Meclis Canlı

Muğla Büyükşehir Belediyesi Uluslararası Karikatür Yarışması Başlıyor


24.02.2020


Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin 5 yıldır devam ettirdiği ulusal karikatür yarışması bu yıl uluslararası olarak düzenleniyor.

“Göç” teması ile düzenlenen yarışmada bu sene hem yerli hem de yabancı sanatçılar yarışacak. Son başvuru tarihi 12 Mayıs 2020 mesai bitimine kadar olarak açıklanan yarışmanın jüri değerlendirmesi 30 Mayıs günü yapılacak. Benzer karikatürlerin tespiti için 3-10 Haziran 2020 tarihlerinde askı sürecinden sonra 15 Haziran 2020’de kesin sonuçlar açıklanacak.

Çeşitli etkinliklerle karikatüristler ve karikatür severleri bir araya getiren Muğla Büyükşehir Belediyesi, ulusal karikatür yarışmasının bu yıl beşincisini düzenliyor. Amatör ve profesyonel herkesin katılabileceği yarışmanın jürisinde Belçika Karikatürcüler Derneği Başkanı Rudy Gheysens, Gürbüz Doğan Ekşioğlu (Dr. Yeditepe Ün. Öğrt. Gör.-Karikatürcü), Şevket Yalaz (Karikatürcü), Sait Munzur (Karikatürcü), Savaş Ünlü (Mizah Yazarı), A. Kadir Uslu (Karikatürcü), Mehmet Selçuk (Karikatürcü-Koordinatör) ve Büyükşehir Belediyesi temsilcisi yer alıyor.  18 yaş altı kategoride yarışan iki yarışmacı ile birlikte bu yıl bir kişi de Turan Özdemir Özel Ödülü’nü alacak.

Yarışmaya katılmak isteyenler yarışma şartnamesine www.mugla.bel.tr adresinden ulaşabilecek. Yarışmacıların şartnameye uygun olarak hazırlanmış eserlerini Muğla Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın Halkla İlişkiler ve Muhtarlıklar Dairesi Menteşe-Muğla adresine ulaştırmaları gerekiyor.

 

 

 

 

MUĞLA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ

1. ULUSLARARASI KARİKATÜR YARIŞMASI

ŞARTNAMESİ

KONU: GÖÇ

 

KATILIM KOŞULLARI

  1. Yarışma ulusal ve uluslararası düzeyde düzenlenmiş olup amatör, profesyonel tüm dünya karikatürcülere açıktır.
  2. Genel ahlak kurallarına uymayan, hakaret içeren, siyasi amaca hizmet eden, sakıncalı ve zararlı ifadeler içeren karikatürler yarışma dışı kalacaktır.
  3. Seçici kurul üyeleri yakınları yarışmaya katılamazlar.

  4. Çizim tekniği serbesttir. Karikatürler bilgisayar çıktısı olarak gönderilecekse orijinal imzalı (ıslak imza ) olması gerekmektedir.

  5. Karikatür boyutları en az A4 ( 21 x 29.7 cm ) en fazla A3 ( 29.7 x 42 cm ) olmalı ve herhangi bir zemine yapıştırılmamalıdır.

  6. Gönderilecek karikatürler daha önce hiçbir ulusal ve uluslararası yarışmada ödül almamış olmalıdır. Seçici kurulun aynı ya da benzer saydığı veya başka bir karikatürcüye ait olduğunu belirlediği karikatürler değerlendirilmeyecektir.

  7. Yarışma sonucunda dereceye giren karikatürler, 3 Haziran -10 Haziran tarihleri arasında Muğla Büyükşehir Belediyesinin sitesinde sergilenecektir. Benzer (smiler) olduğu tespit edilen karikatürler yarışma dışı kalacaktır. Böyle bir tespit durumunda yedek olarak seçilen eserler ödül almaya hak kazanacaktır. Her türlü olası tartışmalar, çalıntı ve benzer iddiaların sorumlusu katılımcı olacaktır.

