Meclis Canlı

Muğla’da 30 Ağustos Zafer Bayramı Coşkuyla Kutlandı


31.08.2016



Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ve geniş bir katılımın olduğu 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları renkli anlara sahne oldu.



Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 30 Ağustos Zafer Bayramı programı Cumhuriyet Meydanı’nda yapıldı. Vali Yardımcısı Fethi Özdemir, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, CHP İl Başkanı Mürsel Alban ve çok sayıda vatandaşın katılımıyla Cumhuriyet Meydanı’ndan başlayan fener alayı bayraklar, meşaleler ve marşlar ile birlikte coşku içinde gerçekleşti.



Renkli anlara sahne olan ve büyük bir birliktelik sergilenen yürüyüş sonrasında Cumhuriyet Meydanı’na gelindiğinde Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş bir konuşma yaptı. Başkan Gümüş konuşmasında “Sevgili Muğla’lılar Ata’ya olan hasret ve sevgi ile burada toplandınız, hepiniz hoşgeldiniz. Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün yaptığı en büyük devrimlerden biri laiklikti. Din ve devlet işleri birbirinden ayrıldı. Güzel dinimizi, vahşet haline, gözyaşı haline getirenler vardı. Emperyalist güçler dini kullanarak Müslüman alemini birbirine düşürüyorlardı. Biz bunu Atatürk ve Cumhuriyet sayesinde bu güne kadar hiç yaşamadık. Hep çağdaş hale geldik. Son günlerde ne yazık ki din ve devlet işlerinin karışmaya başladığını gördük. Bu noktada da 15 Temmuz’u gördük. 15 Temmuz da bize Atatürk’ün ne kadar büyük bir insan olduğunu gösterdi. Fakat onun kıymetini sadece o günlerde anlamamalıyız. Onun görüşleri bize ışık olmalı. Muğla gibi bir Türkiye’de yaşamak ümidiyle Zafer Bayramı’nızı kutluyorum” dedi.



“Cumhuriyetine sahip çıkan, Atatürk’üne, şehitlerine, milletine sahip çıkan bu insanlarla birlikte olmak, sevgiyle, hoşgörüyle yürümek çok güzel.”

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün “Şu anda muhteşem bir görüntüye bakıyorum. Hep birlikte 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı kutluyoruz. 19 Mayıs 1919’da başlayan yürüyüş, büyük bir mücadeleden sonra 26 Ağustos’ta başlayan Büyük Meydan Muharebesinin son büyük zaferin kazanıldığı gün 30 Ağustos 1922. 19 Mayıs 1919’dan 30 Ağustos 1922 yılına kadar Türkiye Cumhuriyeti o kuruluşa kadar bütün güçleriyle kim olursa olsun, nereden gelirse gelsin, etnik kökeni ne olursa olsun hudutlar içerisinde yaşayan tüm yurttaşlar bir araya geldi Mustafa Kemal’in arkasına düştü ve bütün dünyanın güçlerine karşı birlikte savaştı ve 30 Ağustos’ta zafere ulaştı. 29 Ekim 1923’te Cumhuriyeti ilan ettik ve büyük millet meclisiyle yeni bir rejime geçtik. Atamız ne diyordu? ‘Dini siyasete karıştırmayın’ ‘Orduyu siyasetten uzak tutun’ ‘Yargıyı siyasetten uzak tutun’ ‘Milli eğitimi siyasetten uzak tutun’. Yoldan çıkmayın başınıza bela gelir, geldi mi? Sonra Atatürk’ü hatırladık. O bize bir şeyler demişti, galiba haklı dedik, herkes Atatürk’ten bahsetmeye başladı. Yalandan olmayacak bunlar, gerçekten Atatürk’e sahip çıkmalıyız ve onun bize gösterdiği yoldan hiç sapmadan yürümeliyiz. Eğer ülkemizi medeni ülkelerin seviyesine çıkarmak istiyorsak bilimle yürümemiz lazım, akılla yürümemiz lazım, laikliği muhafaza etmemiz lazım, fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür gençler yetiştirmemiz lazım. Birilerine bağlı olmak, ne derse emir kabul eden, sorgulamayan yargılamayan onlara biat eden insanlar yaratırsak bu ülke her zaman duvara çarpar. 15 Temmuz çok büyük bir felaketti ama bir musibet bin nasihat, eğer biz bundan gerekli dersi alırsak bütün millet ve siyasiler yöneticiler, o zaman bundan sonra çok güzel yolumuza devam edebiliriz. Eğer bundan ders alınmazsa tekrar aynı hatalara düşersek, o zaman bu millet gerekli olan cevabı verir. Niçin verir? Çünkü Mustafa Kemal Atatürk gençliğe biraz önce okuduğumuz hitabesini vermiş ve onlara görev vermiş. Gençler ülke dara düştüğü anda görevini bilecek ve gerekli olan tepkiyi gösterecek. Birliğe ihtiyacımız var, beraberliğe ihtiyacımız var, güvene ihtiyacımız var. Birbirimize güvenmeliyiz, akıldaki neyse dildeki de o olmalı, kandırmamalıyız. Böyle olduğu taktirde bütün musibetleri yeneriz ama dilimiz başka kafamız başka olursa yeniden duvara çarparız. Biz Muğla’da farklı bir insan yapısıyla hemşerilerimizle beraberiz. Ben Muğla’da Belediye Başkanlığı gibi bir görevi sizlerin verdiği oylarla yapmaktan inanın çok büyük bir gurur duyuyorum. Muğla’da görev yapmak, Muğlalılara hizmet vermek, Cumhuriyetine sahip çıkan, Atatürk’üne, şehitlerine, milletine sahip çıkan bu insanlarla birlikte olmak, sevgiyle, hoşgörüyle yürümek çok güzel. Sevgimizi arttıralım, hoşgörümüzü arttıralım, güleryüzle birbirimize merhaba diyelim ve sevgi içerisinde geleceğe umutla bakalım. Yolumuz açık olsun, nice bayramlarda kutlamalarda birlikte olmak dileğiyle hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum.” dedi.



30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları Şef Münif Akalın yönetimindeki Muğla Büyükşehir Belediyesi Orkestrası’nın konseri ile sona erdi.