamada Ulaşım Etüdü ve Acil Eylem Projeleri” kapsamında 2015 yılı sonuna kadar hemen uygulanması gereken kısa dönemli önlemler planlanacak ve projeler uygulanacak. İkinci aşamada bu uygulamaların sonuçlarını da dikkate alan uzun dönemli ulaşım sistemi kararlarını içeren “ulaşım ana planı” hazırlanacak.

Hazırlanacak planda ilk etapta Büyükşehir sınırları kapsamındaki tüm yerleşimlerin uzun dönemli gelişme çizgilerinin gerektirdiği yolculuk ihtiyaçları ve projeleri belirlenecek.

İkinci etapta ise özellikle turizm bölgelerinin yerleşimlerin (Bodrum, Marmaris, Fethiye, Menteşe ve Milas) her biri için ayrıntılı talep tahmin modelleri hazırlanarak uzun dönemli yatırımları ve işletme sistemlerini belirleyecek yerel ulaşım ana planları hazırlanacak. Böylece alt düzeyde yerleşimlerin özgün koşullarını ayrıntılı olarak ele alan beş farklı plan, üst ölçekte ise bu planları bir mozaik gibi birleştiren ve üst ölçekli bir modele dayanan “Büyükşehir Ulaşım Ana Planı” oluşturulacak.

Yaz ve kış dönemleri için ayrı planlar

Hazırlanan planda, Muğla’nın yerel koşulları dikkate alınarak yaz aylarındaki turizm hareketleri ile artan yolculuk sayılarını, değişen yolculuk amaçlarını ve güzergâhlarını yansıtacak şekilde trafik sayımları ve anketler yapılacak. Böylece hem yaz ve hem de kış dönemini yansıtacak iki farklı dönem için ayrı ayrı planlar hazırlanacak.

Ulaşım Ana Planı çalışmaları sırasında konutlarda yapılacak anketler, yolcu ve yaya anketlerinin yanı sıra kentteki resmi kurumlar, meslek odaları, sivil toplum kuruluşları ve kentlilere çeşitli aşamalarda sunuşlar yapılması da planlanıyor. Düzenlenecek atölye çalışmaları ile paydaşlardan yaşanan sorunların, öneri ve beklentilerin alınarak planın yönlendirilmesi sağlanacak.

Muğla Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanı Alper Kolukısa hazırlanacak olan plan ile ilgili, Türkiye’de bu şekilde bir planlamanın ilk defa Muğla’da yapılacağını belirtti. Kolukısa açıklamasında;, 6360 sayılı yasa ile büyükşehir statüsüne kavuşan Muğla ilinde daha önce böyle büyük ölçekli bir ulaşım planlama ve düzenleme  çalışması yapılmadı.  Türkiye’de ilk defa iki aşamalı bir ulaşım planıyla öncelikle acil eylemlerin yerine getirilecek.  Yaklaşık iki aydır çalışmalarımız büyük bir özveri ile yürütülüyor.” Dedi.