Meclis Canlı

Muğlalılar Çanakkale’de O Anları Yaşadı


14.03.2017

Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen programla Çanakkale’ye giden Muğlalı vatandaşlar, tarihimizde önemli yeri olan Çanakkale ruhunu yaşadılar.

Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen gezi programı kapsamında çoğunluğu kırsal mahallelerde yaşayan ve ilk defa bu tür programa katılan 338 vatandaş Çanakkale’ye gitti. Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi’nden yola çıkan olan vatandaşlarla bir araya gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, kültür merkezi önünde bir konuşma yaptı. Başkan Gürün konuşmasında “Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının bütün dünyaya örnek olan birlik ve beraberlikle gerçekleştirdikleri vatan savunmasının yaşandığı Çanakkale’ye, kahramanlarımızı ziyarete gidiyorsunuz. Buraları ziyaret ederek cumhuriyetimize, demokrasimize ne kadar sahip çıkmamız gerektiğini bir kez daha hissedecek, o anları yaşayacaksınız.” İfadelerini kullandı.

“Çanakkale’yi Geçilmez Yapan Kahramanlarımızı Saygı ve Rahmetle Anıyoruz”

Çanakkale gezisi ile ulusal bağımsızlık mücadelesi veren bir milletin topraklarını işgal etmek için gelen güçlü devletlere karşı nasıl tek yürek olduğunu, birlik ve beraberlik içerisinde omuz omuza savaştıkları cepheleri Muğlalı hemşerilerine göstermek istediklerini söyleyen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Çanakkale’yi geçilmez yapan bütün kahramanları bir kez daha saygı ve rahmetle andıklarını söyledi. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün; “Muğlamızın farklı köylerinde yaşayan 338 kadınımızı Çanakkale’ye, yakın tarihimizi en önemli savunma savaşının kazanıldığı topraklara gönderdik. Bundan yaklaşık 100 yıl önce Türkiye’nin her şehrinden Kars’tan, Hatay’dan, Trabzon’dan, Muğla’dan vatandaşlarımız Çanakkale’ye giderek vatan topraklarımız için savaştı ve dünya tarihini değiştiren Çanakkale Zaferi’ni kazandılar. Bugün bizlerde Muğla’da yaşayan kadınlarımızı bu zaferin yaşandığı topraklara gönderdik. O cephelerde savaşan evlatları yetiştiren, cepheye yollayan ve vatan savunmasının en önemli safhalarında cepheye kağnılarla mühimmat taşıyan hep fedakar Anadolu kadınlarımızdı. Türkiye Cumhuriyeti bugün ayakta duruyorsa bu köylü kadınlarımızın, üreten kadınlarımızın omuzlarında, onların fedakarlıklarıyla duruyor. Sizler için ne yapsak azdır.” dedi.

Gece saatlerinde yola çıkan vatandaşlar Eceabat’ta verilen kahvaltı molası sonrasında gezi programına başladı. Şehitlikler, şehitler anıtı, Anzak Koyu, Anafartalar, Arıburnu gibi alanları gezen vatandaşlar savaş zamanında yaşanan olayları da rehberlerden dinlerken duygu dolu anlar yaşadılar.

Son olarak Çanakkale merkezine giden vatandaşlar, Aynalı Çarşı’yı da gezerek alışveriş yaptılar. 13 ilçe ve çoğunluğunu mahallelerde yaşayan vatandaşların oluşturduğu kafile gece saatlerine dönüş yoluna geçerek Muğla’ya geri döndüler.