  8. Yarışmacılar karikatürleriyle birlikte kısa özgeçmişlerini karikatürlerine eklemelidir.

  9. Yarışmacılar en fazla 3 (üç) adet karikatür gönderebilirler.

  10. Yarışmacılar eserlerinin arkasına büyük harflerle adını, soyadını, adresini, telefon numarasını, ülkesini yazmalıdır.

  11. 18 yaş altı katılımcıların başvurularına nüfus cüzdanı fotokopisi eklemeleri gerekmektedir.

  12. Karikatürler en geç 18 Mayıs 2020 pazartesi Günü mesai bitimine kadar “Muğla Büyükşehir Belediyesi 1. Uluslararası Karikatür Yarışması’’ yazısı ile sanatçının adı ve soyadı yazılarak, eserle birlikte, Muğla Büyükşehir Belediyesi Müştakbey Mahallesi Belediye Sokak no: 6Menteşe / Muğla adresinegönderilmelidir.

  13. Yarışmada sadece ilk üçe giren ve 18 yaş altı kategorisinde ödül kazanan yarışmacıların şahsına ait ulaşım (otobüs veya uçak), konaklama ve ağırlama masrafları Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanacaktır. (Yarışmacıların beraberinde getirecekleri misafirlerin masrafları kendilerine ait olacaktır.) mansiyon ödülü ve özel ödül kazanan yarışmacıların ulaşım ve konaklama masrafları karşılanmayacaktır. 18 yaş altı ödül kazanan katılımcılarımızın ve velisi olan bir kişinin konaklama ve ulaşım masrafları karşılanacaktır.

  14. Para ödülü kazanan yarışmacıların ödüllerini almaya gelmedikleri takdirde tarafımıza ulaştırdıkları banka IBAN numarasına havale yapılacaktır. Hak sahibi, IBAN numarası ile birlikte istenen evrakları eksiksiz doldurmak ve imzalamak zorundadır. Hak sahibi IBAN numarasını bildirmemesi durumunda ödül bedeli, sonuçların açıklandığı tarihten itibaren 1 yılın sonunda zaman aşımına uğrar. Zaman aşımı durumunda hak sahibinin ödül, telif vb herhangi bir talebi olamaz.

  15. Yarışmaya gönderilen karikatürler geri gönderilmeyecektir. Dereceye giren veya girmeyen karikatürler Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından kültürel amaçlı kullanılabilecek veya yayınlanabilecektir. Yarışmaya gönderilen karikatürler içerisinden, jüri tarafından seçilen ve sergilenmeye değer görülen eserler Muğla Büyükşehir Belediyesi’nce düzenlenecek olan bir albümde toplanacaktır. Bu albümler yalnızca yarışmada dereceye giren ve düzenlenen albümde eseri yayınlanan katılımcılara gönderilecektir.

  16. Yarışma sonunda ödül, mansiyon kazanan, sergilenme ve albüme girmeye hak kazanan eserler üzerinde 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 21’inci maddesinde tanımlanan işleme, 22’nci maddesinde tanımlanan çoğaltma, 23’üncü maddesinde tanımlanan yayma, 24’üncü maddesinde tanımlanan temsil ve 25’inci maddesinde tanımlanan işaret, ses ve/veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim mali hakları eser sahibi ile birlikte süresiz olarak Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne ait olacaktır. Muğla Büyükşehir Belediyesi bu haklar çerçevesinde eseri, süresiz olarak, Türkiye içinde veya dışında, Türkçe veya diğer tüm dünya dillerinde, her türlü ortam ve her türlü materyal içeriğinde eser sahibinin ismini belirterek kullanabilecek ve kullandırabilecektir. Muğla Büyükşehir Belediyesi, karikatürlerin başka amaçlar için kullanılmasına, hiçbir koşul altında, izin vermez. Sergilemeye ve albüme seçilen eserlere ayrıca ücret ödenmez. Çalışmalarını yarışmaya gönderen tüm katılımcılar yukarıdaki koşulları kabul etmiş sayılır.


