Meclis Canlı

Muğla Büyükşehir ÇEKÜL’e ev sahipliği yaptı


30.11.2018


Muğla Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde Menteşe İlçesi’nde Çekül Akademi tarafından “Görkemli Bir Geçmişten Bugüne Tarihi Bir Kenti Kurgularken; Muğla Örneği” konulu Alanda Eğitim programı düzenlendi.

Türkiye genelinden 17 belediyeden 28 kişinin katıldığı Muğla Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen“Görkemli Bir Geçmişten Bugüne Tarihi Bir Kenti Kurgularken; Muğla Örneği konulu Alanda Eğitim programının açılış konuşmasını Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün yaptı. Ayrıca eğitim programına Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş de katıldı.

Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Akademi Koordinatörü Kibele EREN her yıl alanda düzenledikleri eğitimler için bu yıl Tarsus, Elazığ, Çanakkale ve Muğla’yı seçtiklerini söyledi ve ev sahipliği için Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün’e teşekkür etti.

Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş Muğla’nın korunarak günümüze kadar gelmiş ender şehirlerden biri olduğunu söyledi ve merkez ilçe Menteşe’nin kültür ve tarih kenti olarak Muğla’nın, Büyükşehir’in başkenti olduğunu belirtti. Bahattin Gümüş; “Muğla 1970’li yıllardan itibaren koruma kültürü ile bugünlere gelmiş, korunmuş şehirlerimizden. Menteşe Belediye Başkanı olarak ben çok şanslıyım çünkü benden önce 3 dönem Muğla Belediye Başkanlığı yapan sayın Osman Gürün’ün yaptığı başarılı çalışmaları devam ettiriyor, Muğlamızı koruyarak geleceğe taşıyoruz. Türk Rum Evleri, bacaları, beyaz badanalı evleri, hanları, hamamları ile Menteşe’miz il merkezimizin kültür başkenti.” dedi.

Başkan Gürün; “Yaşamaktan ve hizmet etmekten gurur duyduğumuz değerli Muğlamıza hizmetlerimizle değer katıyor, koruyarak geleceğe taşıyoruz”

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün korumacılık anlayışının uzaklaştırarak ya da yasaklayarak sağlanamayacağını, vatandaşların o eski dokuyu hissedip özümsemesini, tanımasını sağladıktan sonra halkın kentine sahip çıkacağını söyledi ve ÇEKÜL’ün Türkiye’de koruma kültürünün gelişmesi için fevkalade önemli işler yaptığını ve tarih yazdığını belirtti. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün; “Muğla’da ilk dönemimizden bu yana yaşamaktan ve hizmet etmekten gurur duyduğumuz şehrimizi korumaya, geçmişle gelecek arasındaki bağı koparmamaya çalıştık. Çünkü Muğla çok zengin bir kültür medeniyetinin mirasını ve özelliklerini taşıyor. Karya ve Likya’ya uzanan Anadolu medeniyetlerinin coğrafyasında Heradot bizim hemşehrimiz. Bu özel coğrafyanın sahip olduğu kültürel değerleri orada yaşayan vatandaşlara yasaklamak yerine onların bu zenginliği tanımasını, özümsemesini sağlıyoruz. Böylece yerel yöneticiler olarak ortaya koyduğumuz koruma kültürüne vatandaşlarımız sahip çıkıyor. Muğla Büyükşehir Belediyesi olarak yapımına başladığımız Bölge Müzesi ile de Muğlamızın bütün değerlerini, tarihi zenginliklerini orijinal ya imitasyon, üç boyutlu gösteren, geçmişte sahip olduğumuz kültürel derinliği günümüze taşıyıp hemşehrilerimize anlatabileceğimiz bir hizmeti şehrimize kazandırmış olacağız. ÇEKÜL ülkemizde koruma kültürünün gelişmesi için çok önemli çalışmalara imza attı. ÇEKÜL’ün başlattığı hareket yerel yönetimlerle halkı kucaklayan, halkta koruma bilincinin oluşmasını sağlayan başarılı bir çalışma. Tüm ÇEKÜL üyelerine Muğlamıza hoşgeldiniz diyor, sizleri ailelerinizle de güzel Muğlamıza tekrar bekliyoruz.”dedi.

Açılış konuşmalarının ardından söz alan Muğla Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı KUDEB Şube Müdürü Esin Gençtürk Gümüş, Arkeolog Mevlüt Koçan ve Mimar Selin Demirel Karacasulu 17 Belediyeden Kültürel Mirası Koruma alanında çalışan toplam 28 katılımcıya Muğla’nın tarihi ve kültüre yapısı, kültürel mirası koruma çalışmaları, Tarihi Miras Bilgi Sistemi ve restorasyon çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Menteşe Belediyesi Etüd Proje Şube Müdür V. Yeliz Durmaz ve Milas Belediyesinde görevli Arkeolog Ernur Öztekin’nin sunumlarının ardından katılımcılar Menteşe Kentsel SİT alanında incelemelerde bulundu.

30 Kasım da sona eren eğitim programı kapsamında Milas Kentsel Sit Alanı ve Stratonikeia-Lagina antik kentleri ziyaret edildi.