Meclis Canlı

Muğlalılar Çanakkale’yi Geçilmez Yapan Kahramanları Ziyaret Etti


13.03.2020


Muğla Büyükşehir Belediyesi, Çanakkale Zaferinin 105. yılında 289 Muğlalı vatandaşı Çanakkale Şehitleri’ni ziyarete götürdü.

Çanakkale Şehitliğini İlk Kez Gördüler

Muğla Büyükşehir Belediyesi 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü etkinlikleri kapsamında Muğla’nın 13 ilçesinden Çanakkale’ye daha önce hiç gitmemiş, özellikle kırsalda yaşayan 289 vatandaşı Çanakkale’ye götürdü. Çanakkale’ye giden vatandaşlar “ Çanakkale’yi hiç görmediklerini, dedelerinden dinlediklerini, bu vatan topraklarında her şehirden yurttaşın Atatürk’ün önderliğinde vatan toprakları için çarpıştığını, Atatürk’ün bugünlere gelmelerini sağladığını ve her şeylerini ona borçlu olduklarını söylediler.

Çanakkale’de Şehitlikler, Şehitler Anıtı, Anzak Koyu, Anafartalar, Arıburnu gibi alanları gezen Muğlalılar savaş zamanında yaşanan olayları da rehberlerden dinlerken duygu dolu anlar yaşadılar. Atalarının ve dedelerinin şehit olduğu toprakları herkesin görmesi gerektiğini söyleyen Muğlalılar çok duygulandıklarını ve dua ettiklerini, sanki o günleri bizzat yaşadıklarını belirttiler.

“Vatanın Her Yerinden Şehitlerimiz burada yatıyor”  

Çanakkale Şehitliği’ni ziyaret eden Semray Çaydere “Çok duygulandım. Geçmiş zamanı öğrenince, burada yaşananları dinleyince çok duygulandım. Burada bastığım yerlere bile dikkat ediyorum. Vatanımızın her bölgesinden şehitlerimiz var. İsimleri tek tek okudum. Dedemiz de burada yatıyor. Hepsi bizim şehidimiz. Hepsi nurlar içerisinde yatsın. Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne bu organizasyonundan dolayı çok teşekkür ediyorum” dedi.

Fatma Hanım; “Biz hiçbir şey bilmiyormuşuz. Gelip görmedikten sonra burayı anlamak çok zor. Karşıdan bakmak çok kolaymış. Burada bulunmak çok farklı bir duygu. Bunu anlatmak mümkün değil. Atalarımız bizlere çok büyük bir miras bırakmışlar. Biz bunun farkında değiliz.” dedi.

Başkan Gürün; “Çanakkale Atatürk’ün askeri dehası, Türk Milleti’nin cesaretiyle tarihin yeniden yazıldığı topraklardır”

Vatan topraklarını savunmak için ülkenin her şehirden giden kahraman askerlerin Çanakkale’de Dünya tarihini değiştirdiğini söyleyen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün Çanakkale’de Atatürk’ün askeri dehası ve Türk Milleti’nin cesareti ile tarih yazıldığını, Muğlalı hemşehrilerinin de tarihin yeniden yazıldığı topraklarda şehitleri ziyaret ettiğini belirtti.

Başkan Gürün; “Bazı topraklar vardır oralarda bir ülkenin tarihi yatmaktadır. Dünya tarihini değiştiren Çanakkale Savaşları’nın yaşandığı topraklar buna en güzel örnektir. Ülkemizin her şehrinden vatanı savunmak için Çanakkale’ye giden vatan evlatları omuz omuza bu topraklarda savaşmış, yan yana şehit olmuş ve bu topraklara gömülmüştür. Her birinin ayrı arı hikayesi olan kahramanlarımız şimdi orada isim isim, şehir şehir yan yana yatmaktadır. Bizlere böyle güzel bir vatan bırakmak için şehit olan kahramanlarımızı bir kez daha saygı ve rahmetle anıyorum. Çanakkale Zaferi’nin 105.yılında Muğla’dan 289 hemşehrimiz Çanakkale şehitlerimizi ebedi istirahatgahlarında ziyaret ettiler. Orada yaşananları dinlediler. Şehitlerimize Muğla’mızın sevgisini, dualarını ilettiler. Özellikle emekleri, yetiştirdikleri evlatları ile dünyayı daha yaşanır yer yapan kadınlarımız, annelerimiz ilk defa Çanakkale’de atalarının, dedelerinin savaştığı, şehit olduğu bu topraklara geldiler ve çok duygulandılar. Atatürk’ün askeri dehasına şahit olan, Türk Milleti’nin cesaretini hisseden analarımızın yetiştireceği evlatlar ülkemizin geleceğinin tarihini yazacak.” dedi.