ÖDÜLLER :

 

Birincilik Ödülü                                         : 7.500 TL

İkincilik Ödülü                                          : 5000 TL

Üçüncülük Ödülü                                      : 3.500 TL

Mansiyon (3 Adet)                                    : 1500 TL

18 Yaş Altı (10-18) iki kişiye                     : 750 TL

Turan Özdemir Özel Ödülü                         : 1000 TL

 

SEÇİCİ KURUL:

 

Gürbüz DOĞAN EKŞİOĞLU (Dr. - Yeditepe Ün. Öğrt. Gör. - Karikatürcü)

Savaş ÜNLÜ (Mizah Yazarı)

Şevket YALAZ (Karikatürcü)

Abdülkadir USLU (Karikatürcü)

 Mehmet SELÇUK (Karikatürcü, Genel Koordinatör)

Sait MUNZUR (Karikatürcü)

 Rudy GHEYSENS (Belçika Karikatürcüler Derneği Başkanı-Karikatürcü)

Ahsen Günay       (Muğla Büyükşehir Belediyesi)

 

YARIŞMA TAKVİMİ :

                          

  1. Son başvuru 18 Mayıs 2020 pazartesi günü mesai bitimine kadardır.

  2. Jüri değerlendirme toplantısı 30 Mayıs 2020 Cumartesi günü yapılacaktır.

  3. Yarışma sonuçları 15 Haziran 2020 Salı tarihinde açıklanacaktır.

  4. Ödül töreni Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin belirleyeceği bir tarihte yapılacaktır. Yarışma jürisinin sergilenmeye değer bulduğu karikatürler, Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin belirleyeceği tarih, saat ve yerde sergilenecektir.

 

SANATÇILARIMIZA BAŞARILAR DİLERİZ.

 

İLETİŞİM

Yarışma Koordinatör           :  Ahsen Günay

Tel                                          : 0 537 983 61 03

Santral                                   : 444 48 01 Dahili:1142

Adres                                     : Muğla Büyükşehir Belediyesi

                                               Müştakbey Mahallesi Belediye Sokak No:6 Menteşe/Muğla

E-Posta                                  : ahsengunay@mugla.bel.tr

Web                                        : www.mugla.bel.tr

(EK-1)

Muğla Belediyesi Karikatür Yarışması Katılım Formu

 

FOTOĞRAF

 

Adı – Soyadı  : ………………………………………………………………………………….

TC Kimlik No :…………………………………………………………………………………

Adres               : …………………………………………………………………………………

   …………………………………………………………………………………

Telefon            : ………………………………... Faks: ……………………………………….

E-posta           : ………………………………….@ …………………………………………..

Mesleği            :…………………………………………………………………………………

Yaş Grubu      : 18 Yaş Altı       18 Yaş Üstü

( EK-2)


KISA ÖZGEÇMİŞİ


The Participation Rules of Muğla Metropolitan Municipality 1st International Cartoon Competition

 

           

