Meclis Canlı

Oktay Akbal Edebiyat Ödülü Yarışması


03.09.2020

Oktay Akbal Edebiyat Ödülü Yarışması

Muğla Büyükşehir Belediyesi Türk Edebiyatının önemli isimlerinden olan Gazeteci Oktay Akbal anısına ‘Oktay Akbal Edebiyat Ödülü’ yarışması başlatıyor.

 

 

Muğla sevdalısı Oktay Akbal’ın ismi Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından ‘Oktay Akbal Edebiyat Ödülü Yarışması” ile yaşatılacak. Ödül, 2021’de öyküye, 2022’de romana, 2023’te köşe yazısına verilecek. Adaylık başvurusu, 2021 yılı için 2020 yılında yayımlanmış olan öykü kitaplarına açık olacak.. Başvuru,  4 Ocak 2021 tarihinde sona erecek. Başvurular Muğla Büyükşehir Belediyesi, “ Oktay Akbal Edebiyat Ödülü Koordinatörlüğüne yapılacak.

 

Türk Edebiyatının önemli isimlerinden olan Gazeteci Oktay Akbal anısına ‘Oktay Akbal Edebiyat Ödülü’ yarışması düzenledi. Ödül, 2021’de öyküye, 2022’de romana, 2023’te köşe yazısına verilecek. Adaylık başvurusu, 2021 yılı için 2020 yılında yayımlanmış olan öykü kitaplarına açıktır. Başvuru,  4 Ocak 2021 tarihinde sona erecek. Başvurular Muğla Büyükşehir Belediyesi, “ Oktay Akbal Edebiyat Ödülü Koordinatörlüğüne yapılacak. Yarışmaya katılacak olan eser sahipleri, eserlerini Posta, kargo,elden vb. şekillerde adrese teslim edebilecek. Ödül kazanan eser sahibine ‘Ödül Belgesi’, ‘Ödül Plaketi’ ile 5 bin TL para ödülü verilecek. Ödül, Muğla’da Oktay Akbal’ın doğum günü olan 20 Nisan’da düzenlenecek törenle verilecek.

 

Oktay Akbal Edebiyat Ödülü, Öykü Ödülü 2021 Yılı Seçiciler Kurulu, Hikmet Altınkaynak, Cumhuriyet Gazetesi Yazarı, Eleştirmen, Enver Aysever Cumhuriyet Gazetesi Yazarı, Televizyoncu, Romancı, Prof. Dr. Şadan Gökovalı Gazeteci, Türkiye Rehberi, Doğan Hızlan Hürriyet Gazetesi Danışmanı, Yazarı, Eleştirmen, Rûken Kızıler Editör, Aykut Küçükkaya

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni, Yazar, Zeynep Oral Cumhuriyet Gazetesi Yazarı, Eleştirmen ve Ayşe Sarısayın Yazar, Çevirmen isimlerinden oluşuyor.

 

OKTAY AKBAL EDEBİYAT ÖDÜLÜ

2021 Oktay Akbal Öykü Ödülü

 

 

Muğla Büyükşehir Belediyesi

                    

 

OKTAY AKBAL EDEBİYAT ÖDÜLÜ

(Yönetmelik 2020)

 

 

1-ÖDÜLÜN AMACI

Oktay Akbal, modern Türk edebiyatının kurucularından, cumhuriyeti, cumhuriyetin temel değerlerini savunan, sevilen bir yazardır. Gazeteci, yazar olarak ve ortaya koyduğu yapıtları öykü, roman, deneme, eleştiri olarak ülkemizi aydınlatan yazarlardandır.

Bu ödül, Oktay Akbal adını yaşatmak, Türk edebiyatını desteklemek, yaygınlaştırmak ve başarılı yazarları ödüllendirmek amacıyla verilir. Ödül, 2021’de öyküye, 2022’de romana, 2023’te köşe yazısına verilecektir. Sonraki yıllar içinse ödül dalını Seçiciler Kurulu – Ödül Koordinatörlüğü belirleyecektir.

 

2-ADAY OLMA

Ödül için adaylar kendileri ya da başka kişiler, kurum ve kuruluşlar da aday başvurusunda bulunabilirler. Seçiciler Kurulu üyeleri de aynı hakka sahiptir. Bu durumda ilgili kişiler ya da kurumlar ve kuruluşlar adaylık için gerekli koşulları yerine getirmek zorundadırlar.

 

3-ADAYLIK KOŞULLARI               

3.1. Ödüle başvuracak ya da aday gösterilecek kişinin, kitap olarak basılmış bandrollü yapıtının veya yapıtlarının her birinin 9 adedini, kişinin özgeçmiş yazısıyla birlikte, teslimi ya da gönderilmesi gerekir.

3.2. Kendileri dışında gerçek ya da tüzel kişiler tarafından ödüle aday gösterilenlerden, Seçiciler Kurulunun değerlendirmesinden önce adaylıkları için onay alınır.

3.3. Adaylık başvurusu, 2021 yılı için 2020 yılında yayımlanmış olan öykü kitaplarına açıktır. Başvuru,         4 Ocak 2021 tarihinde sona erer. Posta,kargo,elden vb. şekillerde  adrese teslim etmeniz gerekmektedir.

