Meclis Canlı

Şadan Gökovalı Yarın Akyaka’da Toprağa Verilecek


01.02.2021


Tedavi gördüğü Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde hayatını kaybeden Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabağaçlı’nın manevi oğlu duayen gazeteci, yazar ve akademisyen Prof. Dr. Şadan Gökovalı için yarın (Salı) Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından cenaze töreni düzenlenecek.

 

Gökovalı için saat 14.30’da Menteşe ilçesinde bulunan Prof. Dr. Şadan Gökovalı Açık Hava Tiyatrosu’nda düzenlenecek olan cenaze törenine Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün ve birçok seveni katılacak. Pandemi tedbirleri doğrultusunda gerçekleştirilecek cenaze töreninin ardından Gökovalı, saat 15.30’da Ula ilçesinde bağlı Akyaka Mahallesi İskele mezarlığına defnedilecek.

 

Prof. Dr. Şadan Gökovalı Kimdir?

1939'da Muğla'nın Gökova beldesinde doğdu. İzmir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’ni bitirdi. 1959’da İzmir’ de yayımlanmakta olan Ege Expres’te gazeteciliğe başladı. 1961 yılında Sarı Basın kartı aldı. 1965'te Yılın Gazetecisi seçildi.

Turizm üzerine yüksek lisans ve doktora yaptı; İletişim Bilimleri dalında doçent oldu. TRT ve bazı yayın organlarında muhabir ve yapımcı olarak çalıştı. 1980’den sonra Ege Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu ile Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak görev yaptı. 1993’te Ege Üniversitesi Çeşme Meslek Yüksek Okulu’nda öğretim görevlisi ve idareci olarak hizmet vermeye başladı. Gökovalı, İzmir'deki Yaşar Üniversitesi'nde öğretim üyesiydi.

İzmir Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye İletişim Vakfı, İzmir Turist Rehberleri Odası, Onursal Üyeliği “İleri Yaş Dostu” ödüllerine de layık görülmüştü.

Gökovalı'nın çoğu Türkiye’nin turistik yerleri hakkında olmak üzere yirmiden fazla kitabı çeşitli dillerde yayımlandı.

 

Başkan Gürün; “Şehrimiz Büyük Bir Değerini Kaybetti”

Şadan Gökovalı’nın vefatı nedeniyle büyük üzüntü yaşadığını dile getiren Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Gökovalı’nın sadece Muğla’ya değil, ülkeye hizmet eden koca bir çınar olduğunu ifade etti.

Muğla’nın büyük bir değerini kaybettiğini ifade eden Başkan Gürün, “Şadan hocamız öyle bir çınar ki gölgesinde nice başarılı öğrenciler yetiştirdi. Anadolu kültürü, kazılmış, kazılmamış antik kentleri en iyi anlatan kimdir deyince ilk akla gelen isim her zaman Şadan hocamızdı. Gökovalı, gazeteci ve yazar kimliği ile Muğlamıza önemli değerler katan bir isimdi. Vefatının son günlerine kadar sürekli olarak irtibat halindeydik. Sağlık durumunu yakından takip ettim. Rahatsızlanıp hastanede yattığında da son anına kadar umudunu hiç yitirmedi. Biz kendisini yaşarken onurlandırmak için Muğla merkezde yaptığımız Açık Hava Tiyatrosuna Şadan Gökovalı ismini verdik. Ayrıca ismiyle özdeşleşen Gökova Mahallemizde adını taşıyan ve eserlerinin yer aldığı Kütüphaneyi vatandaşlarımızın hizmetine sunduk. Şadan hocamız bana ‘Kendimi olgun bir meyve gibi düşerken, kendisini taşıyan ağaca teşekkür ederek’ sözleri ile veda etti. Son anına kadar hep üretti. Onu ismiyle, eserleriyle çok sevdiği Muğla ve Gökovası’nda yaşatacağız” dedi.