TOPIC: MIGRATION

Participation Conditions/Rules

  1. The competition will be held in national and international level. All cartoonists can participate.
  2. The cartoons including unethical, politic and harmful expressions will not be evaluated.
  3. The relatives of the jury can’t participate in the competition.
  4. Drawing technique is free. In case of sending cartoons which are drawn by computer programs, must include wet-ink signature.
  5. The cartoons’ sizes for A4 page (21 x 29.7 cm) and for A3 page (29,7 x 42 cm). Do not glue the cartoons on any materials.
  6. The cartoons that were participated in national and international competitions before, must not be evaluated. Copied and similar cartoons will not be evaluated.
  7. The top ranking cartoons will be published on Muğla Metropolitan Municipality’s web page (www.mugla.bel.tr) on 3-10th of June, 2020. The similar cartoons will not be evaluated. In case of detecting a similar cartoon, the fallowing cartoon will be evaluated. The competitor cartoonist will be responsible about uncompetitive and unethical allegations.
  8. The competitors must send their resume with cartoons.
  9. Maximum three cartoons can be sent.
  10. The competitor must write his/her name and surname, address, phone number and country name behind the cartoons.
  11. A competitor who is under 18 needs to attach a copy of her/his ID card.
  12. The deadline is 18th of May, 2020. The cartoons must be sent in an envelope writing “Muğla Büyükşehir Belediyesi First International Cartoon Competition, the competitor’s name and surname on it. Address: Muğla Metropolitan Municipality Müştak Bey neighborhood Belediye street No: 6 Menteşe/Muğla. (Only post sends will be accepted, e-mails will not accepted. Post code: 48000)
  13. The accommodation and transportation expenditures of the top three ranking competitors will be financed by Muğla Metropolitan Municipality. The expenditures of the top three rankings competitors’ relatives will not be financed. In addition, the honorable mention and Turan Özdemir special award winners’ accommodation and transportation expenditures will not be financed.
  14. In case the competitor who win the money award and doesn’t join the award ceremony, the money award will be sent his/her bank account. The competitors must completely fill the forms by writing IBAN CODE (International Bank Number) and signing these forms. Furthermore; “time-out” is one year after officially announced the results. If the competitor doesn’t notify his/her IBAN CODE within the “time-out” period, the competitor won’t claim his/her money award and legal rights.
  15. The cartoons which will be send for the competition, will not be sent back. Muğla Metropolitan Municipality have right to use these cartoons for cultural and promotional publishing. The top ranking cartoons and other cartoons chosen by the jury will be published in an album. This album will be sent to the competitors whose cartoons will be in top ranking and selected by the jury.
  16. Muğla Metropolitan Municipality and the competitors have a permanent right about the cartoons in accordance with the Intellectual Property Rights coded 5846. Within the framework of this right, Muğla Metropolitan Municipality is able to use these cartoons in national and international areas, translate different languages by indicating the cartoonist’s name. Muğla Metropolitan Municipality do not allow to use cartoons for other purposes. Extra price is not paid for the top ranking and selected cartoons. All competitors who send their cartoons to the competition are deemed to have accepted the above conditions.

Note: Please do not forget to fill (AD-1) and (ad-2) forms.

 

AWARDS:

 

First Place                                                               : 7.500 TL

Second Place                                                         : 5000 TL

Third Place                                                            : 3.500 TL

3 Honorable Mention                                          : 1500 TL

2 Competitors between 10-18 Ages                               : 750 TL

Turan Özdemir Special Award                                : 1000 TL

Jury

Gürbüz DOĞAN EKŞİOĞLU - (Instructor at Yeditepe University- Cartoonist.)

Savaş ÜNLÜ  (Humourist)

Şevket YALAZ  (Cartoonist)

Abdülkadir USLU (Cartoonist)

 

Mehmet SELÇUK (Cartoonist, General Coordinator)

Sait MUNZUR (Cartoonist)

 

Rudy GHEYSENS (Chairman of the Belgium Cartoonist Association, Cartoonist.)

Ahsen Günay       (Muğla Metropolitan Municipality)

Competition Calendar:                          

  1. The deadline is on 18th of May, 2020.

  2. Jury evaluation meeting is on 30th of May, 2020.

  3. The results will be announced on 15th of June, 2020.

  4. The date of the award and exhibition ceremonies will be determined by Muğla Metropolitan Municipality.

 

We wish success for all competitors.

 

Communication

Coordinator of the Competition                            :  Ahsen Günay

Phone                                                                       : 0 537 983 61 03

For cooperative communication                              : 444 48 01 Extension: 1142

Address                                             : Muğla Metropolitan Municipality Müştakbey     Negihborhood, Belediye Street, No:6 Menteşe/Muğla.

E-Posta                                  : ahsengunay@mugla.bel.tr

Web                                       : www.mugla.bel.tr

 

 

(AD-1)

The Participation Form of Muğla Metropolitan Municipality 1st International Cartoon Competition

 

PICTURE/PHOTOGRAF

 

Name-Surname:

 

Identification Number:

 

Address:

 

Phone Number: ………………………………(Fax): ……………………………………….

 

E-mail: ………………………………….@ …………………………………………..

 

Profession:             

 

Age Group:                   -18                      +18

        

 

 

(AD-2)

RESUME