3.4. Adaylık başvurusu yapmış ya da aday gösterilmiş bir kişi yaşamını yitirirse, aday olma hakkını yitirmez. Kazanırsa ödül yasal mirasçılarına ödenir.

3.5. Ödül kazanan bir kişi daha sonraki yıllarda da ödül için başvurabilir

 

4-SEÇİCİLER KURULU

Ödülü değerlendirecek olan Seçiciler Kurulu sekiz üyeden oluşur. Seçiciler Kurulundan ayrılan üyenin yerine yeni üye atanır.

 

5-ÖDÜLE BAŞVURU

Ödül Koordinatörlüğü başvuruları, yönetmelik koşullarına uygun olup olmadığını inceler ve koşullara uygun olmayanları geçersiz sayar. Her iki biçimde de kitaplar başvuranlara geri verilmez.

Ödül Koordinatörlüğü, zaman zaman ödülün amacı, başvuru koşulları, seçiciler kurulu ve adaylıklar konusunu açıklayarak, adaylara medya yoluyla açık çağrıda bulunur.

Biçim açısından yönetmeliğe uygun olan tüm yapıtları, Seçiciler Kuruluna sunar. 

 

Ödüle Başvuru Adresi:      

Muğla Büyükşehir Belediyesi, “ Oktay Akbal Edebiyat Ödülü Koordinatörlüğü”

Kültür Turizm ve  Spor Daire Başkanlığı, Adres: Orhaniye Mah. Zihni Derin Cad. No.45 48000 Menteşe/ Muğla

Telefon:  0252 212 26 14 / 444 48 01 

(Posta,kargo,elden vb. şekillerde yukarıdaki adrese teslim etmeniz gerekmektedir.)

 

6-SEÇİCİLER KURULUNUN              

ÇALIŞMASI

Seçiciler Kurulu - Ödül Koordinatörü çalışma takvimi hazırlar. Buna bağlı olarak ve tümüyle bağımsız bir biçimde kararını verir. Bu kararda ödülün bir ya da iki kişiye verilmesini kararlaştırabileceği gibi, ödüle değer aday görmemesi durumunda ödül verilmemesine de karar verebilir.

Kararlar üye tam sayısının yarıdan bir fazlasının oyuyla alınır. Ödülün bölünüp bölünmemesi kararı için de aynı oy çokluğu aranır.

Seçiciler Kurulu karar için gerekli gördüğü sayıda toplantı yaparak oylamayı gerçekleştirir.

Toplantıya katılamayan Seçiciler Kurulu Üyesi, oyunu kapalı bir zarf içinde Seçiciler Kuruluna verilmek üzere Ödül Koordinatörüne gönderir.

Seçiciler Kurulunun kararı kesindir, itiraz üzerine yeniden değerlendirme yapılmaz.

 

7-ÖDÜL

Ödülü kazanana “Ödül Belgesi”, “Ödül Plaketi” ile 5.000 TL para ödülü verilir.

 

8-ÖDÜL TÖRENİ

Ödül, Muğla’da Oktay Akbal’ın doğum günü olan 20 Nisan’da düzenlenen bir törende verilir.

Ödülün iki aday arasında bölüştürülmesi durumunda, para ödülü eşit olarak ödülü kazananlar arasında paylaştırılır.

Ayrıca İstanbul TÜYAP Kitap Fuarı’nda yapılacak etkinliklerle de ödülün adı yaygınlaştırılır.

 

9-SEÇİCİLER KURULU

Oktay Akbal Edebiyat Ödülü, Öykü Ödülü 2021 Yılı Seçiciler Kurulu ( soyad sırasıyla) şu kişilerden oluşur:

 

 

Hikmet ALTINKAYNAK

Cumhuriyet Gazetesi Yazarı, Eleştirmen

 

Enver AYSEVER

Cumhuriyet Gazetesi Yazarı, Televizyoncu, Romancı

 

Prof. Dr. Şadan GÖKOVALI

Gazeteci, Türkiye Rehberi

 

Doğan HIZLAN

Hürriyet Gazetesi Danışmanı, Yazarı, Eleştirmen

 

Rûken KIZILER

Editör

 

Aykut KÜÇÜKKAYA

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni, Yazar

 

Zeynep Oral

Cumhuriyet Gazetesi Yazarı, Eleştirmen, PEN Başkanı

 

Ayşe SARISAYIN

Yazar, Çevirmen

 

10-ÖDÜL KOORDİNASYONU

 

Bu ödül, Muğla Büyükşehir Belediyesi Kültür Turizm ve Spor Daire Başkanlığı tarafından yürütülür.  Oktay Akbal dostu olan Prof. Dr. Şadan Gökovalı’nın danışmanlığından yararlanır.

 

Ödül Koordinatörü daire başkanıdır. Koordinatör çalışmaların aksamadan yürütülmesini, seçiciler Kurulu toplantılarının, ödül törenlerinin aksamadan yapılmasını, ödül duyurularının kamuoyuyla paylaşılmasını sağlar. Ödülün daha etkin gerçekleştirilmesi için çaba gösterir.

 

11- ÖDÜLE KATILIM FORMU

 

Adı Soyadı:...................................

 

Tel./GSM:………...................

 

E- Posta: ......................................

 

Adresi:..........................................

 

İmzası :..........................................

 

(Lütfen, Ödüle Katılım Formu’nu doldurup kitabınızla birlikte gönderiniz.)