Muğla’ya En Fazla Yatırım Yapan Kurum Büyükşehir

27.02.2019

Muğla Büyükşehir Belediyesi kurulduğu günden bugüne 1 Milyar 424 Milyon harcama bütçesi ile Muğla’ya en fazla yatırım yapan kurum oldu.

2014 yılında kurulan Muğla Büyükşehir Belediyesi kısa sürede yapılanmasını ve kuruluşunu tamamlayarak Muğla’ya hizmet vermeye başladı. Muğla gibi geniş bir coğrafyada, birbirinden değerli 13 ilçeye, 566 mahalleye hizmet götüren Büyükşehir Belediyesi yatırım ve projeleri ile kısa zamanda Muğla’nın çehresini değiştirdi. Muğla’ya 1 Milyar 120 Milyon yatırım yapan ve ilçe belediyelerinden devrolan borçların 304 Milyon TL’sini ödeyen Muğla Büyükşehir Belediyesi 13 ilçeye götürdüğü hizmetlerle dikkat çekiyor.

Büyükşehir 304 Milyon TL Borç Ödedi

2014 yılında çıkan 6360 sayılı kanunla 1 Milyar 908 Milyon 230 Bin TL, 25 Milyon 547 Bin 136 Euro borç devralan, 6552 sayılı kanunla yapılandırıldıktan sonra 1 Milyar 117 Milyon 995 bin TL ve 25 Milyon 547 Bin 136 Euro borcu kalan Büyükşehir Belediyesi bu borçların 304 Milyon 687 Bin TL’sini ödedi. Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin bugün itibari ile kalan borcu Türk lirası cinsinden 858 Milyon 898 Bin TL, Euro cinsinden de 13 Milyon 614 Bin Euro. Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne devrolan borçların en büyüğü Marmaris Belediye’sinden olup yapılandırmadan önce 1 Milyar 427 Milyon 693 Bin TL, yapılandırıldıktan sonra 665 Milyon 762 Bin 575 TL’dir. Daha sonra Bodrum Belediyesi’nden yapılandırmadan önce 177 Milyon 401 Bin TL, yapılandırıldıktan sonra 169 Milyon 857 Bin TL borç Büyükşehir’e devroldu. Yasa gereği ilçe belediyelerinden devrolan borçlarla Türkiye’nin en borçlu 4. Belediyesi olan Muğla Büyükşehir Belediyesi tüm bunlara rağmen yatırımlarını yapmaya, borçlarını düzenli ödemeye devam ediyor. Aynı zamanda alt yapı için Dünya Bankası’ndan 83 Milyon Euro kredi sağlayan Muğla Büyükşehir Belediyesi bu krediyi de mali durumunun düzenli, kredibilitesi yüksek olduğu için alabilen iki Büyükşehir Belediyesi’nden biri.

Başkan Gürün; “Vatandaşlarımıza verdiğimiz sözleri tutmanın ve Muğlamıza değer katan hizmetler kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz.” dedi.

2014 yılında yeni kurulan 14 Büyükşehir Belediyesi’nden biri olduklarını söyleyen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, yasa gereği birçok hizmetin ve ilçe belediyelerinden kalan borçların kendilerine devredildiğini tüm bunlara rağmen Muğla’ya en fazla yatırım yapan kurum olduklarını söyledi.

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Osman Gürün; “2014 yılında 14 yeni Büyükşehir Belediyesi kuruldu ve Muğlamız da Büyükşehir statüsüne geçti. Ülkemizde 30 Büyükşehir Belediyesi var. Muğla coğrafi yapısı, geniş yüzölçümü, doğal ve tarihi güzellikleri ile dünyanın ve ülkemizin en özel şehirlerinden biri. Yaşamaktan ve hizmet etmekten gurur duyduğumuz Muğlamıza 2014 yılından beri Büyükşehir Belediyesi olarak hizmet ediyoruz. Büyükşehir yasası ile birçok hizmet ve borçlar Büyükşehir’e devroldu. Yasanın getirdikleri hakkında bir yıl öncesinden başlatmış olduğumuz hazırlıklar sayesinde geçiş sürecinde şehrimizde yaşayan hemşehrilerimize, yerli ve yabancı misafirlerimize hiçbir sıkıntı yaşatmadık. İlçe belediyelerimizden devrolan borçlarla bir anda Türkiye’nin en borçlu dördüncü belediyesi olduk ama umutsuz olmaya hakkımız yok dedik. Yasanın getirdiklerini bilerek aday olduk. Devredilebilen, devredilemeyen hizmetlerle ilgili Büyükşehir Meclisi’mizde kararlar alarak işbirliği içerisinde çalıştık. Vatandaşlarımıza verdiğimiz sözleri de gerçekleştirerek güzel Muğlamıza değer katmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Muğlamıza en fazla yatırım yapan kurumuz. Sadece 2018 yılında 248 Milyon TL, 2014-2018 Aralık sonu itibari ile de 1 Milyar 424 Milyon TL yatırım yaptık.” dedi.