Meclis Canlı

Muğla’daki Enerji Verimliliği Projeleri Tanıtıldı


17.03.2017

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Osman Gürün Güney Ege Kalkınma Ajansı’nın enerji verimliliği alanında örnek teşkil eden projelerin tanıtımı için düzenlediği toplantıya katıldı.

Muğla Konakaltı İskender Alper Kültür Merkezi Nail Çakırhan toplantı salonunda  gerçekleşen toplantıya Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Osman Gürün ile birlikte Muğla Vali Yardımcısı Ekrem Aylanç, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, Muğla Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Bülent Karakuş, GEKA Genel Sekreter Vekili Özgür Akdoğan ile vatandaşlar katıldı.

GEKA Genel Sekreter Vekili Özgür Akdoğan enerji verimliliğinin tüketilen enerjinin ekonomik kalkınmayı ve sosyal refahı engellemeden en aza indirilmesi ile mümkün olacağını söyledi ve bu toplantıyla enerji verimliliği ile ilgili projelerin tanıtımının yapılacağını söyledi. Enerji verimliliği proje tanıtım toplantılarının ilkinin Muğla’da gerçekleştiğini söyleyen Özgür Akdoğan, Aydın ve Denizli’de de bu toplantıların yapılacağını belirtti.



Başkan Gürün; “Büyükşehir tükettiği enerjiyi üreten yenilikçi projeler geliştiriyor”

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Muğla’nın tarımla turizmle, enerji üretimiyle, vergilerle ülke ekonomisine çok büyük katkılar sağladığını ama ne yazık ki aynı ölçüde Muğla’nın gelişmesi, çevresinin korunması için gerekli yatırımları alamadığını söyledi. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün; “Muğla coğrafyası, doğal güzellikleri ile özel bir şehir. Tarım, turizm, madencilikle ülke ekonomisine büyük katkılar sağlayan Muğlamız aynı zamanda enerji üretiminde de önde gelen illerden. Muğla’da 3 termik, hidroelektrik, rüzgar ve güneş enerji santralleri var. Muğla tükettiğinin yanında önemli ölçüde enerji üretimiyle ülkemize katkı sağlıyor. Özellikle Muğla’da güneşlenme süresinin diğer şehirlerden uzun olması nedeniyle güneş enerjisinden yararlanma yoluna gidilmelidir. Muğla Belediyesi döneminde iken hayata geçirdiğimiz mezbaha tesislerimizdeki güneş panelleri sayesinde tesisin tükettiği enerjinin yüzde 45’ini bu panellerden sağlıyoruz. Menteşe ilçemize yaptığımız Atıksu Arıtma tesisimizde biyogazdan ürettiğimiz elektrikle tesisin ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılıyoruz. Muğla genelinde 477 depomuzun klorlamasını güneş enerjisi ile yapıyoruz. Menteşe düzenli depolama tesisimiz birince metan gazından elektrik üreteceğiz. En az enerji tüketimi ile en fazla verimi almak istiyoruz.” dedi.

Muğla Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Aylin Giray, Muğla’nın turizm ağırlıklı bir kent olduğu için yaz, kış nüfusu arasında büyük farklılıklarının olduğunu söyledi ve enerji verimliliği için karbon ayak izine uygun projeler, binalarda yenilikçi projeler geliştirebileceklerini, yenilenebilir enerji kaynaklarını sisteme dahil edebileceklerini belirtti. Giray, GEKA tarafından desteklenen ‘Muğla’nın iklim değişikliği ve sürdürülebilir enerji eylem planı’ hakkında bir sunum gerçekleştirdi.