Meclis Canlı

Muğla Ulaşım Ana Planında Sona Yaklaşılıyor


12.12.2016

Muğla Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanlığı bünyesinde oluşturulan teknik ekip tarafından yürütülen ulaşım ana planı çalışmaları ileTürkiye'de ilk kez iki aşamalı, iki düzeyli ve iki dönemli bir ulaşım ana planı hazırlanıyor.

Muğla Büyükşehir Ulaşım planlama çalışmaları, Türkiye’de birçok kentte gerçekleştirilen ulaşım projelerinde görev almış bulunan ulaşım planlama danışmanı Ulaşım Plancısı Erhan Öncü ve ulaşım model danışmanı Orhan Demir’in deneyimlerinden de faydalanarak, diğer şehirlerden farklı olarak kendi personelinden oluşan genç ve dinamik ekiple sürdürülüyor.

Türkiye’de az sayıda kişinin kullanabildiği benzetim modelleriyle; kentin gelecekteki olası ulaşım sorunlarına çözüm üretilmesinin yanı sıra, akademik araştırmalara da temel oluşturabilecek nitelikte, Türkiye’de ilk kez uygulanan birçok farklı yöntem Muğla Ulaşım Ana planında bir arada kullanılıyor.

Muğla Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanı Alper Kolukısa konu ile ilgili yaptığı açıklamada “Daha önce Antalya, Konya, Samsun gibi  Türkiye’nin birçok kentinde ulaşım ana planı ve aynı metodla üretilen ulaşım etüdleri, raylı sistem fizibileteleri, Otoyol trafik etüdleri, elektronik bilet sistemi geliştirme çalışmaları ve trafik düzenleme, Ankara- İzmir, İstanbul-İzmir, İzmit Körfez geçişi gibi otoyol projeleri ile metrobüs, havayolu, deniz yolu ve raylı sistem projelerinde, İstanbul Boğaz Tüp Tüneli Proje hizmet veren danışmanlarımız ile birlikte oluşturduğumuz bir çoğu doktora ve yüksek lisans sahibi, eğitimlerini ulaşım ve bileşenleri üzerine almış genç ve dinamik kadromuzla, Türkiye'de ilk kez iki aşamalı, iki düzeyli ve iki dönemli bir ulaşım ana planı hazırlanıyor. Diğer örneklere göre farklı olarak rafa kalkmayacak ve ekibimiz tarafından sürekli günün gelişmelerine göre revize edilebilecek Ulaşım ana planımız artık sona yaklaşıyor.” İfadelerini kullandı.

Ulaşım Dairesi Başkanı Alper Kolukısa konuşmasının sonunda “Bu süreçte Muğla’da yaklaşık 10 bin hanede yaklaşık 35 bin kişi ile ulaşım hane halkı anketi, 562 noktada trafik sayımı ve 13 ilçemizde yaya, otopark anketi ile otopark etüdleri yapıldı. Danışmanlarımız tüm aşamalarda ekibimizin gelişimine katkı sağlayarak ekibin uygulama içinde deneyim kazanmasını sağlanırken, dünyada ve Türkiye’de modelleme çalışmalarında kullanılan yazılımlar sayesinde Muğla’mızın günlük yolculukları modellenecek, planın anlık olarak güncellenmesi de mümkün olacak. Bizler Muğla 1 Hedef 1 sloganımız çerçevesinde Büyükşehir Belediyemizin tüm uygulamalarının proaktif bir biçimde sahaya yansımasını ve vatandaşımızın her noktada aynı kaliteli ve çağdaş hizmeti almasını hedefledik, bu yolda da hızla ilerliyoruz” ifadelerine yer verdi.