Meclis Canlı

Muğla’nın Topraklarına Bilimsel Analiz


04.01.2018

Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nin birlikte hayata geçirdiği Tarımsal amaçlı Toprak Sulama Suyu ve Bitki Laboratuvarı bugüne kadar 4032 toprak, 683 Bitki, 181 su, 12 gübre tahlili yaparak üreticilere destek oldu.

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin Muğla’da üreticiyi desteklemek, bilinçlendirmek, eski usul yöntemler yerine bilimsel verilerle üretim yapmalarını, tarlalarından daha fazla verim almalarını sağlamak için Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi yerleşkesi içerisinde kurduğu Tarımsal amaçlı Toprak Sulama Suyu ve Bitki Laboratuvarı tam kapasite çalışmaya, Muğla’nın 13 ilçesinden gelen üreticilere destek olmaya devam ediyor. Tarımsal Amaçlı Toprak, Bitki, Sulama Suyu analiz laboratuvarı Toprakta Temel Analizler (Kapsam1), Detaylı Toprak Analizleri (Kapsam2), Sulama Suyu Analizleri (Kapsam3), Bitki Analizleri (Kapsam4) alanlarında yetki belgesini sahip ve 4 alanda analiz yapabilen Türkiye’nin sayılı laboratuvarlarından biri. Muğla genelinde bugüne kadar 4032 toprak, 683 bitki, 181 su, 12 gübre tahlili yapan Tarım Laboratuvarı ayrıca Muğla’nın coğrafi yapısı, bitki örtüsü ve toprak yapısından kaynaklanan farklı ürün yetiştirebilme özelliği nedeni ile toprak analizlerine göre 60 farklı bitki için üreticilere gübre önerisinde de bulundu. Tarım Laboratuvarında tahlil yaptıran ilçeler listesinde de Milas 561, Seydikemer ve Menteşe 203 toprak analizi ile ilk üçte yer alıyor. Bitki analizinde de 71 analiz ile Milas, 68 analiz ile Seydikemer, 43 analiz ile Menteşe yer alıyor. Sulama suyu analizinde 13 Bodrum, 11 Seydikemer, 10 Milas bulunuyor.

Muğla’nın 13 ilçesinden üreticilerin yoğun ilgi gösterdiği Tarım Laboratuvarı elde edilen sonuçlar, laboratuvarın işleyişi, üreticilerin bitki besleme, gübreleme, toprak, bitki, su analizlerinin önemi ve numune alma yöntemleri hakkında da 13 ilçede bilgilendirme ve eğitim toplantıları düzenliyor.

Hizmetlerimizle Üreten Köylümüzün Yanındayız

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Mansur Harmandar ile birlikte Tarım Laboratuvarının 2017 yılı sonu sunumuna katılarak laboratuvarın kurulduğu 2015 yılından beri yapılan çalışmalar hakkında yetkililer tarafından bilgilendirildi. Muğla’nın doğal ve tarihi güzellikleri yanında tarımsal anlamda da çok bereketli topraklara sahip olduğunu söyleyen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün üreticinin doğru bilgilendirme, yöntem ve çalışmalarla toprağından daha fazla verim alarak katma değeri yüksek ürünler üretebileceğini söyledi. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Osman Gürün; “Büyükşehir Belediyesi olarak tarım alanında yaptığımız hizmetlerimizle Muğlamızda üreten köylümüzün toprağına sahip çıkmasını, toprağını değil ürününü satmasını istiyoruz. Tarım Laboratuvarımızda bu hizmetlerimizden sadece biri. Toprağında hangi ürünü hangi yöntemlerle yetiştirebileceğini bilen, sulama ve gübre konusunda eski yöntemler yerine bilimsel ve doğru yöntemleri kullanan üreticilerimiz toprağından daha fazla ürün alacak ve toprağına sahip çıkacaktır. Tarım Laboratuvarımıza 13 ilçemizdeki üreticilerimiz de yoğun ilgi gösteriyor. Muğla’mızda tarım laboratuvarımızın çalışmaları ile toprağımızın datasını oluşturuyoruz. Tarımda kalkınan, kıyısalı, kırsalı ile üreten bir Muğla için çalışıyor, kırsalda ürettiklerimizin kıyısal Muğla’da tüketilebilmesini amaçlıyoruz. Muğlamızda “Toprağını Satma, Ürününü sat” sloganımız ve hizmetlerimizle üreten köylümüzün yanındayız.” dedi.